Eroon bakteereista: Näin saat puhtaat kädet, vaikka hutiloisit pesussa

Käsien kuivaaminen on avainasemassa, mitä käsihygieniaan tulee. Mekaanisesti kuivatut kädet puhdistuvat, vaikka pesu olisi puolivillainen.

Vain viisi prosenttia ihmisistä pesee käsiään riittävän kauan infektioita aiheuttavien bakteereiden tappamiseen, eikä 10 prosenttia ihmisistä pese käsiään lainkaan. Käsiä tulisi pestä puolesta minuutista minuuttiin ja kuivata yhtä kauan. Keskimäärin pesu kuitenkin kestää 5-8 sekuntia ja kuivaus 10 sekuntia.

Kosteat kädet antavat bakteereille oivan kasvualustan, joten käsien kuivaus on aivan olennainen osa hyvää käsihygieniaa.

Puuvillapyyhe ja paperipyyhe parhaat kuivausmenetelmät

Helsingin Yliopiston Hjelt-instituutti toteutti vertailevan tutkimuksen eri käsienkuivausmenetelmistä imitoiden tosielämän pesuaikoja. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että bakteerit häviävät käsistä 99,99 prosenttisesti, kun ne kuivataan huolellisesti paperi- tai puuvillapyyhkeellä. Tämä myös silloin, kun kädet on pesty huolimattomasti ja ilman saippuaa.

– Puuvillapyyhkeellä kuivaaminen on myös ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto. Se korvaa kertakäyttöiset materiaalit ja vähentää näin selkeästi syntyvää jätemäärää, kertoo Lindströmin projektipäällikkö Marja Hautanen.

Paperi- ja puuvillapyyhkeiden teho perustuu mekaanisen hieromiseen.

– Paperi ja puuvilla pärjäsivät tutkimuksessa parhaiten, kun kädet huuhdeltiin ja kuivattiin. Tämä perustuu käsien mekaaniseen hieromiseen ja kantajamateriaaliin, sanoo Hjelt-instituutin laboratorion johtaja Kirsi Laitinen.

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja