Ranska syyttää Australiaa ja Yhdysvaltoja valehtelusta

Ranskan tulehtuneet välit liittolaisiinsa Australiaan ja Yhdysvaltoihin eivät osoita paranemisen merkkejä.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian syytti lauantai-iltana maita valehtelusta ja kaksinaamaisuudesta sukellusvenekiistassa.

Aiemmin viikolla Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella. Samalla Australia, Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat uudesta AUKUS-nimellä kulkevasta puolustusliittoumasta. Kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen meneminen sivu suun suututti Ranskan hallituksen.

Ranska kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin konsultaatioita varten ensimmäistä kertaa maiden historiassa, mikä oli Le Drienin mukaan "erittäin symbolinen" ele.

–  Sen tarkoitus oli osoittaa, kuinka tyytymättömiä me olemme, ja että välillämme on vakava kriisi, Le Drien sanoi France 2 -televisiokanavalle.

Le Drienin kielenkäyttö oli diplomatian areenalle poikkeuksellisen kovaa.

–  Tässä on ollut valehtelua, kaksinaamaisuutta, merkittävä luottamuksen pettäminen sekä halveksuntaa. Se ei käy päinsä, ulkoministeri jyrisi.

Britannialle syytös opportunismista

Le Drieniltä kysyttiin, miksei Ranska kutsunut kotiin myös Britannian-suurlähettilästään, vaikka Britanniakin on mukana Pariisin suututtaneessa hankkeessa.

–  Britannian kohdalla ei ole tarvetta siihen. Tiedämme heidän jatkuvan opportunisminsa, joten ei ole tarvetta tuoda suurlähettilästämme takaisin selittämään sitä, Le Drien sivalsi.

–  Britannia on tässä koko jutussa vähän kuin kolmantena pyöränä.

Yhdysvallat on vakuuttanut ymmärtävänsä Ranskan tilanteen ja haluavansa selvittää asiat Ranskan kanssa keskustelemalla. Yhdysvallat on myös kehunut Ranskan olevan tärkeä kumppani.

Ranska kokee, että Yhdysvallat on horjuttanut sen asemaa Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella, ja on alkanut taas miettiä tarkemmin sotilasliitto Naton merkitystä itselleen. Kriisi Yhdysvaltojen kanssa antanee Ranskalle lisää motivaatiota edistää EU:n yhteistä puolustusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja