Etelä-Afrikan matkailuministeri närkästyi omikronista: "Kykymme jäljittää variantteja on heikkoutemme"

Ylilääkäri Nohynek kertoo MTV:lle, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa ja miksi niitä syntyy juuri Etelä-Afrikassa 3:26
Videolla THL:n ylilääkäri Nohynek kertoo, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa: "Tarvitsemme lisää tietoja"

Etelä-Afrikan turismista vastaava ministeri Lindiwe Sisulu huomauttaa, ettei hiljattain löydetty omikron-variantti ole etelä-afrikkalainen – se vaan satuttiin tunnistamaan juuri Etelä-Afrikassa. Hän harmittelee variantin vaikutuksia turismille ja kokee että uuden variantin löytäminen rankaisee Etelä-Afrikkaa.

Useat maat ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä lennot eteläisestä Afrikasta pian sen jälkeen, Britannia vain tunteja myöhemmin, kun Etelä-Afrikan viranomaiset tiedottivat uudesta koronavirusvariantista. Suomesta alueelle ei ollut suoria lentoja ennen tietoa uudesta variantista.

Turismia kaipaavassa Etelä-Afrikassa tietoa tiukoista rajoituksia on pidetty tuhoisina.

– Kenties tiedemiestemme kyky jäljittää variantteja on suurin heikkoutemme. Meitä rangaistaan työstä, jota teemme, Sisulu kertoo Newsroom Afrika -tv-kanavalle.

Sisulun mukaan variantti ei ole eteläafrikkalainen variantti; he vain sattuivat löytämään sen.

– Varianttia on löytynyt Belgiasta asti. Se, että me satuimme löytämään sen, kertoo enemmänkin tiedemiestemme omistautuneisuudesta, hän jatkaa.

–Tämä vain kannustaa maita olemaan jakamatta tietoa, joka voisi olla erittäin tärkeää terveydenhuollolle, Maailman terveysjärjestö WHO:n Etelä-Afrikan aluetoimiston hätätilajohtaja Thierno Balden sanoi New York Timesin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat