Mainos

Eroottista taidetta Tennispalatsissa

Helsingin kaupungin taidemuseo esittelee Tennispalatsissa laajasti japanilaista eroottista taidetta kahdessa samanaikaisessa näyttelyssä.

Toisessa esittäytyy ikivanhojen puupiirrosten eroottinen maailma, toisessa Japanin kohutuimman nykyvalokuvaajan, Nobuyoshi Arakin suorasukaiset seksikuvat. Japanissa kumpikaan näyttely ei läpäise sensuuria.

Nobuyoshi Araki on Japanissa ollut kuuluisa jo kolmekymmentä vuotta, mutta yhä hänen kuviaan sensuroidaan näyttelyissä. - Sensuuri on Japanissa yhä varsin voimakasta. Araki on tyytyväinen, kun saa kuvata. Jos sensuuri ei anna hänen näyttää kuviaan, ei sekään häntä haittaa, kertoo Arakin assistentti Yoshiko Isshiki.

Onko taiteessa seksi sallittua, kysytään myös Tennispalatsin näyttelyyn liittyvässä paneelikeskustelussa, vaikka suomalaisten ei uskotakaan näyttelystä suuresti hätkähtävän.

- Ei ole oikein määritelmää sille, mikä on pornoa ja mikä ei. Kaikki on kiinni siitä, mitä katsoja itse ajattelee. Arakin teokset ovat avoimia. Niistä voi olla mitä mieltä vaan, jatkaa Yoshiko Isshiki.

Toisessa näyttelyssä paneudutaan ikivanhoihin shunga-kuviin, joissa ylistetään seksin iloja. Kuvien uskottiin suojaavan epäonnelta. Soturit kantoivat niitä repussaan ja vastavihityt saivat niitä häälahjaksi.

- 90 prosenttia näistä teoksista on arkea, tavallisia ihmisiä. Eivät ne ole pelkkiä bordellikuvia, vaan tavallista avioelämää. Minusta se on ihana viesti, sanoo Transform Corporationin johtaja Hiroko Sakomura.

Länsimaisten moraalikäsitysten levittyä Japaniin kuvista tuli kiellettyjä, eikä niitä ole nyky-Japanin museoissa esitetty. Helsingin näyttely onkin ollut uutinen Japanissa.

- Toivomme, että näyttelyn saaminen Helsinkiin saa japanilaisetkin tajuamaan, että näitä kuvia saa katsella, sanoo taidehistorioitsija Tomoko Sakomura.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.