Esapekka Lapilta evättiin Kalle Rovanperän saama mahdollisuus – "En lähde tästä väkisin vääntämään"

Toyota-pomo Jari-Matti Latvala hykerteli tulevasta Tunturirallista – "Kauhea innostus, että pääsisi jo ajamaan" 0:29
Itsekin ratin taakse hyppäävä Toyota-pomo Jari-Matti Latvala hykerteli tulevasta Tunturirallista Monte Carlossa – "Kauhea innostus, että pääsisi jo ajamaan."

MM-rallin jättitiimit Hyundai ja Toyota suhtautuivat perjantaina käynnistyvän Tunturirallin tarjoamiin mahdollisuuksiin eri tavalla. MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa harmittelee korealaistiimin ratkaisua Esapekka Lapin puolesta. 

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Portugalin MM-ralli 9.-12.5.

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

– Olemme koettaneet kertoa siitä jo toista kuukautta. Se olisi ihan hyvä ralli valmistautua. Enkä ajattele sitä edes oman persaukseni kannalta vaan tiimin kannalta. Mielestäni jonkun sinne kannattaisi mennä, koska on aika varmaa, että kilpaileva tiimi on siellä.

Esapekka Lapin tammikuun puolivälissä MTV Urheilulle antama lausunto ei jättänyt epäselvyyttä siitä, mitä mieltä hän on tallinsa mahdollisesta Tunturiralliin lähtemisestä. 

– Mutta en lähde tästä väkisin vääntämään, viime vuonna Hyundain huippukalustolla Kuopion SM-rallissa ajanut Lappi lisäsi. 

Lopputulos on se, ettei Hyundain Rally1-autoa nähdä Rovaniemen ympäristössä perjantaina ja lauantaina. Sen sijaan Toyotan tuo paikalle kaksikin autoa ja kuskia, Kalle Rovanperän ja Elfyn Evansin

Kilpailun olosuhteet ovat hyvin samankaltaiset kuin helmikuun puolivälissä Uumajan seudulla ajettavassa Ruotsin MM-rallissa. 

Asiantuntija Jari Ketomaa ihmettelee Hyundain ratkaisua, ja pohtii sitä varsinkin kautensa Ruotsissa avaavan Lapin kantilta. Tallin tähtikuskit Thierry Neuville ja Ott Tänak ajoivat Monte Carlon avauskisassa viime viikonloppuna.   

– Lapin osalta olisi ollut todella tärkeätä päästä ajamaan, sillä hänelle tulee aika pitkä ajotauko. Rovanperä ja Evans saavat todella kovavauhtisia kilometrejä vastaavissa olosuhteissa siihen alle. Lappi lähtee aika isolta takamatkalta siinä mielessä. 

– Hän on istunut ralliautossa kilpailutilanteessa edellisen kerran Japanissa, joka oli ihan hirveä kilpailu olosuhteiden suhteen, Ketomaa toteaa viitaten viime marraskuun kisaan. 

– Lapin on hyväksyttävä alkuun se, että hänen pitää ajaa vain tietä myöden ja saada se fiilis päälle. Uskoa siihen, että se kolme päivää rallia auttaa siihen.  

Onko Rovanperälle edes haastajaa?

Kaksi edellistä maailmanmestaruutta vienyt Toyota-tähti Rovanperä on saanut viime vuosina tottua siihen, että lähtöpaikka on harvoin hänelle suotuisa kisaviikonlopun alkupäivinä. 

Ruotsissa tilanne on toinen, sillä vain osan kalenterista ajava suomalainen ei ollut "Montessa". Rovanperä saa nauttia torstaina ja perjantaina auratusta ajoväylästä, mutta talvirallissa tämä tietää toisaalta kovempaa rasitusta renkaille.  

– Rovanperällä on niin hyvä lähtöpaikka, että jos hän vain pystyy ajamaan säästellen tarpeeksi hyviä renkaita rallin aikana, hänellä on älyttömän hyvät mahdollisuudet voittoon, Ketomaa näkee. 

Hyundai näytti Neuvillen täyden pistepotin myötä Monte Carlossa, että se on aiempaa vahvempi haastaja, jopa tasavahva tiimi Toyotan rinnalla.  

Ruotsissa Hyundain voitto-osakkeet lepäävät todennäköisesti eniten talliin palanneen Tänakin harteilla. Virolainen oli ykkönen Ruotsissa vuosi sitten.

Tämän hetken MM-nelonen Tänak ajaa torstain ja perjantain kolmannelta starttipaikalta, sillä Toyotan Sébastien Ogier ei kilpaile kauden toisessa kisassa. 

– Kolmospaikalta ei pitäisi mitenkään pystyä Rovanperän vauhtiin. Tänakilla on kuitenkin paras mahdollisuus iskeä kiilaa Rovanperän vauhtiin, Ketomaa summaa. 

Ruotsin MM-ralli ajetaan 15.-18. helmikuuta.  

Pikataival-väittely: Kalle Rovanperän puuttuvasta voitosta Suomessa napakka vitsi 2:48
Pikataival-väittely: Kalle Rovanperän puuttuvasta voitosta Suomessa napakka vitsi.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat