Espanjan tiedustelu: Venäjä maksoi helikopteriloikkarin murhan

Kaksi vuotta sotaa Ukrainassa – voiko Venäjän hyökkäystä pysäyttää? 8:51
Katso myös video: Kaksi vuotta sotaa Ukrainassa – voiko Venäjän hyökkäystä pysäyttää?

Helikopterillaan Ukrainaan loikannut venäläinen lentäjä Maxim Kuzminov löytyi kuolleena Espanjasta. Nyt Espanjan tiedustelupalvelu syyttää Kremliä miehen murhan järjestämisestä, kertoo Politico.eu-sivusto.

Kuzminovin kerrotaan eläneen Espanjanssa väärän nimen turvin. Hänet löydettiin kuolleena Villajoyosan kaupungista Alicanten läheltä 13. helmikuuta. 

Espanjalaismedian mukaan poliisi kertoi, että hyökkääjät ampuivat Kuzminovia kuusi kertaa ennen kuin ajoivat hänen ylitseen autolla. 

Espanjan tiedustelupalvelun lähteet kertoi espanjalaiselle El País- medialle, että Kuzminovin kuolemaa tulee olemaan vaikea yhdistää suoraan venäläisiin toimijoihin. He kuitenkin uskovat Moskovan palkanneen palkkamurhaajia Espanjan ulkopuolelta suorittamaan teon.

Median lähteiden mukaan Espanjan tiedustelupalvelu ei tiennyt Kuzminovin olevan Espanjassa, koska heille ei ilmoitettu hänen saapumisestaan.

Aiemmin tällä viikolla hallituksen tiedottaja Pilar Alegría ei vastannut kysymykseen siitä, oliko Kuzminov Espanjan poliisin suojelussa. Alegría kertoi tuolloin, että tapaus oli tutkittavana.

Kuzminov loikkasi Venäjältä elokuussa 2023 ja lensi Mi-8 -helikopterillaan Ukrainaan eturintamalta ja antautui viranomaisille. Ukrainan kerrotaan maksaneen hänelle 500 000 dollarin suuruisen summan palkkioksi loikkauksesta.

Diplomaattilähteet kertoivat El Paísille, että Espanja aikoo antaa "voimakkaan vastauksen", jos viranomaiset vahvistavat Kremlin osallisuuden.

Venäjän ulkomaantiedustelun johtaja Sergei Naryshkin sanoi Venäjän valtiolliselle uutistoimistolle TASSille, että Kuzminov oli "petturi ja rikollinen". Naryshkinin mukaan Kuzminovista "tuli moraalinen ruumis juuri sillä hetkellä, kun hän suunnitteli likaista ja kauheaa rikostaan".

Lue myös:

    Uusimmat