Espanjasta löytyi 4 500 vuotta vanha naisen pääkallo: Selviä merkkejä puistattavista leikkauksista

Espanjasta löydetystä, jopa 4500 vuotta vanhasta naisen pääkallosta on löydetty merkkejä esihistoriallisista leikkausoperaatioista.

Tiedesivusto Live Sience kertoo, että pääkallossa on reikiä, jotka ovat syntyneet potilaalle tehdyistä kahdesta erillisestä leikkauksesta. Pääkallosta on havaittavissa naisen selvinneen elossa leikkauksista, sillä luu oli ehtynyt parantua. Tutkijat uskovat naisen eläneen useita kuukausia toisen leikkauksensa jälkeen.

Pääkallo löydettiin muinaiselta hautausalueelta Espanjan kaakkoisosasta. Tutkimus on julkaistu International Journal of Paleopathology -julkaisussa.

Nainen oli kuollessaan 35-45-vuotias. Pääkalloon tehtyjen reikien kautta oli aikoinaan paljastettu potilaan aivoja ympäröivää ulointa kudosta, mitä ilmeisimmin eräänlaisena hoitomuotona. Tutkijoilla ei ole kuitenkaan varmaa tietoa siitä, miksi naiselle oli tehty tällaisia leikkauksia.

Tutkimuksessa havaittiin kaksi päällekkäin tehtyä reikää, jotka sijaitsivat naisen ohimon ja korvan yläpuolen välillä. Toinen reikä oli kooltaan 53 x 31 millimetriä. Pienempi reikä oli kooltaan 32 x 12 millimetriä. Tutkijat eivät usko reikien syntyneen loukkaantumisten seurauksena.

4500 vuotta sitten tapahtunut pääkallon leikkaus on luultavasti ollut erittäin epämukava toimenpide. Tutkimusta johtaneen Vallodolin yliopiston tutkija Sonia Díaz-Navarron mukaan operaatiossa on hiottu karkeaa kivi-instrumenttia kalloa vasten reikien luomiseksi. Muiden on täytynyt pitää potilasta kiinni tai sitten hänelle oli annettu jotakin huumaavaa ainetta.

Lue myös:

    Uusimmat