Erlundin jatko kansanedustajana vaakalaudalla

Yksikin kansanedustaja riittää aloittamaan eduskunnassa selvityksen, voiko kansanedustaja Rainer Erlund jatkaa tehtävässään ehdollisen vankeustuomionsa jälkeen. Helsingin hovioikeus tuomitsi kansanedustaja Rainer Erlundin 45 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä.

Hovioikeus kumosi tänään antamallaan päätöksellä Raaseporin käräjäoikeuden aiemman tuomion, jonka mukaan Erlund olisi syyllistynyt vain kotirauhan rikkomiseen. Kansanedustaja Rainer Erlundin asema eduskunnassa noussee uuteen harkintaan. Erlundin tänään saaman tuomion nojalla hänet voitaisiin lopulta erottaa eduskunnasta.

Ehdolliseen vankeuteen johtanut syyte sai alkunsa puheluista, jotka Erlund soitti 15-vuotiaalle hankolaistytölle viime vuoden toukokuussa. Hovioikeuden mukaan Erlund syyllistyi puheluiden aikana lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritykseen. Erlund hakee ehdolliseen vankeustuomioonsa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta

Perustuslaissa erottamismahdollisuus


Perustuslain 28 pykälässä sanotaan, että jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi hankittuaan perustuslakivaliokunnan kannanoton julistaa hänen edustajantoimensa lakanneeksi. Se tapahtuu täysistunnossa vähintään kahdella kolmasosalla

Perustuslaki antaisi mahdolliuuden Erlundin erottamiselle

annetuista äänistä. Erottamisprosessin voi panna alulle yksikin kansanedustaja.

Jos Erlund itse pyytää eroa, eduskunta voi myöntää sen, jos se katsoo vapautuksen myöntämiseen olevan hyväksyttävän syyn. Maaliskuun alussa voimaan tulleen uuden perustuslain mukainen menettely on asiallisesti ottaen sama kuin vanhassakin perustuslaissa, vaikka lain kirjain on hieman muuttunut. Viimeksi eduskunta on erottanut kansanedustajan vankeustuomion takia joulukuussa 1993. Silloin eduskunta erotti valtakunnanoikeudessa tuomitun entisen ministerin Kauko Juhantalon äänestämällä äänin 134-31.

Erlundin toivotaan vetävän johtopäätökset

Poliitikkopiireissä toivotaan, että Rainer Erlund vetää itse johtopäätökset tilanteesta. Erlundin entisen puolueen RKP:n puoluesihteerin Peter Heinströmin mukaan Erlundin olisi syytä erota eduskunnasta. RKP:lle ei asia hänen mielestään kuulu, koska Erlund on luopunut puolueen jäsenyydestä. Erlund on eronnut myös ruotsalaisesta eduskuntaryhmästä. Sen puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos kehottaa Erlundia eroamaan myös eduskunnasta.

-Kyllä ilman muuta. Hänellä on kaksi vankeustuomiota, vuodelta 83 ja nyt. Hänen pitäisi itse ymmärtää, ettei sovi, että hän istuu täällä, Wideroos sanoo. Wideroos sanoo, että hän jo aikanaan Erlundin ollessa ryhmän jäsen ja asian tullessa julki on pyytänyt tätä vetämään omat johtopäätöksensä. Jos Erlund eroaa tai hänet erotetaan eduskunnasta, tilalle nousee RKP:n varapuheenjohtaja Christina Gestrin.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat