Eroon inhottavista rikkaruohoista kotikonstein!

Rikkaruohot ovat jokaisen tunnollisen puutarhurin pahin vihollinen. Apu on lähellä, vaikka suosisit luonnonmukaista puutarhanhoitoa.

Good Housekeeping listaa keinoja, joilla rikkaruohot saavat kyytiä myös ilman suurta kemikaalikuormaa.

Nyhdä

Nyhtäminen on toki itsestään selvä toimenpide taistossa rikkaruohoja vastaan. Joidenkin kasvien osalta se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Esimerkiksi voikukan juuret takertuvat tiukasti maahan.

Tällaisessa tapauksessa kannattaa kastella maa kukan ympäriltä tai nyhtää rikkaruohoja heti rankkasateen jälkeen, kun maa on pehmeä. Työnnä veitsi tai ruuvimeisseli juurten alle, jotta niiden irrottaminen on entistä helpompaa.

Kaada kiehuvaa vettä

Kohdista kiehuva vesisuihku suoraan rikkaruohojen päälle. Voit käyttää myös esimerkiksi pastan tai perunoiden keitinvettä. Polttavan kuuma vesi tekee lopun sitkeimmistäkin rikkaruohoista parissa päivässä.

Tukahduta

Peitä matalakasvuiset rikkaruohot esimerkiksi paksulla kerroksella sanomalehtiä. Auringonvalon puute saa kasit kutistumaan ja lopulta kuolemaan. Voit myös ennaltaehkäistä rikkaruohojen kasvua sanomalehden avulla. Laita maahan sanomalehtiä ja ripottele lehtihaketta ja multaa päälle.

Suolaa

Ripottele reilusti suolaa rikkaruohojen päälle tai ehkäise niiden kasvua suolaamalla todennäköiset kasvupaikat. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se voi jäytää betonipintoja ja jättää maan hedelmättömäksi pitkiksikin ajoiksi.

Eristä

Suojaa kasvisi rikkaruohojen hyökkäykseltä eristämällä ne omiin oloihinsa. Käytä hyödyksesi esimerkiksi laudoitusta tai kiviä ja tee hauskat reunukset kasveillesi.

Poista elintila

Rikkaruohoille ei jää tilaa, jos piha on täynnä muita kasveja, hyväkuntoista nurmikkoa sekä kiveyksiä. Kasvit imevät maasta ravinteita niin, että rikkaruohoille ei jää mitään mahdollisuuksia päästä villiintymään.

Kaada etikkaa

Valele rikkaruohot etikalla ja pääset niistä eroon muutamassa päivässä. Etikka on erityisen hyvä kasveille, joilla on pitkät ja haarautuvat juuret.

Syö ne

Monet rikkaruohot kelpaavat sellaisinaan salaatteihin. Kokeile ainakin voikukkaa ja vuohenputkea.

Vaihda asennettasi

Jos taisto rikkaruohoja vastaan tuntuu mahdottomalta voittaa, voi olla aika luovuttaa. Oikeastaanhan rikkaruohotkin ovat vain kukkia, joita emme perinteisesti pidä kauniina tai arvokkaina. Aika vaihtaa asennetta?

Lue myös:

    Uusimmat