EU ei katkaise diplomaattisuhteita Iraniin

Euroopan unioni ryhtyi tänään arvioimaan suhteitaan Iraniin saksalaisen tuomioistuimen todettua Iranin johdon syyllistyneen murhamääräyksen antamiseen. EU-maat eivät kuitenkaan suunnittele diplomaattisuhteiden katkaisemista eivätkä pakotteiden käyttöönottoa.

Saksa, Ranska ja Italia tähdensivät, että kriittinen vuoropuhelu Iranin kanssa on vain keskeytetty, ei lopetettu. Kreikka ei aio kutsua lähettilästään yhteiseen neuvonpitoon. Tiukempaa suhtautumista Iraniin ajaa Englanti, jonka mielestä Iranin on tehtävä myönnytyksiä suhteiden palauttamiseksi normaaleiksi.

Uusi-Seelanti ja Australia ilmoittivat kutsuvansa Iranin-lähettiläänsä kotiin. Yhdysvallat piti EU:n päätöksiä oikeina.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin kehui tänään maansa suhteita Iraniin hyviksi. Hänen poliittiset kilpailijansa kommunistit olivat samaa mieltä. Jeltsin tapasi tänään Iranin parlamentin puhemiehen Ali Akbar Nateq-Nourin Moskovassa. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Jeltsin kiitti maiden välistä yhteistyötä hyväksi ja totesi sen edelleen laajentuvan.

Parlamentin alahuoneen, duuman puhemies Gennadi Seleznjov sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa iranilaisvieraan kanssa, että venäjä on uudistamassa suhteitaan vanhoihin liittolaisiinsa.

Mielenosoitus Teheranissa Saksan lähetystön edustalla

Lännen ja Iranin suhteet viilenivät eilen, kun saksalainen tuomioistuin totesi Iranin johtajat syyllisiksi Berliinissä viisi vuotta sitten tehtyihin kurdijohtajien murhiin.

Teheranissa ääri-islamilaiset mielenosoittajat heittelivät iltapäivällä Saksan Teheranin-suurlähetystöä kivillä ja tomaateilla. Mielenosoittajia johti ääri-islamilainen Ansar-e-Hezbollah (Jumalan puolueen ystävät ) -liike, joka tavallisesti johtaa lännen vastaisia mielenosoituksia Teheranissa.

Väkijoukot huusivat "Kuolema Saksalle" ja "Fasistinen Saksa, sionismin palvelija". Julisteissa Saksan lähetystöä kutsuttiin "toiseksi vakoilupesäksi" (ensimmäisen ollessa Yhdysvaltain suurlähetystö).

Saksa karkotti maasta neljä iranilaista ja kutsui kotiin suurlähettiläänsä Teheranista oikeuden päätöksen jälkeen. Iran luonnehti perjantaina saksalaisen tuomioistuimen päätöstä "poliittiseksi show'ksi vailla juridista arvoa". Iran on kiistänyt osallisuutensa maanpaossa eläneen kurdijohtajan ja hänen kolmen avustajansa murhiin berliiniläisessä ravintolassa vuonna 1992.

Rafsanjani: Lännen historian suurin skandaali

Iranin presidentti Ali Akbar Rafsanjani varoitti tänään, että tuomioistuimen päätös haittaa Saksan etuja Iranissa.
-Saksalaiset mursivat tällä tuomiolla miljoonien iranilaisten sydämen ja he tulevat kärsimään siitä. En sano, että he menettävät kaiken, mitä heillä täällä on. Mutta heidän asemansa täällä heikkenee varmasti, Rafsanjani sanoi rukoustilaisuudessa Teheranin yliopistossa.

-Pahaenteinen tuomio on häpeäpilkku ja skandaali Saksan oikeusjärjestelmälle ja kaikille muille lännessä. Tämä on poliittinen tuomio, julkisuustemppu. Tämä tuomio oli lännen historian suurin skandaali, hän jatkoi.

Loukkaantuneelta ja vihaiselta kuulostanut presidentti totesi, että saksalaisilla olisi pitänyt olla ainakin niin paljon järkeä, että olisivat julistaneet tuomion hiljaisesti.

-Mutta sen sijaan he kokosivat suuria joukkoja vastavallankumouksellisia kaikkialta Eurooopasta, hän valitti viitaten Iranin suurimpaan aseelliseen oppositioryhmään, Kansan Mujahedeeniin, joka kokoontui oikeustalon eteen, kun tuomio julistettiin.

Myös joukkoviestinten kirjoittelu tuomiosta sai osansa Iranin presidentin suuttumuksesta. Hän totesi kuitenkin, etteivät "ne saavuta sillä mitään".

Tuomio ja Bonnin jyrkkä kanta kyseenalaistavat Saksan hallituksen riippumattomuuden oikeuslaitoksesta, sanoi presidentti ja oli näkevinään tuomiossa "vaarallista amerikkalaista ja sionistista vaikutusta".
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat