Mainos

Etelärinteellä törmäät käärmeeseen – vaikka ne vähenevät

Suomen käärmekanta taantuu muun muassa rakentamisen takia. Viime viikkojen runsaat käärmehavainnot ovatkin normaalia kevätliikehdintää talvehtimispaikoilta laajemmalle.

– Käärmeet ovat Suomessa taantumassa, koska niille sopivaa elinympäristöä on yhä vähemmän. Käärmeet ovat varsin paikkauskollisia eläimiä, joten ne kärsivät muun muassa teiden rakentamisesta ja maatalouden muutoksista, kertoo tohtorikoulutettava Jarmo Saarikivi Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta.

Toukokuussa ihmiset kuitenkin törmäävät usein käärmeisiin, kun ryhmissä talvehtivat käärmeet jättävät talvehtimispaikat.

– Kohtaamisia tulee väistämättä, koska suojaavaa aluskasvillisuutta ei vielä ole ja koska käärmeet ylittävät polkuja ja teitä.

Myöhäisen kevään takia ihmiset ja käärmeet olivat metsässä liikkeellä tänä vuonna yhtä aikaa.

– Käärmeitä näkee kyllä kesälläkin, koska ne tykkäävät samoista paikoista kuin ihmiset: lämpimistä aurinkoisista etelään viettävistä rinteistä järven rannalla.

Tämän jutun pääkuvana on vaalea kyy, jonka kuvasi MTV3 Uutisten kuvaussihteeri Mari Jormanainen.

Saarikiven mukaan kyseessä on normaalista värin vaihtelusta.

– Kyyn väri vaihtelee vaaleasta ihan mustaan. Esimerkiksi ennen nahanluontia kyyt ovat harmahtavia, sen jälkeen väri kirkastuu. Paritteluaikaan koiras on yleensä sinertävä, jopa turkoosi, Saarikivi kertoo.

Kyiden nahanluonti ja paritteluaika on nyt lopuillaan. Toisen kerran aikuiset kyyt luovat nahkansa syksyllä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.