Estä tulipalot kodissasi – tarkista nämä asiat

Talven pakkasilla tulipalot lisääntyvät muun muassa siitä syystä, että sähkökäyttöisten lämmittimien ja valaisimien käyttö lisääntyy. Sähkölaitteiden ja sähköjohtojen kuntoa ei välttämättä ole tarkistettu, ja palo saakin yleisimmin alkunsa viallisesta sähkölaitteesta tai varomattomuudesta sen käytössä.

Suomessa kuolee vuosittain tulipaloissa noin 80 ihmistä ja noin 300 joutuu sairaalahoitoon tulen aiheuttamien vammojen vuoksi. On tärkeää ennaltaehkäistä tulipaloja ja varautua mahdollisiin vaaratilanteisiin.

Sijoita lämmittimet ja kynttilät harkiten

Kynttilät luovat talviaikaan kotiin tunnelmaa ja valoa, ja lämmittimillä saat asunnon kovillakin pakkasilla lämpimäksi. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, mihin kohtaan lämpöä tuovia esineitä sijoittaa.

Sähkövalaisimetkin voivat aiheuttaa tulipalon, kun ne on sijoitettu väärin. Kynttilöitä tai lämmittimiä ei kannata sijoittaa alle metrin päähän helposti syttyvistä materiaaleista, kuten vuodevaatteista tai verhoista. Älä jätä kynttilöitä vahtimatta.

Pidä silmällä liettä

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston vuonna 2013 tehdyn tutkimusraportin mukaan sähkön aiheuttamista hälytystehtävistä 41 prosenttia aiheutuu lieden huolimattomasta käytöstä. Keittolevyjä tai uunia ei saa jättää päälle ilman valvontaa. Mitään tavaroita ei saa jättää lieden päälle, eikä lieden lähettyvillä saa pitää mitään syttyvää materiaalia. Voit hankkia lieteen myös ajastimen tai ylikuumenemissuojan.

Pidä alkusammutusvälineet keittiössä

Useimmiten palo saa alkunsa keittiöstä, jolloin sammutuspeitettä tai käsisammutinta kannattaa säilyttää keittiössä tai sen läheisyydessä. Jos keittiössä palaa öljy, ei paloa saa sammutettua vedellä, jolloin alkusammutusvälineet ovat hyvin tarpeellisia. Suositeltavaa on hankkia kotiin vähintään 6 kg:n käsisammutin. Tarkista myös, että sammuttimessa on CE-merkki.

Älä käytä rispaantuneita sähköjohtoja

Älä mielellään piilota sähköjohtoja maton alla, koska kun niiden päälle toistuvasti astutaan, ne saattavat rispaantua. Älä myöskään korjaa rikkoutunutta sähköjohtoa itse, vaan anna ammattilaisen hoitaa homma.

Vahdi lapsia

Aina kun samassa taloudessasi kanssasi on lapsia - olivatpa ne sitten omiasi tai esimerkiksi sukulaisen lapsia - kannattaa olla tarkkana. Tulitikuilla tai sytyttimellä leikkiminen tai vaikkapa lieden nuppien käänteleminen voivat olla lapsille hauskoja pelejä. Säilytä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta.

Älä tupakoi sisällä

Älä koskaan polta sisällä, etenkään sängyssä. Itsestään sammuvat savukkeet ovat vähentäneet tupakasta johtuvien tulipalojen määrää, mutta itsestäänkin sammuva tupakka voi aiheuttaa silti tulipalon.

Käytä oikein takkaa ja tulisijaa

Käytä tulisijaa ohjeiden mukaisesti, sekä nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti. Estä takasta kimpoavat kipinät suojaverkoilla tai -luukuilla.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat