EU-johtajat epäviralliseen tapaamiseen – USA:n toimet saivat johtajat varpailleen: "Ei haluta olla sivuviulunsoittajia"

2:13
EU-johtajat tapaavat tänä iltana Sloveniassa epävirallisesti, ennen huomista Balkan-huippukokousta

EU- johtajat tapaavat tänä iltana Sloveniassa epävirallisesti, ennen huomista Balkan-huippukokousta.

Huomisessa kokouksessa on tarkoitus keskustella Balkanin maiden EU-jäsenyydestä.

Puolestaan tänä iltana aiotaan keskustella unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. 

Asialistalla ovat EU:n Yhdysvaltain suhteet Afganistanin tapahtumien jälkeen, sekä EU:n rooli turvallisuus- ja puolustustoimijana laajemminkin.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu sovitettiin jopa vähän yllättäen tähän iltaan, ennen huomista huippukokousta.

EU sivustaseuraaja?

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan Eurooppa kokee, että se on Afganistanin suhteen jäänyt maailmanpolitiikassa eräänlaiseksi sivustapelaajaksi ja sivurooliin.

– Afganistanin kaoottinen vetäytyminen tapahtui USA:n päätöksellä ja johdolla ilman kunnollista keskustelua NATO-kumppaneiden ja EU-kumppaneiden kanssa. EU ei halua olla mikään sivuviulunsoittaja maailmanpolitiikassa. Tähän kun vielä lisätään Ranskan kymmenien miljardien eurojen suuruinen ydinsukellusvenekauppa, niin erityitsesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa, että EU keskustelee nyt strategista kompassista eli turvallisuuspolitiikan syventämisestä, Piuhola kertoo.

EU:n tavoitteena on, että transatlanttiset suhteet vahvistuvat. Lisäksi unioni haluaa sopimuksia ja selvää keskustelua Yhdysvaltojen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja