Etelä-Korean ex-presidentille syytteet korruptioskandaalissa

Etelä-Korean virastaan syrjäytettyä presidenttiä Park Geun-hyetä vastaan on nostettu syytteet maata ravistelleessa korruptioskandaalissa. Park on ollut pidätettynä jo parin viikon ajan.

Entinen presidentti sai Soulin syyttäjänviraston mukaan syytteet lahjuksista, vallan väärinkäytöstä ja salaisten tietojen vuotamisesta. Park on kiistänyt kaiken.

Etelä-Korean parlamentti päätti joulukuussa viedä Parkin valtakunnanoikeuteen. Hänet hyllytettiin virastaan. Perustuslakituomioistuin päätti hänen viraltapanostaan maaliskuussa.

Parkin epäillään juonitelleen yhdessä ystävänsä Choi Soon-silin kanssa painostaakseen korealaisia suuryrityksiä tekemään miljoonien eurojen lahjoituksia kahdelle Choin hallitsemalle säätiölle. Naiskaksikon epäillään ottaneen vastaan liki 40 miljoonan euron edestä lahjuksia useilla eri aloilla toimivalta jättiyhtiö Samsungilta.

Myös kauppaketju Lotten hallituksen puheenjohtaja sai syytteet. Shin Dong-Binin epäillään maksaneen Parkille ja Choille yli kuuden miljoonan euron lahjukset.

Samsungin perijä Lee Jae-yong päätyi jupakassa oikeuden eteen jo aiemmin. Samsung on vakuuttanut, että lahjoitukset oli tarkoitettu hyväntekeväisyyteen.

Park oli Etelä-Korean ensimmäinen naispresidentti ja nousi presidentiksi vuonna 2013. Park Geun-hyen isä Park Chung-hee hallitsi Etelä-Koreaa vuosina 1961–79 diktaattorin ottein. Jos Park tuomitaan, voi hän saada kymmenen vuoden tai elinkautisen vankeustuomion. Toukokuussa valittavalla uudella presidentillä on valtuudet armahtaa hänet.

Lue myös:

    Uusimmat