Mainos

Etyj arvosteli Valko-Venäjän vaaleja

Valko-Venäjän presidentinvaalit eivät täyttäneet demokraattisille vaaleille asetettuja vaatimuksia, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj totesi Minskissä tänään julkistetussa raportissa.

Vaaleissa ei noudatettu sen paremmin Etyjin kuin Euroopan neuvoston hyväksymiä periaatteita, jotka koskevat vapaiden ja rehellisten vaalien järjestämistä. Raportissa tuomitaan Valko-Venäjän johdon pyrkimys tukahduttaa oppositio ja rajoittaa jyrkästi oppositioehdokkaiden kampanjointia.

Tarkkailijoiden mielestä Valko-Venäjällä on puutteista huolimatta kehittymässä kansalaisyhteiskunta, jossa eri katsantokannat pääsevät esiin.

-Maan edistäminen ei olisi valkovenäläisten etujen mukaista eikä edesauta demokratian vahvistumista, raportissa päätellään.

Valko-Venäjän vaalin tila heijastelee suomalaistarkkailijan mielestä sitä, että neuvostotasavallasta itsenäistyneellä maalla ei ole vielä poliittisia perinteitä.

-Vaalit eivät täyttäneet kansainvälisiä kriteereitä kampanjan ja valmistautumisen osalta. Itse vaalipäivähän oli rauhallinen. Poliittinen johtopäätös oli, että maan eristäminen ei auta, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen apulaispääsihteeri Pentti Väänänen summasi STT:lle puhelimitse Minskistä.

Hän arveli, että opposition vaatimus vaalien mitätöimisestä tuskin toteutuu.

Etyj ei omassa raportissaan vaatinut vaalien uusimista. Väänänen kiitteli sitä, että myös oppositio oli kasvanut omassa roolissaan ja boikotin sijasta pyrki kampanjoimaan mahdollisuuksien mukaan.

Pitkä puutelista

Tarkkailijoiden puutelista oli pitkä. Maan vaalilait eivät takaa ehdokkaiden tasa-arvoista kohtelua, vaaliorganisaation riippumattomuutta eivätkä ääntenlaskun virheettömyyttä. Presidentillä on laajojen valtaoikeuksiensa turvin mahdollisuus puuttua vaalijärjestelyihin mielivaltaisella tavalla.

Vaalikampanjan aikana oppositioaktivisteja peloteltiin, kotimaisten tarkkailijoiden työtä häirittiin ja kansainvälisiä tarkkailijoita vastaan käytiin panettelukampanjaa. Valtion valvomat ja sensuroimat viestimet antoivat vääristyneen kuvan tilanteesta. Riippumattomien ja oppositiota kannattavien viestimien työtä puolestaan vaikeutettiin.

Etyjin vetämään kansainväliseen tarkkailijaryhmään kuului 300 henkeä ja siinä oli edustettuna myös Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous ja Euroopan parlamentti. Sitä johti Etyjin erityisedustajana kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.), joka esitteli tarkkailijaraportin Minskissä.

Tarkkailijoiden työ jäi vaillinaiseksi, koska Valko-Venäjä vitkutteli viisumien myöntöä eivätkä tarkkailijat päässeet seuraamaan koko vaaliprosessia. Valko-Venäjän johto on syyttänyt tarkkailijoita lännen vakoojiksi, mikä Etyjissä on kuitattu naurettavana väitteenä. Väänäsen mukaan tarkkailijat saivat viikonloppuna tehdä työnsä rauhassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.