Komissio määräsi Applelle 13 miljardin euron veromätkyt

Applelle 13 miljardin mätkyt 2:13

EU-komissio on määrännyt teknologiajätti Applen maksamaan ennätysmäiset 13 miljardin euron lisäverot Irlantiin. Komissio linjaa, että Applen saama verokohtelu on ollut Irlannissa niin lievää, että se on ollut laitonta yritystukea.

Komission määräämät lisäverot olivat markkinoiden odotusten yläpäässä ja uutinen painoin Applen pörssikurssin selvään laskuun.

Kevyellä yritysverotuksella ulkomaisia sijoituksia houkutteleva Irlanti ei ilahtunut ratkaisusta ja valtion kassaan tarjotusta lisätulosta. Irlanti ilmoitti aikovansa valittaa päätöksestä ja kiisti syytöksen, että Apple olisi saanut erityiskohtelua.

Myös Apple ilmoitti aikovansa valittaa.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin mukaan Apple maksoi EU-maissa saamistaan voitoista 0,005 prosenttia veroja Irlantiin vuonna 2014. Vestagerin mukaan Applen niin sanottu pääkonttori Irlannissa oli olemassa vain paperilla. Sillä ei ollut työntekijöitä, tiloja eikä toimintaa, komissaari syytti. Applen muissa toiminnoissa Irlannin Corkissa työskentelee noin 5 000 ihmistä.

– Verokohtelu Irlannissa salli Applen välttää EU-maissa keräämiensä voittojen verotuksen lähes kokonaan, Vestager sanoi.

EU-komissio aloitti tutkinnan Applen verokohtelusta Irlannissa vuonna 2014. Muitakin amerikkalaisia suuryhtiöitä on tutkinnan kohteina.

Katso aiemmat Apple-aiheiset videomme:

Apple: Puhelimen salauksen purkava ohjelma olisi kuin syöpä 1:02




Lue myös:

    Uusimmat