EU hylkäsi viiden kuukauden äitiyslomaehdotuksen

EU-komissio on eilen hylännyt EU-parlamentin ehdotuksen viiden kuukauden täyskorvatusta äitiyslomasta.

27:n EU-maan ministerit pitivät parlamentin ehdotusta pidentää äitiyslomaa 14 viikosta 20:een kohtuuttomana, sanoi EU:n puheenjohtajamaan Belgian työministeri Joelle Milquet.

- Hyvin suuri osa jäsenmaista on sitä mieltä, että parlamentti meni liiallisuuksiin, Milquet kommentoi.

Parlamentti ehdotti myös, että kaikkien EU-maiden isät saisivat viettää kaksi viikkoa aikaa vastasyntyneen lapsensa kanssa.

Konservatiiviset parlamentaarikot olivat samaa mieltä komission kanssa siitä, että Euroopan taloustilanne ei salli äitiysloman pidennyksiä.

- Kun ottaa huomioon taloustilanteen, Saksa ei voi hyväksyä ehdotusta, Saksan työministeri Kristina Schröder sanoi.

Schröder ei kajoaisi kansallisiin lakeihin, jotka toimivat hänen mielestään hyvin.

"Liikaa kustannuksia"

Ranskan työministeri Roselyne Bachelot arvosteli komission ehdotusta, sillä hänen mukaansa se toisi Ranskan heikoille terveyspalveluille 1,3 miljardin euron lisäkustannukset.

Iso-Britannian työministeri Chris Grayling sanoi, että äitiysloman pidentäminen uhkaisi maan hyvinvointikustannuksia. Britanniassa puhuttiin lokakuussa, että viiden kuukauden äitiysloma enemmän kuin kaksinkertaistaisi maan äitiyslomakulut.

Euroopan komissio on ehdottanut äitiysloman pituudeksi 18 viikkoa. Pituus olisi linjassa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n suositusten kanssa.

Joelle Milquet sanoi EU:n harkitsevan asiaa ensi vuonna, kun Unkari lunastaa EU:n puheenjohtajuuden.

Euroopassa äitiysloma on kaikkein pisin Iso-Britanniassa, jossa se kestää 52 viikkoa. Loma on kuitenkin kaukana täyskorvauksesta; äidit saavat ainoastaan kuutena ensimmäisenä viikkona 90-prosenttista korvausta.

Saksassa äidit ovat lomalla 14 viikkoa, Ranskassa 16 ja Belgiassa 15 viikkoa. Suomessa äitiysloma kestää 15 viikkoa.

(MTV3 - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat