Etiopian pääministeri: Sotatoimet Tigrayssa ovat ohi

Etiopian hallinnon joukot ovat edenneet Tigrayn osavaltion pääkaupunkiin Mekeleen ja ottaneet sen haltuunsa, ilmoitti maan pääministeri Abiy Ahmed lauantaina.

Pian tämän jälkeen Abiy julisti sotatoimet päättyneiksi alueella.

– Olen iloinen voidessani ilmoittaa, että olemme lopettaneet sotilasoperaation Tigrayn alueella. Keskitymme jälleenrakentamiseen ja humanitaarisen avun antamiseen, Abiy sanoi Twitteriin kirjoittamassaan viestissä.

Suurhyökkäys kapinallisia vastaan puolen miljoonan asukkaan Mekelen lähellä alkoi torstaina.

Lauantai-iltana hallinto kertoi saaneensa haltuunsa Mekelen lentokentän, julkiset ja hallinnolliset rakennukset sekä yhteiskunnan kannalta kriittiset toiminnot.

Raskasta pommitusta

Aiemmin lauantaina avustustyöntekijät ja Tigrayn aluehallinto olivat kertoneet Mekeleen kohdistuneesta raskaasta pommituksesta, jonka turvin hallinnon joukot ilmeisesti etenivät kaupunkiin.

Paikallisten viestimien mukaan Abiy kertoi joukkojen päässeen Mekeleen ilman, että siviilejä olisi joutunut iskujen kohteeksi.

Hallinnon mukaan ilmaiskut oli tarkasti kohdistettu osavaltion kapinallisjoukkojen tiloihin ja varastoihin, mutta asian paikkansa pitävyydestä ei ole saatu vahvistusta paikallistasolta.

Yli kolme viikkoa kestäneissä taisteluissa on kuollut jo tuhansia ja kymmenettuhannet ovat paenneet Sudanin rajan yli. Kuolleiden joukossa on kerrottu olevan myös siviilejä.

Konflikti leimahti marraskuun alussa pitkällisten jännitteiden kiehuttua yli.

Maan hallituksen joukot ovat ottaneet yhteen Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) joukkojen kanssa. TKVR on syyttänyt Abiyn hallintoa vainoamisesta ja epäreilusta kohtelusta.

Juttua täydennetty kauttaaltaan 28.11.2020 klo 22.02.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja