Erikoisraportti esitutkinnasta: Pasilan miehen profiili piirtyi jättimäisestä palapelistä

Perjantai 15. kesäkuuta vuonna 2012 oli aurinkoinen, lämpötilakin nousi pitkälti yli kahteenkymmeneen asteeseen. Uutisia hallitsi Nokian osakekurssin romahdus. Helsingin poliisitalo kakkosen tiloissa pidettiin samana iltapäivänä osin kaoottinen kriisikokous, jossa keskusrikospoliisin ja Helsingin huumepoliisin suhteet ajautuivat uuteen aallonpohjaan.

Seitsemännen kerroksen neuvotteluhuoneen kriisikokous oli päättyä heti alkuun, kun Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen hermostui.

Hän olisi halunnut, että krp:stä paikalla olisi ollut päällikkö Rauno Ranta tai vähintään apulaispäällikkö. Krp:n korkein edustaja oli tutkintaosaston päällikkö Heikki Kopperoinen.

Riikonen kysyi keskusrikospoliisin edustajilta suoraan: Epäilläänkö Helsingin huumepoliiseja rikoksista? Krp:n eli Jokiniemen miehet kiistivät. He halusivat selvyyttä vain Pasilan miehestä, jonka puhelinliittymät selvästi nivoutuivat krp:n huumejuttuun.

Juttu perustuu Aarnio-vyyhdin esitutkinta-aineistoon. Jari Aarnio kiistää rikokset.

Koko Jari Aarnion huumetutkintaan johtanut tapahtumasarja oli alkanut reilu puoli vuotta aikaisemmin.

Tynnyri Hollannissa

Hollantilainen kuljetusliike Van Reenen oli järjestänyt Suomeen useita kyllästeainetynnyreitä, mutta lähetystiedot olivat aina epämääräisiä, tälläkin kertaa loviisalainen BRS-urakointi. Tullimies päätti tarkastaa tynnyrin 22. joulukuuta puolen päivän aikaan.

Edenin kaupungin teollisuusalueella sijaitsevaan Van Reenenin terminaaliin soitettiin poliisi. Sinisen tynnyrin rakenne oli ovela: korkista lähti ohut putki, jossa todella oli kyllästeainetta, mutta todellinen sisältö oli 141 kiloa hasista.

Tieto tynnyristä välitettiin Suomeen.

Vastaanottajaksi merkitty loviisalainen BRS-Urakointi oli tekaistu yritys, mutta keskusrikospoliisi pääsi esimaksetun liittymän jäljille.

Keskusrikospoliisin tutkija lähti Hollantiin. Tieto takavarikosta meni krp:stä eteenpäin myös Helsingin huumepoliisiin Jari Aarniolle joulun välipäivinä 2011.

Prepaidit eivät ole niin anonyymejä kuin yleisesti luullaan. Esimaksettu liittymä voidaan yhdistää myyntipaikkaan imei-koodin avulla ja liikkeen omassa kirjauksessa edelleen ostohetkeen. Keskusrikospoliisi sai tammikuun alussa valvontakamerakuvista selville, että tynnyrissä mainittu liittymä oli ostettu marraskuussa 2011 Vantaan Jumbon Mustasta Pörssistä.

Valvontakamerakuvista sen ostanut mies tunnistettiin Raine Sieväläksi, joka on Raimo Tienhaaran veli. Tienhaaraa taas epäiltiin Helsingin huumepoliisin jo tutkiman laajan hasisjutun eli niin sanotun Pihlajamäen jutun päätekijäksi.

Hollannissa takavarikoiduissa hasislevyissä oli vielä samanlainen Daavidin tähti, jollaisia oli paljastunut Pihlajamäen huumejutussakin.

Pasilan mies mukaan

Sievälä oli ostanut Jumbosta kaksi puhelinta ja kaksi liittymää. Poliisi pääsi tämän toisenkin liittymän jäljille. Sievälän tuntematon kontakti sai nimen ”Pasilan mies”, koska puhelin paikantui usein Länsi-Pasilaan.

Tekstiviestejä lähetettiin usein myöhään illalla, yöllä ja aikaisin aamulla. Krp:ssä pääteltiin tästä, että lähettäjä asui Länsi-Pasilassa. Sievälän ja ”Pasilan miehen” ainoa viestiliikenne oli tekstiviestit toisilleen.

Hollannista oli tullut tietoa aiemmista tynnyrilähetyksistä, joissa kaikissa olivat vastaanottajina tekaistut yritykset ja eri prepaidit. Tutkinnassa kyettiin jäljittämään Hollannissa paljastuneen lisäksi viisi muuta. Epäselväksi jäi kuinka paljon tynnyreitä oli todella ollut.

Televalvontatiedoista krp päätteli, että Sievälä ja Pasilan mies linkkautuivat myös aikaisempaan, marraskuiseen lähetykseen.

Pasilan mies kiinnosti keskusrikospoliisia todella. Krp profiloi teleliikennettä lisää. Huhtikuussa tullut tynnyri yhdistyi United Brotherhood -jengiläiseen. Tällä oli taas viestiliikennettä jengipomo Keijo Vilhusen kanssa.

Krp:n tutkintaa johti alkuvaiheessa Tampereen osaston rikoskomisario Jari Räty. Hän tunsi Aarnion hyvin ja oli kysynyt Helsingin huumepoliisin päällikön mielipidettä Vilhusen yhteydestä tynnyrierään. Rädyn mukaan Aarnio oli vastannut, ettei Keijolla ole mitään tekemistä jutun kanssa.

Poliisi viritti kuitenkin ansan. Huumetynnyri lähetettäisiin Hollannista Suomeen. Krp halusi tietää, kuka ottaa sen vastaan.

Operaatio Duo

Huumepoliisin tutkinnan mukaan Pihlajamäen jutussa Daavidin tähti -levyjä oli tuotu 170 kiloa, joista takavarikkoon oli saatu kolmekymmentä. Maahantuonti ei siinä koskaan selvinnyt.

Helsingin huumepoliisin ja krp:n välit olivat valmiiksi heikot. Siihen vaikuttivat vanha kilpailuasetelma, huumepoliisiin muutamaa vuotta aiemmin kohdistuneet virkarikostutkinnat ja kiistely seurantalaitteista. Krp ei missään nimessä halunnut, että Helsinki käyttäisi Trevocin laitteita, koska niiden kehittäjä oli saanut krp:stä potkut luottamuspulan takia. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero oli ratkaissut kiistan Helsingin eduksi.

Pian mentäisiin entistä pahemmin pakkasen puolelle.

Yhteistä tutkintaryhmää ei perustettu, mutta krp:n tutkintaosaston päällikkö Heikki Kopperoinen ja Helsingin apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio sopivat, että hasisjuttujen tiimoilta tehdään yhteistyötä. Krp selvittää maahantuontia ja huumepoliisi levitystä. Tietoa vaihdettaisiin.

Palaverissa 4. tammikuuta krp:n ylikomisario Ari Karvonen oli näyttänyt Jumbosta saatua valvontakamerakuvaa. Sievälää ei ollut vielä tuolloin tunnistettu. Kukaan Helsingin poliiseista ei Sievälää tunnistanut, ei Aarniokaan. Kuvan henkilö selvisi samana päivänä Jokiniemessä, eli krp:ssa.

Ansatynnyri

Aarnio oli jo tammikuun alussa ehdottanut, että Helsingin huumepoliisi voisi tutkia Raine Sievälän osuuden.

Krp:n puolelta yleisjohtajaksi tullut Risto Lohi ei suostunut antamaan Sievälän osuutta Helsingille, vaan halusi katsoa, mitä tynnyrille tapahtuisi.

6. tammikuuta 2012 tynnyri lähti liikkeelle Hollannista. Se tuli Travemünden kautta laivalla Suomeen 8. tammikuuta, tiistaiaamuna. Seuraavana päivänä kuljetusyrittäjä oli yrittänyt toimittaa tynnyriä vastaanottajalle, mutta tätä ei löytynyt. Prepaid-numeroon ei vastattu. Suomalaiskuljettaja palautti tynnyrin Kouvolassa Kaukokiidon terminaaliin.

Tässä vaiheessa Hollannista tynnyrin lähettänyt taho ilmoitti, että tynnyri pitäisi palauttaa takaisin Hollantiin, mutta Van Reenen -kuljetusliike ei sitä halunnut tehdä. Laskuja oli maksamatta ja kuljetus olisi aiheuttanut lisäkuluja.

Kuljetusyrittäjä toimitti kuitenkin tynnyrin osoitelapussa ilmoitettuun määränpäähän Loviisan Isnäsin satama-alueelle, johon ilmestyi vastaanottaja, Peter-Mikael Fagerholm.

Syytteiden mukaan Aarnio oli varoittanut Sievälää ottamasta tynnyriä vastaan. Tieto oli edennyt Sievälälle joulun välipäivinä ja myös Fagerholmille. Silti Fagerholm otti tynnyrin vastaan.

Pitkän vankeusrangaistuksen sittemmin saanut Sievälä kiisti osuutensa tynnyrijutussa loppuun saakka.

Fagerholm otetiin kiinni 11. tammikuuta.

Tussitaulupalaveri

Helsingin ja krp:n näkemykset jutusta menivät ristiin.

Jutun päätutkija, krp:n rikosylikonstaapeli muistaa niin sanotun tussitaulupalaverin tammikuun lopussa Helsingin poliisissa. Tarkoitus oli vaihtaa tietoa. Palaverihuoneen seinällä oli jo ennen palaveria kirjoitettu Helsingin toimesta nimiä, jotka liittyivät Pihlajamäki-caseen ja mahdollisesti tynnyrijuttuun.

Helsingissä oltiiin varsin vakuuttuneita siitä, että juttu nivoutui Viroon.

Krp oli kysynyt myös Sievälän roolista.

– Jari Aarnio vastasi, että Sievälä ei näyttäisi liittyvän tynnyricaseen. Mitään konkreettisia perusteita Aarnio ei väitteelleen esittänyt, päätutkija sanoi esitutkinta-aineiston perusteella.

Sievälästä kysyttiin uudestaan.

– Aarnio vastasi, että Sievälä ei oikein sovi tähän kuvioon.

Haagan Shell

Krp jatkoi puhelinten selvittelyä ostotapahtumien kautta. Poliisille selvisi, että ”Pasilan mies” piti eri kännyköillä yhteyttä paitsi Sievälään myös Keijo Vilhuseen ja tuntemattomaan, usein Malmille paikantuvaan numeroon. Epäilty sai nimekseen ”Malmin mies”. Myöhemmin tämä osoittautui 43-vuotiaaksi Mariksi, joka on nyt syytteessä huumesalakuljetuksesta.

Pasilan miehellä oli myös jatkuva tekstiviestiyhteys yhdellä prepaid-liittymällä hollantilaiseen prepaidiin Arnhemissa. Tämä kontakti ei ole koskaan selvinnyt.

Krp seurasi Pasilan miehen teleliikennettä reaaliaikaisesti. Helmikuun lopussa yksi Pasilan miehen teleliittymistä yllättäen aktivoitui. Keijo Vilhunen lähetti Pasilan miehen numeroon tekstiviestin, jossa sovittiin tapaaminen Haagan ympyrän Shell-huoltamolle.

Vilhunen tapasi siellä UB-jengiin kuuluvan ”Dinon”. Krp oli paikalla tarkkailemassa tapahtumia. Maaliskuun alussa sama toistui, taas Haagan Shellillä.

Krp epäili ”Dinoa” Pasilan mieheksi, koska tämä vielä sattui asumaan Länsi-Pasilassa.

Huumejutun syytteiden mukaan Aarnio järjesti Vilhusen kanssa nämä tapaamiset johtaakseen keskusrikospoliisia harhaan ”Pasilan miehen” henkilöllisyydestä.

Soittotiedot

Krp sai Helsingistä tietoa, että myös Helsingin poliisi oli ”Dinon” perässä. Jokiniemestä pyydettiin tietoja ”Dinon” puhelimen soittotiedoista. Helsingin huumepoliisi oli haluton luovuttamaan niitä.

– Se oli hieman hämmentävä tilanne, Lohi kertoi tapaamisesta Aarnion alaisen kanssa.

– Palaveri päättyi lopputuloksettomaan tilaan.

Muutamaa päivää myöhemmin, maaliskuun alussa Pasilan poliisitalossa pidettiin uusi palaveri, jossa Lohen mukaan asetelma oli jälleen krp vastaan Helsingin huumepoliisi. Helsinki ei halunnut luovuttaa televalvontatietoja.

Kun krp:n miehet olivat ajamassa Pasilasta kohti Vantaata, yksi Helsingin poliiseista soitti ja ilmoitti krp:n saavan sittenkin tiedot. Keskusrikospoliisin miehet olivat jo valmiita hakemaan niihin oikeudesta oman televalvontaluvan.

Krp analysoi ”Dinon” puhelintiedot. Johtopäätös oli se, että Pasilan miehen liittymä oli päätynyt tapaamisten aikaan ”Dinolle”, muttei ollut hänen käytössään aiemmin. ”Dinon” oma puhelin ei paikantunut samoihin paikkoihin kuin ”Pasilan miehen”.

Hämmennystä Jokiniemessä

Keskusrikospoliisissa häkellyttiin maaliskuun puolivälissä. Krp:n tarkkailuryhmä oli Keijo Vilhusen perässä ja yllättäen 15. maaliskuuta kahdeksalta illalla Oulunkylän lähettyvillä Vilhunen tapasi Aarnion.

Krp:ssä ihmeteltiin sitä, ettei Aarnio ilmoittanut heille tapaamisesta, vaikka tiesi krp:n olevan Vilhusen perässä.

Krp:ssä päätettiin odottaa, että Aarnio selvittäisi asiaa oma-aloitteisesti, mutta tämä ei ottanut yhteyttä.

– Odotin viikonlopun yli ja soitin maanantaina Aarniolle, krp:n rikosylikomisario Risto Lohi kertoi kuulustelussa.

– Kerroin, että olimme havainneet tällaisen tapaamisen.

Aarnio selosti, että tapaaminen liittyi UB-jengin lehtitoimittajaan kohdistamaan uhkaan, joka piti selvittää. Selitys riitti Lohelle.

Myöhemmin tutkinnassa nimeltä mainittuja toimittajia kuultiin. Kumpikin kiisti uhkailut.

Jonkin aikaa tapaamisen jälkeen krp:n miehille selvisi, että Aarnio asuu Länsi-Pasilassa.

Keväällä krp:n tutkinta oli edennyt. Sievälä ja muita epäiltyjä otettiin kiinni. He kiistivät olleensa mukana salakuljetuksissa.

Hangon tolppatiedot

Televalvontatiedoista paljastui lisää outoja seikkoja. Kesä-heinäkuussa 2011 ”Pasilan miehen” liittymät paikantuivat useina päivinä Hangossa sijaitsevaan tukiasemaan.

– Haimme kyseisestä tukiasemasta niin sanotut tolppatiedot, joiden perusteella ilmeni, että Jari Aarnion virkaliittymä paikantui kyseiseen tukiasemaan samaan aikaan ”Pasilan miehen” prepaid-liittymien kanssa, päätutkija kertoi. 

Keskusrikospoliisia ihmetytti myös se, että Hakaniemen DNA-kaupasta oli helmikuussa 2011 ostettu kolme matkapuhelinta, joista kaksi oli ”Pasilan miehen” käytössä, mutta kolmas poikkesi kaavasta. Sillä lähetettiin paitsi tekstiviestejä, myös soitettiin puheluita useisiin eri liittymiin, joista yksi oli Aarnion yhden alaisen virkapuhelin.

Kriisipalaveri kesäkuussa

Kesäkuuhun mennessä keskusrikospoliisissa oltiin vakuututtu siitä, että krp:n tutkinta oli törmännyt Helsingin tutkintaan. Rikoksia ei epäilty.

– Oli tärkeä saada tietää oliko Helsingillä jotain tietoa näistä ”Pasilan mieheen” liitetyistä liittymistä, Lohi kertoi. Sitä oli tarkoitus selvittää 15. kesäkuuta Pasilan poliisitalossa.

Krp:n tynnyrijutun päätutkija kuvasi palaverin ilmapiiriä omituiseksi, kireäksi ja väliin jopa kaoottiseksi. Keskustelu pyöri päätutkijan mukaan täysin epäolennaisissa asioissa.

– Mieleeni tuli, että kokouksessa ei ole tarkoitus päästä käsittelemään tätä ”Pasilan mieheen” kohdistuvaa näyttöä.

Krp:llä oli valmis esitys ”Pasilan miehen” teletiedoista, mutta sitä he eivät saaneet esittää.

Helsingin poliisikomentaja Riikonen poistui kesken palaverin.

Krp korosti Lohen mukaan palaverissa, ettei se tutki Helsingin huumepoliisin tekemisiä, vaan haluaa saada selvyyden ”Pasilan miehen” liittymistä. Helsingin poliisi puolestaan ilmoitti, että se ei tunnistanut liittymiä. Puheenjohtajaksi vaihtunut apulaispoliisipäällikkö Aapio totesi, ettei Helsingillä ole tähän sanomista tai tietoa, joten krp voisi jatkaa ”Pasilan miehen” selvittämistä.

Ilmapiiriä kuvaa myös se, että krp:n Kopperoinen pyysi palaverin lopuksi pöytäkirjaan kirjausta siitä, että poliisikomentaja Riikonen kieltäytyi katsomasta krp:n power point-esitystä ”Pasilan miehen” liittymistä. Tällaista ei muistioon kuitenkaan kirjattu.

Anonymisaattori

Kesän jatkopalavereissa Helsinki ilmoitti, että operaatiot ovat saattaneet törmätä. Helsingin huumepoliisin puolesta todettiin kuitenkin, etteivät televalvontatiedot ole enää niin luotettavia, koska on olemassa laitteita, joilla tietoja voidaan manipuloida.

Kyse oli Trevoc-yhtiössä kehitetystä anonymisaattorista. Helsingin mukaan Pasilaan paikantuvat televalvontatiedot olivat tällaisesta peräisin. Laitteen tarkoituksena oli estää viestien todellisen lähettäjän ja vastaanottajan paljastuminen.

Todellisuudessa laite oli vain testikäytössä. Syyttäjien mukaan tässäkin yritettiin hämätä krp:n tutkintaa.

”Dino” uudestaan

Varsinainen tynnyrijuttu oli siirtynyt syyttäjälle elokuussa 2012. Samoihin aikoihin Helsingin huumepoliisi otti kiinni ”Dinon” epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta.

Poliisi teki kotietsinnän Turun United Brotherhood-jengin kerhotilaan Hakakadulla. Sieltä löytyi terassin alta yksi Pasilan miehen puhelin. Mukana olleet Turun poliisit kertoivat kuulusteluissa, että helsinkiläiset olivat osanneet etsiä puhelinta siellä.

Vilhunen kertoi esitutkinnan loppulausunnossaan, että Aarnio oli pyytänyt häntä viemään puhelimen ulkoterassin alle touko-kesäkuussa. Puhelin oli Nokian C1-malli ja takakanteen oli kirjoitettu K-kirjain. Samalla puhelimella oli sovittu Haagan Shellin tapaamiset.

Kyseistä puhelinta ei etsinnöistä huolimatta löytynyt Helsingin poliisilaitokselta.

”Dinoa” ei koskaan syytetty huumeista, ainoastaan autosta löytyneestä aseesta.

Vankilauhkaus

Syytteiden mukaan Aarnio järjesti Vilhusen välityksellä syyskuussa 2012 uhkauksen yhdelle tynnyrijutun vastaajista. Vuodenvaihteessa tynnyrin vastaanottanut Fagerholm oli kuulusteluissa kertonut Sievälän roolista salakuljetuksessa.

Ampuma-aseista vangittu ”Dino” oli siirretty huumepoliisin pyynnöstä Riihimäen vankilan sijaan Vantaan vankilaan. ”Dino” päätyi tynnyrijutussa uhatun Fagerholmin viereiseen selliin.

Fagerholm muuttikin oikeudessa poliisille antamaa kertomustaan, jossa hän oli nimennyt Sievälän toimeksiantajakseen tynnyriin liittyen.

Aarnio tarjoutui syksyllä 2012 myöhemmin kuulustellun asianajajan kertomuksen mukaan auttamaan myös Sievälän puolustuksen rakentamisessa. Aarnio ja hänen alaisensa kävivät samaan aikaan keskustelemassa Helsingin syyttäjien kanssa. Nämä olivat ihmetelleet, miksi Helsingin huumepoliisin edustajat kyseenalaistivat krp:n tutkinnan.

Aarnio-esitutkinnan mukaan peittely jatkui vielä maaliskuussa 2013, jolloin tynnyrijuttu oli menossa hovioikeuteen. Aarnio tapasi Vilhusen, joka puolestaan keskusteli aiemmin UB:stä erotetun ”Dinon” kanssa. ”Dinon” piti saada Fagerholm nimeämään ”Dino” siksi henkilöksi, joka varoitti Fagerholmia joulukuussa 2011 siitä, ettei Loviisan tynnyriä pitäisi ottaa vastaan.

”Luottamuspulaa”

Palavereja jatkettiin syksyn 2012 mittaan poliisihallituksen johdolla, eikä ”Pasilan miehestä” saatu selvyyttä.

– Yleisellä tasolla tiedon saaminen oli vaikeaa, poliisihallituksen silloinen rikostorjuntapäällikkö Robin Lardot kertoi.

– Vedottiin luottamuspulaan krp:n suuntaan ja siihen, miten salassa pidettävästä, sensitiivisestä ja jopa ihmishenkiä vaarantavasta tiedosta on kyse.

Krp:n nykyinen päällikkö Lardot kuvasi Helsingin huumepoliiseja sulkeutuneiksi, mutta sellaista kuvaa ei hänelle jäänyt, että tarkoitus oli peitellä jonkun poliisimiehen rikoksia.

Joulukuussa 2012 Aarnio ilmoitti, että liittymät kuuluvat ”Helsingin pakkaan”. Nimiä ei kuitenkaan kerrottu.

Tämä sai krp:n päättämään ”Pasilan miehen” tutkinnan. Vuoden päästä siihen kuitenkin palattaisiin.

Tutkinta

Aarnion kohdistunut tutkinta nytkähti liikkeelle talvella 2013, kun Aarnion lähipiiriin kuulunut prostituoitu pääsi poliisihallituksen puheille. Valtakunnansyyttäjänvirasto määräsi virkarikostutkinnan nimenomaan prostituoituhaarasta kesäkuussa 2013.

Epäilyt laajenivat seurantalaiteyhtiön Trevociin, jonka tiimoilta tehdyssä kotietsinnässä löytyi yksi Pasilan miehen puhelimista.

Krp oli kesällä 2012 toimittanut Helsingin huumepoliisille listan kaikista Pasilan miehen puhelimista, mutta kengästä löytynyt, Ala-Malmin DNA-kaupasta toukokuussa 2010 ostettu puhelin puuttui siitä. Syynä oli se, että liittymästä ei ollut enää 2012 saatavissa televalvontatietoja. Tutkinnassa ei löytynyt muita Pasilan miehen puhelimia.

Joulukuussa 2013 Aarniota ryhdyttiin epäilemään Pasilan mieheksi.

Aarnio kiistää kaikki rikosepäilyt.

Lue myös:

    Uusimmat