Etelään kerralla jopa 20 senttiä lunta? Lumikaaos uhkaa pian, ja tuprutus voi jatkua päiviä

4:12
Katso video: Ensi yönä on luvassa laajalti lumisateita.

Alkuviikosta Etelä-Suomeen on mahdollisesti luvassa niin paljon kerralla lunta, että meteorologikin puhuu lumikaaoksesta.

Maanantaina Suomen eteläpuolitse kulkee matalapaineen alue kohti itää, joka voi tuoda jopa kymmeniä senttejä lunta Suomen etelärannikolle.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan lumikaaos voi syntyä, kun Suomen yllä oleva kylmä ilma ja sula Suomenlahti kohtaavat.

Katso yllä oleva video: Lunta on luvassa myös ensi yönä laajalti!

Lunta jopa 20 senttiä

Loppuviikosta sää ensin hieman lauhtuu etelässä, ja lämpötilat kipuavat jopa hieman plussalle. Kylmä ilma imaisee kuitenkin Suomen taas otteeseensa viikonvaihteessa.

– Jos käy näin, niin kuin malli nyt näyttää, niin etelärannikolla voi tulla lunta reilustikin koko maanantain ja vielä tiistainkin ajan lähemmäs 20 senttiä.

Jos pahin skenaario toteutuu, lumisade alkaa etelärannikolla maanantaiaamuna tai viimeistään iltapäivällä.

Kolme eri skenaariota

Mäntykannas kuitenkin muistuttaa, että matalapaineen reitti voi vielä muuttua. Se tarkoittaisi sitä, että Suomi säästyisi kokonaan lumikaaokselta tai pahimmassa tapauksessa lunta sataisi myös pohjoisempana.

– Tämä malli näyttäisi nyt siltä, että lunta sataisi Lahdessa asti.

– Jos matalapaine menee etelämpää, pyryt jäävät Viron puolelle, mutta jos matalapaine yltää pohjoisemmaksi, etelärannikolla varmaan tulee myös vettä ja räntää, ja pahimmat pyryt yltävät sisämaahan päin.

Ennustettavuus hankalaa

Mäntykannaksen mukaan matalapaineen ennustettavuus on tällä hetkellä todella hankalaa, joten lähipäivät näyttävät, miten tilanne kehittyy.

– Nämä matalapaineet, jotka eivät ole vielä syntyneetkään ja saapuvat Suomeen etelästä, ovat todella hankalia ennustaa. Pistän pääni pantiksi, että tähän ennusteeseen tulee vielä muutoksia, eikä tämä ole se matalapaineen lopullinen reitti tai sijainti.

– Mutta jos se tällaisena tulee, niin on varmasti lumikaaos, koska joskus näissä tilanteissa on tullut se yli 20 senttiä päivässä.

Harvinaisen aikainen lumipyry etelään?

Mäntykannaksen mukaan voidaan puhua havrinaisen aikaisesta lumipyrystä, jos runsaat lumisateet iskevät etelärannikolle jo maanantaina.

– Kyllä tällaisia karttoja on ennemminkin joskus marraskuun lopulla tai joulukuun alussa.

Mäntykannaksen mukaan ensi viikon alkupuoli näyttää ennusteissa joka tapauksessa kylmältä ja talviselta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja