Esko Aho MTV:n Uutisextrassa: "Työperäinen maahanmuutto ei ole valinta vaan välttämättömyys"

10:01
Katso videolta koko Esko Ahon haastattelu MTV:n Uutisextrassa.

Entinen pääministeri Esko Aho pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä välttämättömänä. Hän tyrmää esimerkiksi perussuomalaisten esittämät väitteet ulkomaalaisen työvoiman haitoista. Hallitusta Aho varoittaa lisäämästä valtion menoja, jos tuloista ei ole mitään tietoa.

Esko Aho (kesk.) toimi pääministerinä 90-luvun laman aikana, jolloin Suomen talous oli syöksykierteessä. Hän muistutti MTV:n uutisextrassa, että Suomi on monta kertaa sortunut lisäämään menoja juuri ennen talouden huonoja aikoja. Mukana oli suora viesti myös nykyiselle Sanna Marinin (sd.) hallitukselle.

– Minä vähän pelkään, että nyt on käymässä samalla tavalla. Valtio lisää menoja ilman käsitystä siitä, mistä saadaan tuloja. Ja se maailma, josta niitä tuloja pitäisi kerätä muuttuu valitettavasti huonompaan suuntaan, arvioi Aho.

Aho kehoitti hallitusta sopeuttamaan ohjelmaansa heti, jos taloustilanne synkkenee.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus leimallisesti yritti saada valtiontaloutta kuriin, mutta eihän sekään vielä päässyt maaliin saakka. Se usein unohtuu, että olemme edelleen velkaantuva kansantalous ja velkaantuva maa. Se ei ole hyvä asia, kun ajattelee tulevia haasteita - ei vain ympäröivien olosuhteiden heikentymistä - vaan myös väestön ikääntymistä, joka tulee synnyttämään kustannuksia. Sille ei mahda mitään, totesi Aho.

Työperäinen maahanmuutto välttämätöntä

Kotimaisia kasvun uhkia ovat muun muassa väestön väheneminen ja ikääntyminen. Myös osaajista on yhä kovempi pula.  Aho pitääkin työperäisen maahanmuuton lisäämistä välttämättömänä.

– Nykyisiäkään työpaikkoja ei voida säilyttää, jollemme saa työvoimaa ulkomailta Suomeen. Työperäinen maahanmuutto ei ole Suomelle mikään valinnainen asia - se on välttämättömyys. Meidän on pakko saada osaavaa työvoimaa myös maan rajojen ulkopuolelta, Aho sanoi.

Täystyrmäys ulkomaalaistyöntekijöillä pelottelulle

Aho tyrmää suorasanaisesti muun muassa perussuomalaisten levittämät uhkakuvat ulkomaalaistyöntekijöiden haitoista.

– Ajatus siitä, että se jotenkin syö suomalaisten mahdollisuuksia ja vie meiltä työpaikkoja on täysin väärä käsitys. Asia on täsmälleen toisin päin. Jos työpaikat jäävät täyttämätttä, niin myös suomalaisten työllistymismahdollisuudet heikentyvät, selitti Aho. 

Kiinan talous voi heiluttaa myös Suomea

Yksi uusi uhka liittyy Kiinan korona-virukseen, jonka seurauksena koko maailman talouskasvu voi tyrehtyä.  Silloin virus iskisi myös Suomeen.

– Sen ei tarvitse välttämättä iskeä fyysisesti sillä tavalla, että meillä olisi sairastuneita ihmisiä, mutta sen taloudelliset vaikutukset voivat olla todella mittavia, pohti Aho.

Kiinan talouteen liittyy muitakin epävarmuuksia, jotka saattavat heiluttaa maailmantaloutta.

– Kiina on suuri kysymysmerkki. Siellä on monta muutakin ongelmaa kuin tämä korona-virus. Siellä  on laskeva talouskasvu muutenkin, väeston ikääntyminen on tulossa isoksi haasteeksi ja sitten iso velkaantuminen. Kiinan velkaongelmat ovat vaikeasti ymmärrettäviä ja niihin sisältyy minun mielestäni isoja riskejä, pohti Aho.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja