Ranska kutsuu suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin sukellusvenekauppojen vuoksi: "Puukonisku selkään"

Ranska kutsuu suurlähettiläänsä Yhdysvalloissa ja Australiassa kotiin konsultaatiota varten, ilmoitti Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian myöhään perjantaina. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun aiemmin viikolla Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella.

Tiedotteessa Ranskan ulkoministeri sanoo, että kaksi suurlähettilästä päätettiin kutsua välittömästi takaisin, koska "Australian ja Yhdysvaltain 15. syyskuuta antamat ilmoitukset olivat poikkeuksellisen vakavia". 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Britannian ja Australian pääministerit ilmoittivat aiemmin viikolla uudesta puolustussopimuksesta, johon sisältyy ydinkäyttöisten sukellusveneiden laivasto Australialle. 

Päätös suututti Ranskan, sillä se oli aiemmin sopinut myyvänsä Australialle tavanomaisia sukellusveneitä kymmenillä miljardeilla euroilla.

Ranska ilmoitti perjantaina, ettei se kykene enää luottamaan Australiaan sen käymissä kauppaneuvotteluissa EU:n kanssa. Torstaina ulkoministeri Le Drian kutsui Australian päätöstä "selkäänpuukotukseksi".

–  Se oli todella puukonisku selkään. Me olimme perustaneet suhteemme Australiaan luottamukselle. Tämä luottamus on petetty, ulkoministeri sanoi ranskalaisessa radiolähetyksessä.

Valkoisen talon virkamies: Yhdysvallat pahoillaan Ranskan päätöksestä

Pian Ranskan perjantaisen suurlähettiläitä koskevan ilmoituksen jälkeen Valkoisen talon virkamies kertoi nimettömänä uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvallat on pahoillaan Ranskan päätöksestä ja että Yhdysvallat pyrkii ratkaisemaan diplomaattisen kiistan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby puolestaan myönsi, että aiemmin käyty puhelinkeskustelu maiden puolustusministerien, Lloyd Austinin ja Florence Parlyn, välillä osoitti, että puolustussuhteessa Ranskaan on vielä paljon työtä tehtävänä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan veto kutsua suurlähettiläänsä takaisin Yhdysvalloista ja Australiasta, jotka ovat Ranskan avainliittolaisia, on ennennäkemätön.

–  Minut kutsutaan Pariisiin konsultaatiota varten. Tämä seuraa ilmoituksia, jotka vaikuttavat suoraan näkemykseemme liittoutumistamme, kumppanuuksistamme ja Indopasifisen alueen merkityksestä Euroopalle, Ranskan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Philippe Etienne kirjoitti Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja