Huippulukion sisäänpääsyrajassa poikkeuksellinen romahdus: Ovet aukenivat 7,0 keskiarvolla eikä kaikkia paikkoja saatu edes täytettyä – "Meillä on aika valikoitunut aines, joka meille hakee"

Espoon kovatasoisen Etelä-Tapiolan lukion sisäänpääsyraja romahti huimasti tänä vuonna. Eliittilukioon pääsi sisään tasan 7 keskiarvolla, mikä on heikoin todistus verrattuna Espoon muihin lukioihin. Viime vuonna Etelä-Tapiolan lukion sisäänpääsyraja oli 9,17.

Etelä-Tapiolan apulaisrehtori Elina Oja vahvistaa tämän vuoden keskiarvorajan romahtaneen. Syitä voidaan arvailla.

– Varmaa syytä on vaikea sanoa. Todennäköisesti se johtuu siitä, että meillä on vuosikaudet ollut korkea sisäänpääsykeskiarvo. Meillä on aika valikoitunut aines, joka meille hakee. Alle 9,0 keskiarvolla ei ole välttämättä edes uskallettu hakea, vaikka aina kannattaisi, Oja miettii.

Etelä-Tapion lukion yleislinjan sisäänottomäärää lisättiin tänä vuonna 25 oppilaalla, joten hakijoita oltaisiin kaivattu lisää. Toinen syy lienee Espoon muut lukiot, joihin opiskelijoilla on myös kova hinku.

Etelä-Tapiola ei halunnut mukaan Otaniemen lukioon

Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot yhdistyivät Otaniemen lukioksi, johon on paljon hakijoita. Etelä-Tapiolan lukio ei halunnut lähteä mukaan uuteen lukioon.

– Opiskelijat ja vanhemmat olivat vahvasti sitä mieltä, että pidetään Etis Etiksenä. Olemme tyytyväisiä lukiomme kokoon, Oja kommentoi.

Ensisijaisessa haussa sisään päässeiden keskiarvo oli 9,27. Tänään aukesi lisähaku, koska kaikkia paikkoja ei saatu vielä täytettyä. Lisähaussa valitaan vielä 35 opiskelijaa.

– Ensimmäisen lisähakutunnin aikana oli tullut jo 200 hakemusta. Kiinnostusta löytyy siis edelleenkin.

Muutos näyttäytyy suurempana ulospäin

Ojan mukaan tämänvuotinen keskiarvorajan aleneminen ei tule muuttamaan mitään.

– Normaalia alemmalla keskiarvollakin sisääntulijat ovat erittäin tervetulleita. Varmasti sitten kun tänne motivoituneiden opiskelijoiden joukkoon pääsee, niin on helppo kasvattaa omaakin motivaatiota.

Oja ei ole törmännyt vastaavaan ilmiöön muiden huippulukioiden kohdalla.

Keskiarvorajan aleneminen ei ollut niin suuri yllätys Etelä-Tapiolan lukiolle, kuin miltä se aluksi kuulosti.

– Muutoshan ei ole hirveän suuri. Se näyttäytyy ulospäin tietysti suurena, kun keskiarvoraja laski niin paljon. Loppujen lopuksi hyvin samanlaisia opiskelijoita meille on tulossa, kuin aiemminkin.

Ojan mukaan opetuksen määrä ja laatu tulevat jatkossakin pysymään huipputasolla.


Oikaisu 14.6. klo 18.27: Oikaistu ensimmäisestä sitaatista "alle 9,9 keskiarvolla" muotoon "alle 9,0" keskiarvolla. 

Lue myös:

    Uusimmat