Esitutkinta valmistui – Veijo Baltzaria epäillään puistattavista rikoksista jopa 15 vuoden ajalta

Nyt puhuu Veijo Baltzarin uhri Mercedes Bentso 6:59
Rap-artisti Mercedes Bentso on yksi Baltzarin uhreista.

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzarin epäillään tehneen ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksia 15 vuoden ajan. Hän oli käyttänyt hyväkseen uhriensa turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa.

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan ihmiskauppaa ja seksuaalirikoksia koskevan esitutkinnan. Rikosepäilyjen keskiössä on tunnettu kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzar. Baltzaria epäillään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Uhreiksi on joutunut seitsemän 1980-2000-luvuilla syntynyttä naista. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa, Suonenjoella ja Kuopiossa vuosina 2004-2019.

Näin Baltzar houkutteli uhrejaan

Poliisin mukaan Baltzar tutustui tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värväsi heidät mukaan teatteritoimintaansa. Hän houkutteli uhreja käymään, oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan.

Pääkaupunkiseudulla on ollut aluksi useampi asuinpaikka ja lopulta Tammisaaressa yksi isompi talo. Baltzarilla on ollut asunto myös Kuopiossa. Baltzarin lisäksi asunnoissa asui kaksi naista, joita epäillään avunannosta ihmiskauppaan.

Baltzar käytti hyväkseen naisten turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa. Turvattomalla tilalla tarkoitetaan naisten nuorta ikää.

– Heillä on ollut jo ennestään elämässään haasteita, joista he ovat kertoneet rikoksesta epäillylle eli hän on ollut tietoinen naisten haavoittuvasta asemasta, poliisin tiedotteessa kerrotaan.  

Riippuvainen asema perustuu muun muassa siihen, että asianomistajat ovat olleet taloudellisesti ja majoituksen suhteen riippuvaisia rikoksista epäillystä. Osalla heistä on ollut myös työsuhde rikoksista Baltzarin yhdistykseen. Lisäksi Baltzar on käyttänyt hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Naisille asetiin tiukkoja sääntöjä

Baltzar myös asetti naisille tiukkoja sääntöjä pukeutumisen, ulkonäön, syömisen, liikkumisen ja yhteydenpidon suhteen.

Poliisi epäilee, että naiset erkaannutettiin perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin. Myös koulunkäyntiä tai opiskelua rajoitettiin.

Epäillään, että naisiin kohdistettiin väkivaltaa ja yhteisössä vallitsi niin kutsuttu pelon ilmapiiri. Lisäksi epäillään, että osa asianomistajista on joutunut seksuaalirikosten uhreiksi.

Osalla naisista on ollut työsopimus rikoksesta epäillyn yhdistykseen, osalla ei. Nekin, joilla on ollut työsopimus, ovat pääsääntöisesti siirtäneet erinäisissä osissa heille maksetun palkan rikoksesta Baltzarin tilille. Epäillään, että naiset pakotettiin tekemään ylipitkiä työpäiviä korvauksetta tai ilman asianmukaista korvausta, vapaapäiviä tai lomia.

Baltzar otettiin kiinni asunnostaan Tammisaaressa marraskuussa 2019. Hän on edelleen vangittuna. Jutussa on nostettava syyte 18. marraskuuta mennessä.


Lue myös:

    Uusimmat