Espooseen porataan Suomen syvin reikä – syvyys 6 kilometriä, hinta miljoonia

Projekti kahden kuuden kilometrin syvyisen reiän poraamiseksi alkaa kahden kilometrin tutkimusreiän kairaamisella.

Reikäprojektin tavoitteena on rakentaa Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittakaavan lämpölaitos, St1:n energiajohtaja Jari Suominen kuvailee.

Käytännössä lämmöntuotanto toimii niin, että toisen reiän kautta maan uumeniin pumpataan kylmää vettä, joka kierrätetään kuuman maaperän kautta toisesta reiästä ylös. Maan uumenista ylös saatu lämpö siirretään lämmönvaihtimilla kaukolämpöverkkoon.

Näin geoterminen energialaitos toimii


Suomisen mukaan Espooseen porattavien reikien halkaisija on 20 senttimetriä. Maaperä alueella on graniittia.

Hankkeen takana on energiayhtiöt St1 ja Fortum. St1 vastaa laitoksen rakentamisesta Fortumin tiloihin ja Fortum vastaa lämmön myymisestä eteenpäin espoolaiskoteihin. Niiden lisäksi hankkeeseen liittyy tutkimuksellinen puoli, jossa mukana on tutkimusorganisaatio sekä yliopistoja.

Kahden kilometrin syvyinen koereikä on tarkoitus porata ensi kesänä. Itse lämpölaitoksen pitäisi olla valmiina vuonna 2016.

Koko hankkeen arvo on Suomisen mukaan kymmeniä miljoonia euroja. Pelkästään ensi kesän tutkimusreikää varten on varattu puoli miljoonaa.

Espooseen kairattavasta reiästä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

”Jos onnistuu, niin mahdollista missä vain”

Järjestelmä ei ole täysin ainutlaatuinen. Vastaavia geotermiseen energiaan perustuvia lämpöratkaisuja on käytössä muun muassa Islannissa ja Ranskassa. Sähköntuotantoon geotermista energiaa valjastetaan parhaillaan Saksassa ja Ranskassa, ja Yhdysvalloissa löytyy jo useita valmiita laitoksia.

Suomen projekti on kuitenkin merkittävä myös kansainvälisesti. Suomessa kairausalueella on kova maaperä sekä paksu ja kiinteä maankuori, joten täällä joudutaan Suomisen mukaan menemään syvemmälle kuin muualla.

– Jos täällä onnistutaan, niin voisi vähän mutkia suoristaen sanoa, että tämä on mahdollista missä tahansa muuallakin maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat