Mainos

EU ja Venäjä neuvottelevat Siperiassa

EU:n ja Venäjän johto on kerääntynyt Länsi-Siperiaan Hanti-Mansijskin kaupunkiin sopiakseen uusien kumppanuussopimusneuvottelujen lähtölaukauksesta. Edustajat saapuivat paikalle eilen, tänään odotetaan varsinaisia neuvotteluja.

Tapaamisen odotukset on nostettu korkealle. Venäjä on kutsunut EU:n poliittisen kerman Länsi-Siperiaan, öljyparatiisina tunnettuun Hanti-Mansiaan. Venäjän keskeisen öljytuottaja-alueen valinta kokouspaikaksi on sopiva, sillä keskustelun ytimessä on EU:n ja Venäjän välinen energiakauppa.

EU:ta kokouksessa edustaa muun muassa komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sekä korkea ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. Tapaamista isännöi Venäjän presidentti Dmitri Medvedev.

Hanti-Mansiassa on tarkoitus julistaa EU:n ja Venäjän uuden kumppanuussopimuksen neuvottelut alkaneiksi. Edellinen sopimus solmittiin jo yli kymmenen vuotta sitten ja sen takaraja umpeutui viime vuoden puolella. EU ja Venäjä yrittävät prosessin aikana löytää yhteiset säännöt muun muassa demokratiakysymyksiin ja kaupankäyntiin, kuten öljy- ja kaasukauppaan.

Kumppanuussopimushanke on kuitenkin tyssännyt kerran toisensa jälkeen milloin Puolan, milloin Liettuan vastustukseen. Nyt hanke näyttää viimein saaneen tuulta purjeisiinsa.

Kulissien takana uskotaan kuitenkin olevan myös vakavia epämielisyyksiä. Niistä suurimmat liittyvät kiisteltyyn Itämeren kaasuputkihankkeeseen sekä Venäjän haluun pitää omat energiamarkkinansa täysin venäläisissä käsissä. Myös Suomen oma kipupiste, puutullit, noussee esiin Siperian neuvotteluissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.