Espanjan parlamentti hyväksyi katalaaniseparatistien armahduslain

Vaikka lakiesitys meni läpi, sitä kiivaasti vastustavat oikeistopuolueet ovat uhanneet jatkaa mielenosoitusten organisointia ja uhkaavat viedä päätöksen perustuslakituomioistuimeen.

Espanjan parlamentti on hyväksynyt kiistellyn katalaaniseparatistien armahduslain tiukan äänestyksen jälkeen. Lakiesitys hyväksyttiin äänin 177–172.

Yksikään kansanedustaja ei pidättäytynyt äänestyksestä, mutta yksi edustaja oli poissa.

Lakiehdotuksen hyväksyminen mahdollistaa muun muassa vuosia omaehtoisessa maanpaossa olleen separatistijohtajan Carles Puigdemontin paluun Espanjaan.

Parlamentin alahuone hyväksyi esityksen jo kertaalleen maaliskuussa, mutta ylähuone, jota hallitsee oppositiossa oleva oikeisto, hylkäsi sen. Toimi oli lähinnä symbolinen, sillä ylähuoneen hylkääminen kumoutui alahuoneen uudella päätöksellä.

Armahduslain juuret juontavat viime vuoden vaaleihin, jotka oikeistolainen PP-puolue voitti. Se ei kuitenkaan onnistunut kokoamaan hallitusta, joten vaaleissa toiseksi jääneet sosialistit ja pääministeri Pedro Sanchez pääsivät yrittämään jatkokautta.

Sanchez onnistui varmistamaan jatkonsa separatistipuolueiden tuella, mutta nämä vaativat vastineeksi armahduslain säätämistä.

"Välttämättömyydestä on tehtävä hyve"

Oikeistolainen PP ja laitaoikeistolainen Vox ovat arvostelleet lakiesitystä kovasanaisesti ja vaatineet, että se on peruttava. Viimeksi sunnuntaina PP:n puheenjohtaja Alberto Nunez Feijoo vaati Sanchezia perumaan lain heti.

Tuhannet ihmiset ovat toistuvasti vastustaneet lakiesitystä ajoittain väkivaltaisiksikin yltyneissä mielenosoituksissa. PP on luvannut jatkaa protestien organisoimista, vaikka laki nyt hyväksyttäisiinkin, ja viedä asian perustuslakituomioistuimeen.

Sanchezin asemaa tukaloittaa myös se, että vielä vaalikampanjan aikana hän vastusti armahduslakia. Sanchez kuitenkin käänsi sujuvasti takkinsa, kun lakiesityksestä tuli kynnyskysymys vallassa pysymiseksi.

–  Välttämättömyydestä on nyt tehtävä hyve, pääministeri perusteli uutta kantaansa.

Mielipidemittausten mukaan espanjalaisten kannat separatistien armahtamiseen ovat hyvin jakautuneet. Edes kaikki Sanchezin sosialistit eivät ole sitä mieltä, että Katalonian itsenäisyyttä ajaneet tulisi armahtaa.

Katalonian hallinto järjesti vuonna 2017 kansanäänestyksen alueen irrottamiseksi Espanjasta. Kansanäänestyksen aikana maakunnassa oli laajoja väkivaltaisuuksia, kun separatistit ottivat yhteen poliisin ja kansalliskaartin kanssa. Satoja ihmisiä loukkaantui ja poliisia syytettiin tarpeettoman kovista otteista.

Katalonia julistautui itsenäiseksi lokakuussa 2017, mutta Espanja perui sen itsehallinnon ja otti maakunnan suoraan keskushallinnon valvontaan. Useita separatistipoliitikkoja vastaan nostettiin syytteet kapinoinnista, ja monet lähtivät omaehtoiseen maanpakoon.

Lue myös:

    Uusimmat