Mainos

Espoolainen perheenisä sai lomallaan Turkissa ajatuksen, joka voi vaikuttaa koko EU:hun: "Minusta kellojen siirtely on aivan turhaa"

8:27
Matti Hietanen kertoo MTV Uutiset livessä, miten eduskuntaan edennyt kansalaisaloite sai alkunsa ja miten se eteni.

Suomessa palataan taas sunnuntaina normaaliaikaan eli talviaikaan ja kelloja siirretään tunti taaksepäin. Suomi on jo kaksi vuotta ajanut kellojen siirtelystä luopumista ja palaamista yhden kellonajan vuosirytmiin.

Kansalaisaloitteen kellojen siirtelystä luopumisesta teki muutama vuosi sitten espoolainen perheenisä, Matti Hietanen.

– Olimme Turkin Alanyassa ja siellä todettiin, että Turkki luopuu kellojen siirtelystä. Ajattelin, että miksei Suomessakin voitaisi tehdä näin, Hietanen kertoo MTV Uutisille.

Hietanen pitää kellojen siirtelyä turhana.

– Kun haitoista puhutaan, niin kyllähän tämä aiheuttaa esimerkiksi julkiselle liikenteelle hankaluuksia ja lisätyötä. Ei tästä kyllä mitään hyötyä ole teollisuuslaitoksille ja sairaaloillekaan. Moni joutuu myös olemaan sairauslomalla kellojen siirtelyn takia.

Aloite keräsi yli 70 000 nimeä

Hietanen päätti toimia ja teki kansalaisaloitteen nimellä ”Kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettaminen”. Se ei ollut ensimmäinen laatuaan – moni oli yrittänyt samaa, mutta Hietasen aloite keräsi yli 70 000 nimeä.

– Minun aloitteestani puhuttiin uutisissa ja se sai julkisuutta. Silloin tuli muutamassa viikossa noin 15 000 ääntä.

Suuresta huomiostaan huolimatta aloite ehti olla miltei määräaikaansa asti vireillä, eikä tarvittavaa määrää nimiä oltu vielä kerätty.

– Silloin ajattelin, että tämä oli tässä ja peli on menetetty.

ET-lehti teki kuitenkin loppusuoralla vielä jutun aiheesta ja aiheesta puhuttiin myös Arttu Harkin radio-ohjelmassa. Näin se sai jälleen näkyvyyttä ja tarvittava määrä nimiä saatiin kasaan.

Hanke päätyi eduskunnan käsittelystä EU-parlamenttiin ja kohtasi siellä vastustusta, eikä tilanne ole edennyt vielä. EU-maat ovat myös keskenään erimielisiä siitä, tulisiko niiden jäädä talvi- vai kesäaikaan.

– Minun elämääni tämä kellojen siirtely ei niinkään vaikuta, mutta olen ajatellut muita enemmän ja heitä, jotka tästä kärsivät. Sitä, luovutaanko tästä koskaan, on mahdotonta sanoa, koska vastassa on EU.

Hyvä muistisääntö joka keväisessä ja syksyisessä kellojen siirtelyssä on, että niitä siirretään aina "kesää kohti".

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja