EU-komissio ehdottaa koronarokotustodistuksen voimassaoloksi yhdeksää kuukautta toisen annoksen jälkeen

Anniskeluun tiukennetut rajoitukset – ministeri Kiuru kertoo heikentyneestä koronatilanteesta 1:09
Katso myös: Näin ministeri Kiuru kertoi tänään heikentyneestä koronatilanteesta

EU-komissio ehdottaa, että EU:n koronarokotustodistus olisi voimassa yhdeksän kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Tästä eteenpäin todistus ei enää olisi voimassa ilman kolmatta rokoteannosta.

Komissio suosittelee matkustamisrajoituksissa siirtymistä yksilökohtaisempaan lähestymiseen. Komission ehdotuksessa EU:n digitaalisen koronatodistuksen haltijaa eivät EU:n sisällä matkustaessa koskisi muut vaatimukset esimerkiksi testeistä tai karanteeneista.

EU-maiden koronatilannetta kuvaavaa "liikennevalomallia" muokattaisiin niin, että siinä otetaan huomioon tartuntatilanteen lisäksi rokotustilanne ja testausmäärät.

Uuden liikennevalomallin puitteissa erityisen korkean koronariskin alueilta matkustamista kehotettaisiin välttämään. Näiltä alueilta saapuvilta matkustajilta, jotka eivät ole saaneet rokotetta tai sairastaneet koronatautia, vaadittaisiin ennen lähtöä tehtyä testiä ja saapumisen jälkeistä karanteenia.

Matkustusrajoituksiin sisällytettäisiin poikkeukset esimerkiksi välttämättömästä matkustamisesta.

Ehdotus tarvitsee vielä hyväksynnät

Komission uudet suositukset tulisivat voimaan 10. tammikuuta. Ehdotus tarvitsee hyväksynnän sekä EU-parlamentilta että jäsenmailta.

Matkustusrajoitusten odotetaan olevan asialistalla joulukuun EU-huippukokouksessa.

EU:n koronatodistus on ollut käytössä heinäkuusta asti. Todistus toimii muun muassa rajanylityksissä todisteena siitä, että sen haltija on saanut täydet koronarokotukset tai tuoreen negatiivisen koronatestituloksen tai toipunut koronataudista.

Todistus toimii myös koronapassina Suomen sisällä.

Lue myös:

    Uusimmat