Esapekka Lappi ajoi pohjat testi-ek:lle! Karu totuus paljastui Kalle Rovanperälle

1:54
Esapekka Lapilta räväkkä alku Ruotsin MM-ralliin! Näin syntyi pohja-aika testi-ek:lle

Ruotsin MM-ralli tempaistiin käyntiin torstaiaamuna ajetulla testierikoiskokeella. Hyundain suomalaiskuljettaja Esapekka Lappi hyödynsi lähtöpaikkansa kuudentena ja teki ensimmäiselle, tallien silmin tärkeimmälle vedolle pohjat.

Lappi oli 5,45 kilometrin mittaisella pätkällä 1,7 sekuntia nopeampi kuin edellään startannut Toyotan Takamoto Katsuta.

Lappi iloitsi pätkän maalissa siitä, että – toisin kuin kolme viikkoa sitten Montessa – oma tunne ja kello puhuivat samaa kieltä.

– Tuntui puhtaalta. Hyödynsimme penkkoja muutamissa paikoissa, mutta se onkin homman nimi tässä rallissa. Penkat ovat todella kovia. Täytyy olla varovainen. Ne eivät anna aamuisin periksi.

Lämpötila Uumajan seudulla laskee öisin tuntuvasti pakkasen puolelle. Päivisin ollaan nollan tuntumassa tai jopa plussan puolella.

– Joillain pätkillä penkat ovat matalampia, mutta pääosin ne ovat melko korkeita läpi viikonlopun. Pitää tietää, missä niihin voi nojata.

Lapin keskinopeus oli 110,8 kilometriä tunnissa. Monet osuudet tai kokonaiset pätkätkin tullaan ajamaan huomattavastikin tätä kovempaa, mutta Lapin kannalta hyvää on se, että kokonaisuudessaan testi-ek edustaa luonteeltaan varsin hyvin sitä, minkälaista tiestöä tulevina päivinä on ajettavana.

Ensimmäisenä autona tietä aurannut Toyotan Kalle Rovanperä jäi 3,3 sekunnin päähän. Rovanperä kolhi autonsa oikeaa takakulmaa penkkoihin.

– Näissä olosuhteissa sitä tulee osuneeksi penkkoihin, vaikka ei haluaisikaan. Oli todella todella liukasta meille. Keskellä tietä on pieni linja, mutta peräpää ei ikinä mahdu linjaan tällaisella kapealla tiellä. Tulee olemaan todella vaikeaa avata tietä. Olosuhteet ensimmäiselle autolle eivät ole helpot, Rovanperä sanoi.

Koko testi-ek:n nopein oli lopulta Rovanperä, joka kellotti päivän parhaan ajan kolmannella vedollaan. Lappi taipui niin ikään kolmannella vedollaan vain 0,1 sekunnilla.

Rally1-kuljettajista Rovanperä paransi aikaansa päivän edetessä eniten, kaikkiaan 9,5 sekuntia. Se on tuplat verrattuna esimerkiksi Ott Tänakiin (4,7).

Tästä tärpit tulevaan MM-ralliviikonloppuun:

MM-rallikausi jatkuu Ruotsissa: Kalle Rovanperällä kovia haastajia - Ott Tänakin yllä kysymysmerkkejä

Juttua päivitetty testi-ek:n myöhempien vetojen osalta klo 13.41.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja