Etelä-Korea aikoo kieltää koiran syönnin, mutta ikivanhalle tavalle löytyy puolustelijoita

Etelä-Korea aikoo kieltää koiranlihan syönnin, mutta monet vuosisatoja vanhaa kiistanalaista käytäntöä harjoittavat tahot taistelevat sen puolesta.

Lee Kyeong-sig on 12 vuoden ajan kasvattanut koiria myytäväksi ravintoloille, mutta nyt hän harkitsee liiketoimintansa lopettamista.

– Olen yrittänyt miettiä elämääni ja tässä taloudellisessa tilanteessani ei ole oikeastaan mitään vastausta siihen, mitä muuta voisin tehdä, sanoi 55-vuotias koiranlihantuottaja. 

Hän kasvattaa jopa 1 100 koiraa pääkaupunki Soulin naapurissa sijaitsevassa Gyeonggin maakunnassa.

Gallup Korea -yhtiön viime vuonna tekemän kyselyn mukaan lähes kaksi kolmasosaa vastaajista vastusti koiranlihan syömistä. Vain 8 prosenttia ilmoitti syöneensä koiraa viimeisen vuoden aikana, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 27 prosenttia.

Ehdotetusta kiellosta voi pian tulla laki

Koiranlihan suosion laskusta ja eläinoikeusaktivistien vastustuksesta huolimatta aiemmat yritykset kieltää koiranliha ovat epäonnistuneet vastustuksen vuoksi.

Tällä kertaa hallitus on sanonut, että ehdotettu kielto antaisi teollisuudelle kolmen vuoden siirtymäajan, jotta se voisi luopua kaupasta.

Yleisön tuen ja parlamentin kahden puolueen tuen ansiosta on merkkejä siitä, että kiellosta voisi tulla pian laki.

Ikivanha tapa

Etelä-Korean maatalousministeriön mukaan alalla on 1 156 kasvatustilaa, 34 teurastamoa, 219 jakeluyritystä ja 1 666 koiranliharavintolaa.

Korean syömäkoirien yhdistys (Korean Association of Edible Dogs) sanoo kuitenkin, että vaikutus kohdistuu paljon useampiin maatiloihin ja ravintoloihin kuin hallituksen mainitsemat maatilat ja ravintolat. Sen mukaan maatiloja on 3 500, joilla kasvatetaan 1,5 miljoonaa koiraa, ja ravintoloita on 3 000.

Koiranlihaa tarjoilevaa ravintolaa pitävä Nam Sung-gue sanoi, että liiketoiminta on nopeasti taantumassa ja lisäsi, että hänen on mahdotonta siirtyä toiseen liiketoimintaan ehdotetun hallituksen tuen turvin.

– Minusta on todella kohtuutonta, että he sanovat meille yhtäkkiä, että teillä on kolmen vuoden armonaika ja sen jälkeen teidän on lopetettava. Olen ollut alalla 30 vuotta, Nam sanoi.

Koiranlihan syönti on ollut ikivanha tapa Korean niemimaalla, ja sitä pidetään keinona sietää kesähelteitä.

Korealaiset ovat arvostelleet koirien syömistä ulkomailla sen julmuuden vuoksi, mutta myös kotimaassa, erityisesti nuoremman sukupolven keskuudessa, vastustusta on esiintynyt yhä enemmän.

Lähde: Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat