Mainos

EU-kansanäänestyksellä kannatusta Arkadianmäellä

Valtaosa hankkeen 50 tukijasta on opposition edustajia, mutta mukana on myös neljä SDP:n ja kahdeksan keskustan kansanedustajaa.

Kaikkiaan 50 kansanedustajaa on allekirjoittanut tänään jätetyn lakialoitteen, jossa esitetään neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta.

Valtaosa hankkeen tukijoista on opposition edustajia, mutta mukana on myös neljä SDP:n ja kahdeksan keskustan kansanedustajaa. Houkuttelusta huolimatta ei kokoomuksen tai RKP:n ryhmistä tullut yhtään allekirjoitusta.

Hallituspuolueet ovat sopineet, ettei kansanäänestystä järjestetä. Vaikka tätä päätöstä ei aloitteella horjuteta, se antaa eduskunnalle kuitenkin tilaisuuden keskustella asiasta täysistunnossa.

Aloitteen ensimmäiset allekirjoittajat ovat SDP:n Arja Alho, keskustan Petri Neittaanmäki, vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes, vihreiden Heidi Hautala, kristillisten Toimi Kankaanniemi ja perussuomalaisten Timo Soini.

Teksti laadittiin jo viime lokakuussa, mutta nimien kerääminen kesti perjantaihin saakka. Allekirjoittajat pitivät ajankohtaa aloitteen jättämiselle nyt sopivana, koska ensimmäinen kansanäänestys EU:n alueella pidetään sunnuntaina Espanjassa. Sen jälkeen kansalaisten mielipidettä kysytään vielä yhdeksässä muussa EU-maassa.

Aloitteessa huomautetaan, että EU:n perustuslain laatimisen yksi lähtökohta on ollut lähentää unionia kansalaisiin. Allekirjoittajien mielestä kansalaisten ja päätöksenteon lähentäminen ei onnistu, jos kansalaiset jätetään perustuslain hyväksymisprosessin ulkopuolelle. Neuvoa-antava kansanäänestys pitäisi aloitteen mukaan järjestää 21. toukokuuta vuonna 2006. Äänestäjiltä kysyttäisiin, tuleeko Suomen hyväksyä sopimus Euroopan unionin perustuslaista neuvotellun sopimuksen mukaisesti. Vastausvaihtoehdot olisivat kyllä ja ei.

Suomessa on käytetty hyväksi mahdollisuutta järjestää kansanäänestys tähän mennessä vain kahdesti, unioniin liittymisestä vuonna 1994 ja kieltolain kumoamisesta vuonna 1931.

(MTV3-STT)

Suomen edustuksesta EU:n huippukokouksissa on syttynyt linjariita.
(Seitsemän uutiset 18.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.