Ethän hankkinut näitä lapsellesi – kuulosuojaimissa vakavia puutteita

Lasten kuulonsuojaimia on poistettu markkinoilta niissä havaittujen puutteiden vuoksi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti kuusi lasten kuulonsuojainta Työterveyslaitoksessa. Testien perusteella viisi kuulonsuojainta poistettiin markkinoilta. Puutteita löytyi kuulonsuojaimien tyynyn paineessa päätä vasten, sangan jousivoimassa ja minimivaimennuksessa sekä käyttöohjeissa ja merkinnöissä.

Tukes hankki kolme kuulonsuojainta testattavaksi verkkokaupoista ja kolme pääkaupunkiseudun vähittäiskaupoista. Yksi tuotteista oli kotimainen, loput ulkomaisia. Testien perusteella seuraavat viisi tuotetta poistettiin markkinoilta:

Lasten kuulonsuojaimet:

- Finsafe by Finbullet, EP-108
- Banz, CEM-P1
- FinSafety, FIN1 KIDS
- AddBaby

Lasten suojalasit ja kuulonsuojaimet -setti

- Kraft, SF-KID-2IN1

Tarkempia tietoja ja kuvia tuotteista löytyy Tukesin Markkinavalvontarekisteristä sivulta Kuluttajaturvallisuus, henkilönsuojaimet.

Vakavimmat puutteet liittyivät suojainten käytettävyyteen ja suojaavuuteen. Yksi kuulonsuojain ei mittausten perusteella vaimentanut riittävästi matalalla taajuudella. Sangan jousivoima ja paine päätä vasten olivat muutamassa suojaimessa liian suuret, ja tekivät siten suojaimesta epämukavan käyttää. Lapsille suunnatun kuulonsuojaimen suuri puristusvoima saattaa aiheuttaa vahinkoja kasvavalle luustolle.

Neljästä testatusta tuotteesta löytyi useita erityyppisiä puutteita esimerkiksi merkinnöissä, asiakirjoissa, käyttöohjeissa sekä rakenteessa.  Yhden tuotteen mukana ei ollut käyttöohjeita ja yhdestä suojaimesta puuttui CE-merkintä. 

Kuulonsuojainta hankkiessa kuluttajan on syytä varmistaa, että tuotteessa on CE-merkintä ja tuotteen mukana on suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeessa pitää olla tuotteen tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, osoite ja tunnusnumero sekä tuotteessa ja käyttöohjeessa viittaus standardiin EN 352.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat