Ethän syyllisty tällaiseen sikailuun levähdysalueilla – pois teiden kunnossapidon varoista

3:56

Liikennevirasto ja ELY-keskukset pyrkivät pitämään maanteiden levähdysalueet siistissä kunnossa, mutta laittoman roskaamisen takia tehtävä on vaikea. Lisäpanostukset jätehuoltoon söisivät tiestön kunnossapidon rahoja.

Pääkuvan video

Levähdyspaikat tulevat tarpeeseen, jos väsyt ajaessa

Monilta maanteiden levähdysalueilta löytyy samanlaista tavaraa kuin jätelaitoksista eli vanhoja huonekaluja, auton renkaita ja rakennusjätettä. Näky ei ole kaunis ja se saa myös kunnossapidon ammattilaisen vihaiseksi.

– Taukopaikat pysyisivät siisteinä, mikäli ihmiset veisivät roska-astioihin vain sinne kuuluvaa jätettä. Tällä tarkoitan automatkan aikana syntyneitä pieniä roskia, kuten eväspapereita, ELY-keskuksen kunnossapidon aluevastaava Antti Laine toteaa.

Laittoman roskauksen takia roska-astioiden tyhjennysvälit ovat kuitenkin liian harvassa – levähdysalue voi näyttää kaatopaikalta jo pari päivää siistimisen jälkeen.

– Saamme melko paljon palautetta levähdysalueiden kunnosta. Ymmärrän palautteen, sillä sottaisessa ympäristössä on ikävä pitää lepotaukoa. Teemme parhaamme, mutta tienpitäjä ei voi ryhtyä yhdyskuntajätteiden kerääjäksi. Kaikki jätehuoltoon käytetty lisäpanostus on pois teiden kunnossapidosta, Laine kertoo.

Viranomaisen terveiset: ”Vie jätteet sinne, minne ne kuuluvat”

Tienpitäjän tavoitteena on saada tienvarsien laiton roskaaminen vähentymään.

Käytännössä roskaamiseen on puututtu esimerkiksi levähdysalueiden puuston harvennuksella. Täten laittoman roskaamisen kiinnijäämisriskin pelotetta on saatu lisättyä, koska monelle taukopaikalle on suora näköyhteys tieltä. Näin ympäristörikkeillä voisi olla useampia silminnäkijöitä.

Levähdysalueille on tarkoitus myös tuoda kylttejä, joissa kerrotaan lähimpien jätelajittelulaitosten sijainnit.

– Levähdysalueet pysyvät siisteinä vain yhteispelillä, Laine toteaa.

Hän myös pyytää tienkäyttäjiltä, että he eivät enää veisi yhdyskuntajätteen keräyspaikalle kuuluvaa tavaraa levähdysalueelle.


Lähde: Liikennevirasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja