Erilaisten puumateriaalien käyttö rakentamisessa ja sisustamisessa

Puun käyttö niin rakentamisessa kuin sisustamisessa on lisääntynyt viime aikoina huomattavasti. Syy on selvä - käyttömahdollisuudet ovat liki rajattomat ja muokattavuus niin hyvä, että se taipuu jokaisen käsissä toivotulla tavalla. Kun tarjonta ja valikoima ovat lisääntyneet kovasti, ei ole ihme että puu löytää tiensä yhä useamman rakentajan, remontoijan ja sisustajan ostoslistalle - varsinkin kun myyjät ovat alkaneet panostaa sellaiseen palveluun, jolla tavoitetaan myös satunnaiset puusepät.

Valikoiman kasvaessa lautatarha laajenee väistämättä. Tavaran löytäminen on hankalaa, joten liikkeiden on ollut mietittävä uusia keinoja asiakkaiden ohjaamiseksi. Erilaiset kyltit ja viitat opastavat labyrinttiin joutunutta ostajaa. Työkaluja on käsillä ja käytettävissä mittanauhoist sirkkeliin ja jos omat taidot tai aika eivät tunnu riittävän, apua ja sahausta saa hyvin kohtuullista korvausta vastaan. Ideointia varten joka lautatarhassa alkaa olla erillinen näyttelytila.

Perinteisen kuusen ja männyn rinnalle ovat tulleet yhä lisääntyvässä määrin kotimaiset puulajit - koivu, haapa ja leppä - ja erityisesti lämpökäsitelty puu kasvattaa suosiotaan voimakkaasti. Se on nyt löytämässä paikkansa myös ulkotilossa: kauneutensa lisäksi se on myös säänkestävää ja perinteiseen painekyllästettyyn tavaraan verrattuna myrkytöntä.

Piharakentajan on vain muistettava yksi asia: käytettiinpä mitä puuta hyvänsä, se ei saa koskaan joutua kosketuksiin maan kanssa! Silloin kaiken vaivan tuloksena syntynyt rakenne jää auttamatta lyhytikäiseksi.

Käytön lisääntyessä määrällisesti myös uudet käyttötavat tulevat esiin. Sisustussuunnittelijat muistuttavat, että esimerkiksi paneelin voi rakentaa muutenkin kuin vanhalla kunnon ponttilautamenetelmällä, eikä lautojen tarvi suinkaan olla vain vaaka- tai pystysuorassa kunhan muistaa pitää huolen siitä, ettei vaikutelmasta tule levoton.


Sisustajalle ja nikkarille

Vanhan sanonnan mukaan kukaan ei huomaa listaa kun se on paikallaan, mutta kaikki huomaavat sen jos se puuttuu. Listat antavat valmiille puupinnalle viimeisen silauksen ja ilmeen.

Puuta käytetään sisustamisessa niin seinien, kuin kattojen paneloinnissa ja lattiapinnoissa. Hyvin varustellussa puutarvaliikkeessä löytyy perinteisen saha- ja höylätavaran lisäksi myös massiivisia liimapuulevyjä, joita on useitakin eri puulajeja - koivua, mäntyä, leppää. Niitä voi käyttää eri paksuisina vaikkapa porrasaskelmiin tei keittiön työtasoihin. Työtasoiksi käytetään paljon myös laminaattilevyjä, joita myydään metritavarana. Sellaisen katkaisemiseen ja reunan pinnoittamiseenon hyvä käyttää myyjäliikkeen palvelua, jolloin reunoista saa varmasti siistit.

Vaikka perinteiset mänty ja kuusi ovat pitäneet johtoasemansa sisustamisessa niin sauna, pesu kuin olohuonetiloissa, uutena tulokkaana saapuneet haapa ja leppä valtaavat niiltä asemia. Ne sopivat erityisesti saunaan ja pesuhuoneisiin mutta mikään ei estä käyttämästä niitä myös muissa tiloissa.

Kuusi soveltuu hyvin sauna- ja sisäkattopaneeliksi, koska se on vaalea puu ja siitä ei irtoa pihkaa saunassa. Sitä voi käyttää makuuhuoneissa, takkahuoneessa ja olohuoneessa sekä seinissä että katoissa. Kuusi säilyttää vaaleutensa pidempään kuin mäntypuu, joka tummuu pikku ajan mittaan.


Mänty onkin parhaimmillaan sisäseinissä ja lattioissa. Männyn syykuvio on kuusta elävämpi ja näkyvämpi, oksa on punertava ja selvästi erilainen kuin kuusessa. Vanhentuessaan ja tummuessaan mänty muuttuu hyvin arvokkaan ja kauniin näköiseksi.

Puuhan ei sinällään aina liity välttämättä rakentamiseen ja remontointiin, vaan se soveltuu mitä parhaiten kaikenlaiseen nikkarointiin ja askarteluun: siitä syntyvät helposti ja vaivattta kauniit hyllyt ja kukkalaudat monen muun käyttö- ja koriste-esineen lisäksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja