Eroon hirvikärpäsistä – poimi marjasato turvaan rauhassa!

Tähän aikaan vuodesta luontoäiti on anteliaalla tuulella, mutta marjastajaa odottaa metsässä myös ikävä vitsaus – hirvikärpäset. Näillä vinkeillä saat poimia herkut talven varalle rauhassa.

Tiedätkö tunteen: marjoja tai sieniä poimiessasi tunnet yhtäkkiä liikettä hiuksissasi, hirvikärpänen on saapunut vierailulle. Monien kammoksuvat ötökät on helppo pitää loitolla, kunhan vain muistaa varustautua oikeaoppisesti.

Vaikka kärpästen pesimäpaikka onkin hirvieläimen turkki, usein tuntuu siltä, että ne ovat kiinnostuneita myös ihmisistä. Hirvikärpänen ei ime ihmisestä verta, mutta sen puraisu tuntuu sitäkin inhottavammalta.

Miten hirvikärpäsistä pääsee eroon?

Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan kannattaa suosia vaaleita värejä pukeutumisessa, sillä jostain syystä se karkottaa hirvikärpäsiä. Myös hiusten suojaaminen ensin esimerkiksi vaalealla huivilla ja sen jälkeen vielä esimerkiksi verkkohatulla on kokeilemisen arvoinen kikka.

Myös vahvat hajut ovat kansanperinteen mukaan hyvä tehokeino, joten perinteisten hyttysymyrkkyjen lisäksi voit ottaa käyttöön voimakkaasti tuoksuvat deodorantit ja pesuaineet. Esimerkiksi mäntysuovan hierominen metsävaatteisiin toimii hyvin ja aineen saa niistä pois liottamalla ja pesemällä vaatteet. Myös itsensä puhdistaminen ennen metsään menoa kannattaa, sillä hien ja muiden eritteiden hajut houkuttelevat innokkaita kärpäsiä.

Sukkahousut ovat niksien aatelia, niin myös tällä kertaa. Kodin lukija Helsingistä vinkkaa turvautuvansa erikoiseen kikkaan marjametsällä.

– Hirvikärpästen aikaan sieneen tai marjastamaan mennessäni vedän päähäni stay up -sukan. Leveä kumireunus pitää myssyn hyvin paikallaan ja estää hirvikärpästen pääsyn hiuksiin, lukijamme kertoo.

Ei muuta kuin kokeilemaan!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja