Erikoisraportti: Hymypoika – Axl Smithin tuhkimotarina ja sen loppu

Ennen maaliskuuta juontaja-muusikko-hyväntekijä Axl Smithistä ei ollut kenelläkään pahaa sanottavaa. Karismaattinen ja hyväntuulinen Smith oli valloittanut Suomen suurimmat lavat ja ihmisten sydämet. Kun poliisitutkinta Smithin salakatselusta alkoi, katosivat ensin työt ja sitten Smith itse.


Vantaan Vaskivuoren lukion ovet käyvät tammikuussa vuonna 2001. Rakennukseen saapuu musiikkilukion juuri nimitetty johtaja ja musiikinopettaja Matti Suomela.

Suomela opettaa musiikkia edellisenä syksynä aloittaneelle vuosiluokalle. Luokan äänekkäin, karismaattisin ja nyttemmin myös tunnetuin henkilö on Caro. Caro Axel Smith.

– Caro oli huipputyyppi. Hän oli motivoitunut ja luotettava oppilas. Hän teki kaiken aina kuten sovittiin ja oli innokas oppimaan uutta. Hän oli kaikin puolin musiikinopettajan lempioppilas, Suomela kuvaa.

Paitsi että Suomela tunsi Smithin hyvin, hän on myös ollut myötävaikuttamassa siihen, että kolme vuotta heidän ensitapaamisensa jälkeen kyvykäs vantaalaisnuori aloitti Music Televisionin pohjoismaisen kanavan, MTV Nordicin juontajana.

Suomela ajoi töistä kotiin, kun kuuli radiossa mainostettavan työpaikkaa.

– Siltä istumalta soitin autosta Carolle, että hei nyt ois varmaan sulle hyvä duuni, että otapa selvää.

Smith teki Vaskivuoren lukion piirissä kuuluisaksi nousseen esittelyvideon, jonka hän lähetti MTV:lle. Lukion editointi- ja videotuotantoon erikoistuneet oppilaat auttoivat videon teossa. Suomelan sanoin, siitä tuli hyvännäköinen video.

Niin valloittava nuori mies oli, että 3000 muuta pohjoismaista hakijaa jäivät hänen taakseen.

– Hän on aivan älyttömän valovoimainen esiintyjä, sieltä se karisma varmaan vain puski läpi. Hänen toinen äidinkielensä on englanti, siitäkään tuskin oli mitään haittaa, Suomela pohtii.

Kun Smithin ura MTV:llä käynnistyi hän otti taiteilijanimekseen rokahtavan muunnoksen toisesta nimestään. Syntyi yli vuosikymmenen kestänyt menestysbrandi, Axl Smith.

Axl Smith 15.4.2004 1
Music TV:n uusi suomalaisjuontaja Caro Axl Smith kuvattuna Helsingissä 15.4.2004 Lehtikuva

Monikulttuurinen perhe

Caro Axel Smith syntyi vuonna 1984 iranilaissuomalaiseen perheeseen. Smithin iranilainen isä ja suomalainen äiti erosivat Smithin ollessa pieni. Myöhemmin äiti meni naimisiin yhdysvaltalaisen miehen kanssa, joka adoptoi Smithin.

Myöhemmin Axlille syntyi pikkusisko ja -veli.

Smith oli ahkera esiintyjä jo muutaman vuoden ikäisestä lähtien. Isän sukua muistettiin muun muassa videotervehdyksin, joita lähetettiin Belgiaan.

Erilaisuus 80-luvun Vantaalla oli kuitenkin paikoin vaikeaa. Smith kertoo kohdanneensa lapsuudessaan paljon rasismia.

– Olin hiekkalaatikolta lähtien se harvinaisempi näky, Smith kertoo Voicen haastattelussa vuonna 2015.

Taiteelliset ihmiset ympäröivät nuorta Smithiä. Hänen äitinsä intohimoinen taidemaalari ja oli viettänyt nuoruutensa Pariisissa. Lopulta äiti käsikirjoitti Smithin tarinan valitsemalla pojalleen harrastukset.

 

Smith tanssi balettia, kävi musiikkileikkikoulua ja soitti huilua. Lopulta instrumentti vaihtui saksofoniksi ja Smithin intohimoinen musikaalinen ura alkoi, myös DJ:n ”työt”.

– Ala-asteella kaverini isä järjesti tapahtumia nimellä Kingidisco, ja innostuin levyjen soittamisesta. Siihen aikaan oli vain kahta soundia, oli valittava Metallica tai ysäritekno. En koskaan päässyt Metallicaan sisälle, joten minulle jäi tämä Haddaway-, Erotic- ja Dr. Alban -osasto, Smith kertoo Metropolin haastattelussa vuonna 2009.

Smith siirtyi kolmannella luokalla musiikkiluokalle ja kävi myös Pop & Jazz -konservatoriolla. Musiikkilukiossa hän vietti huimia tuntimääriä musiikin parissa. Smith on itse kertonut jopa omistaneensa vara-avaimet koululle, jotta hän pääsi kulkemaan joustavasti.

– Caro soitti saksofonia muun muassa Vaskivuoren lukion Big Bandissa. Hän myös lauloi ja räppäsi. Se oli poikkeuksellista talenttia, vuonna 2001 suomen rap-musiikin valtavirta kun ei vielä ollut sillä tasolla kuin millä se nyt on, musiikinopettaja Matti Suomela sanoo.

Lapsuuskuva Axl Smithin Instagram-tililtä.

Joukon karismaattisin ja äänekkäin

Suomela seurasi Smithiä lähes koko lukion ajan lähietäisyydeltä. Smith halusi tehdä hyvää koululle ja kaikkien opiskelijoiden eteen – ja päästä myös itse esille. Suomelan mukaan Smithin esiintymisvietti oli, niin kuin musiikkilukiolaisilla yleensäkin, aika korostunut.

Tai ehkä sittenkin vielä tavanomaista korostuneempi.

– Muiden musiikkilukiolaisten joukostakin Caro oli se äänekkäin.

Musiikki ja esiintyminen olivat Smithin intohimoja. Muut opinnot sen sijaan eivät saaneet nuorukaiselta samanlaista omistautumista.

– Sanotaanko, että kyllä hänestä tuli ylioppilas, mutta ei koulunkäynti muuten ollut hänen vahvuuksiaan, Suomela nauraa.

Arvosanoista huolimatta Suomelan mielestä Smithiä voi pitää mallioppilaana.

– Kyllä hänelle stipendejä myönnettiin. Jos Hymypoika-patsaita olisi ollut olemassa, ei Carolla olisi ollut mitään esteitä sitä saada.

Saman analyysin antaa Axl Smithin kanssa Helsingin asematunnelin Anttilassa levymyyjänä työskennellyt Visa Högmander. Smith kävi Högmanderin mukaan silloin tällöin töissä koulun ohella.

– Axl oli kauheen rento, mielettömän positiivinen ja valovoimainen. Mulla oli silloin soul- ja funk -kausi päällä ja vitsailtiin Axlin kanssa, etten tule koskaan saavuttamaan samanlaista afrokampausta kuin mikä hänellä oli päässä.

Musiikki yhdisti nykyään MTV:n viihdetoimittajana työskentelevää Högmanderia ja Smithiä.

– Molemmilla meillä oli musiikkitaustaa. Kävimme joskus töiden jälkeen istumassa isommalla porukalla jossakin baarissa ja musiikista siellä lähinnä keskusteltiin. Silloin Axl vaikutti todella rauhalliselta. Tältä pohjalta ei olisi voinut kuvitella niitä tapahtumia, joita nyt tämän kevään aikana on saatu kuulla.

Michael Jackson -fani pienestä pitäen. Kuva Axl Smithin Instagram-tililtä.

Nopea tie tähtitaivaalle

Keväällä 2004 Smithin puhelin soi historiantunnilla. Käytävään vastaamaan mennyt nuorukainen kuulee, että hän on saanut MTV:n juontajapestin. Runsaan kuukauden päästä hän muuttaa Tukholmaan.

Se on ensimmäinen kerta, kun Smith asuu yksin, eikä alku ole helppo: lukiossa roikkuvat vielä muutamat kurssit ja uusi työ vaatii paljon aikaa. Smith kirjaimellisesti asuu MTV:n toimistolla.

Silti, Tukholmassa on suuren maailman havinaa: Smith tykkää viettää aikaa kuljeskellen kaduilla ja katsella eri väristen ihmisten ja erilaisten kulttuurien kirjoa.

Työ on myös juuri sitä, mistä nuori esiintymishaluinen nuori mies osasi vain haaveilla. Jo muutaman päivän työskenneltyään Axl lentää Miamiin ja haastattelee maailmanluokan tähtiä kuten Alicia Keysiä, Kanye Westiä ja Jay-Z:tä.

Vuoden päästä isänmaa vaati omiaan. Vuonna 2005 Smith aloittaa varusmiespalveluksensa Lahdessa Hämeen Rykmentin sotilassoittokunnassa.

Alokas Smithiä harmittaa kaksi asiaa: hyvin alkanut ura tyssäsi heti alkuunsa ja miehen tavaramerkki, muhkea afro, vaihtui millin siilitukkaan. Tyytyväinen Smith oli siitä, että oli päässyt soittokuntaan, jossa taitojaan voisi hioa. Sisäänpääsy ei nimittäin ollut itsestään selvää.

– Pääsykokeiden jälkeen olin varma, etten pääse. Lauloin toisena kappaleena Princeä ihan sairaan kovaa ja pari oktaavia liian korkealta. Sen jälkeen herra majuri vain totesi, että sinulla on aika michaeljacksonmainen asenne ja haastattelu loppui siihen, Axl Smith kertoo Ruotuväki-lehdelle vuonna 2005.

Axl Smith 8.10.2005 (1)
Lehtikuva

”Viiden Sinatran karisma”

Armeijan jälkeen työt jatkuivat vasta perustetussa MTV Finlandissa. Myös työtehtävät monipuolistuivat. Smith otti enemmän vastuuta kameran takana ja alkoi tuottaa musiikkikatsauksia.

Smithin virallisilla kotisivuilla sanotaan, että vuonna 2008 Smith nousi kaikkien aikojen nuorimmaksi musiikkipäälliköksi, vain 23-vuotiaana.

Myös juonto- ja dj-keikat jatkuivat työn sivussa. Paljon muutakin oli luvassa. Vuodesta 2005 asti työstetty oma soul-ja funk-painotteinen esikoisalbumi People Come First ilmestyi viimein vuonna 2010.

Samana vuonna Smith laati uusia suuntaviivoja elämälleen. Music Televisionista oli kuudessa vuodessa tullut pikemmin reality- kuin musiikkikanava. Oli aika jatkaa matkaa. Ja isot lavat odottivat muusikko-juontajaa, jonka karisman kerrotaan hänen kotisivujensa mukaan olevan viiden Frank Sinatran veroinen.

Smith siirtyi parhaan katseluajan ohjelmaformaattien keulamieheksi. 10 vuotta tanssia harrastanut Smith juonsi Nelosen Dance-tanssikilpailuohjelmaa kahden tuotantokauden ajan.

Jollei joku vielä tähän mennessä ollut Smithistä kuullut, viimeistään kiinnitys The Voice of Finlandin juontajaksi teki 27-vuotiaasta nuoresta komistuksesta koko kansan Axl Smithin.

10 vuotta hyvää tahtoa

Auttaminen ja tukeminen. Siitä Smith on myös tunnettu. Kaikki alkoi varsin tavanomaisella kaavalla, kun YK:n lapsijärjestö Unicefin feissari, tässä tapauksessa Smithin kaveri, houkutteli juontajan kuukausilahjoittajaksi. Mutta haaskuuseen olisi mennyt iloinen ja valovoimainen Smith pelkkänä kasvottomana lahjoittajana.

Vuonna 2006 Unicef otti Smithiin yhteyttä ja pyysi häntä Unicefin asiaa edistäväksi keulakuvaksi, hyvän tahdon lähettilääksi. Smith suostui oitis.

– Maailmassahan on paljon eri ikäisiä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua, mutta mä uskon, että jos jostain pitää aloittaa, niin lapsista, Smith sanoo Unicefin julkaisussa vuonna 2011.

Smithille kenties kaikkein henkilökohtaisin ja tärkein tukiprojekti polkaistiin käyntiin kuitenkin vuoden 2015 alussa. Smith perusti mediatyöpajan, Jook Joint Movementin. Se oli kuin uusintanäytös Smithin lukioajoista. Smithillä oli tuolloin vahva ystävä- ja mentoriverkosto, joita hän edelleen pitää syynä siihen, että oli päässyt elämässään pitkälle.

Kun Smithille oltiin suotu mahdollisuus onnistua, halusi hän tarjota sen myös muille. Jook Joint Movement toimi työpajana, joka tarjoaa nuorille alustan ja mahdollisuuden toteuttaa itseään.

Smith itse opetti juontamista, radiojuontaja Laura Haimila opetti mediapajaa, niiden lisäksi oli dj- ja tubettamistyöryhmiä. Asioita, joista luoville mediasta kiinnostuneille nuorille olisi hyötyä.

Smith on komea, empaattinen ja menestynyt maailmantähti. Ikuinen Duracell-pupu, joka on yökerhon tanssilattialla aina viimeinen, vaikkei niin alkoholista välitäkään. Tervehenkinenkin vielä. Kelpo vävyehdokas, joku sanoisi.

asmith2
Axl Smithistä alkoi vuonna 2006 Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi. Hän luopui tehtävästään maaliskuussa 2016. Lehtikuva

Tuhkimotarinan loppu

Vuonna 2011 Unicefin julkaisulle antamassaan haastattelussa Smithiltä kysytään, että missä hän on kymmenen vuoden kuluttua.

– Toivottavasti samassa paikassa kuin nyt eli Unicefin haastiksessa, mutta kertomassa vielä suuremmista yhteistyökuvioista!

Viisi vuotta myöhemmin, maaliskuun 14. päivänä vuonna 2016,  Axl Smith kirjoittaa:

– Todella raskain mielin joudun tiedottamaan, että olen päättänyt luopua Suomen Unicefin hyvän tahdon lähettilään tehtävästä.

Se ura, jota Axl Smith oli taidokkaasti rakentanut yli kymmenen vuotta, oli romuna. Noin viikkoa aikaisemmin oli paljastunut, että poliisi epäili Smithin kotona ja makuuhuoneessa olleen kameroita. Smithin epäiltiin kuvanneen naisia, joiden kanssa hän on harrastanut seksiä.

Tiedotusvälineet takoivat kaksin käsin. Smith vetäytyy Emma-gaalan ja RadioAwardsien juontajan paikalta.

Viisi vuotta jatkunut The Voice of Finland -kiiltokuvapojan rooli päättyy.

Lopulta Smith vetäytyy perustamansa Jook Joint Movementin toiminnasta.

32-vuotias Smith on ensimmäistä kertaa elämässään vailla työtä tai luottamustehtäviä. Jäljellä on valtava mediamyrsky ja poliisin esitutkinta.

– Olen pyytänyt koko sydämestäni anteeksi varmaan 800 kertaa. Ja tulen tekemään sitä varmaan seuraavat 80 vuotta, Smith kirjoittaa Facebook-seinällään.


Esitutkinta valmistuu

Kesäkuun viimeisenä päivänä poliisi kertoo saaneensa esitutkinnan valmiiksi.

Samana päivänä Axl Smith julkaisee lyhyen blogitekstin otsikolla ”Päivän tulevat otsikot”:

– Pysykää vahvoina läheiseni, ystäväni ja perheeni. Olen pahoillani, että joudutte käymään tämän läpi. Tulette lukemaan tänään kamalia numeroita ja asioita. Toivon, että teillä on sydäntä nähdä kaikkien kerroksien läpi, Smith kirjoittaa.

Smithistä oli poliisin mukaan tehty yhteensä 60 rikosilmoitusta. Kaikkia videoilla esiintyviä henkilöitä ei kuitenkaan pystytty tunnistamaan, ja osa tapahtumista oli rikosoikeudellisesti vanhentuneita.

Syyteharkintaan siirtyi 43 tapausta. Syyteharkintaan siirtyneissä tapauksissa rikosnimikkeenä on salakatselu. Neljässä tapauksessa rikosnimikkeenä on lisäksi kunnianloukkaus ja kahdessa tapauksessa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Koko salakuvaamisjupakan käynnisti Smithin julkaisema Youtube-video, jolla hän kertoo käyneensä poliisin kuultavana. Videolla hän kieltää jyrkästi levittäneensä yksityiselämää loukkaavaa tietoa.

Axl Smith 2
Lehtikuva

– Tilanne on eskaloitunut ihan hirveäksi ja mua syytetään seksinauhojen kuvaamisesta. Kerroin poliisille faktat, että kukaan ei ole ikinä nähnyt mitään materiaalia. Ja että en ikinä tekisi sellaista. Eihän siinä olisi mitään järkeä, se olisi mulle ja uralleni kauhein mahdollinen tilanne, Smith sanoo videolla.

Poliisi esitutkinnan mukaan kolmessa tapauksessa salakatselulla saatua materiaalia olisi näytetty ulkopuolisille henkilöille ja kolmessa tapauksessa jaettu muutaman ihmisen WhatsApp-ryhmään.

"Päivän tulevat otsikot" -kirjoituksessaan Smith ei enää selitä tapahtunutta. Hän ainoastaan kiittää läheisiään kaikesta tuesta. Sitten Axl Smith vaikenee.

– En malta odottaa, että tämä tapaus ratkeaa, ja saatte vihdoin kaikki faktat. Ansaitte sen. Kiitos, kun ratsastatte tässä myrskyssä kanssani. Rakkaudella, Axl.

Axl Smith kieltäytyi MTV:n haastattelupyynnöstä.

3:44


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja