Krp:n poliisi huumepoliisista: Välit viileät, palaverit kuumat

Välit olivat viileät ja palaverit kuumia. Näin kertoi todistajana kuultu krp:n rikosylikomisario Helsingin huumepoliisin ja krp:n väleistä vuonna 2012. Yhtä kokousta hän kuvasi, että siinä oltiin ”saunavaatteet päällä”.

Huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huumejutun käsittely jatkui Helsingin käräjäoikeudessa joulutauon jälkeen. Tiistai oli 63. päivä.

Salissa kuultiin viisi tuntia keskusrikospoliisin rikosylikomisario Risto Lohea, joka oli aikanaan yleisjohtajana tynnyrijutun tutkinnassa.

Lohen oma periaate krp:n ja huumepoliisin riidoissa oli selkeä.

- Lähden siitä, että poliisien kesken puheväleissä ollaan aina, vaikka asiat olisivatkin hankalia.

Kun Hollannin poliisi takavarikoi joulukuussa 2011 hasistynnyrin, krp ja Helsingin huumepoliisi päätyivät yhteistyöhön. Helsingin huumepoliisi tutki samaan aikaan isoa Pihlajamäen hasisjuttua, jossa näytti olevan yhtymäkohtia. Operaatio sai nimen Duo.

"Puhtaat tutkijat"

Lohi kertoi, että hän valitsi krp:n puolelle tutkintaryhmään sellaisia henkilöitä, joilla ei pitänyt olla mitään riitoja Helsingin kanssa.

- Duossa oli puhtaat tutkijat, jottei riitoja syntyisi, Lohi kertoi.

Ongelmien taustalla oli Lohen mukaan Aarnioon ja muihin huumepoliisin tutkinnanjohtajiin 2007 kohdistunut virkarikostutkinta, jossa krp:n poliiseilla oli rooli.

Yhteistyö ei kuitenkaan sujunut.

Lohi kertoi hämmentävistä palavereista. Tieto ei liikkunut, eikä Aarniolta saatu tietoa miksi hän oli tavannut UB-pomo Keijo Vilhusen, jota krp oli puolestaan tarkkaillut.

Rikosylikomisarion mukaan kaikki teksti- ja sähköpostiviestit piti kirjottaa huolellisesti, jottei syntyisi vääriä käsityksiä.

- Yhteistoiminta Helsingin kanssa oli haastavaa. Siinä haettiin ratkaisuja, joissa molemmat saavat pitää päänsä, Lohi kuvaili tilannetta.

Syyttäjien kanta nyt on, että Aarnio halusi suojella omaa salakuljetusorganisaatiotaan ja kampitti sen takia krp:n tutkimuksia. Aarnio on tästä jyrkästi eri mieltä.

Lohi kertoi käsityksenään, että Helsingissä uskottiin 2012 krp:n selvittävän huumepoliisin tekemisiä. Krp:ssä puolestaan ihmeteltiin liigan johtajaksi uskotun Pasilan miehen puhelinliikennettä, kun Aarnion virkapuhelin oli paikantunut samaan matkapuhelintolppaan.

Krp:ssä epäiltiin, että he olivat törmänneet huumepoliisin tiedottajaoperaatioon.

Saunavaate-palaveri

Kesäkuussa tilanne kärjistyi entisestään, kun asioita käytiin läpi Helsingin poliisitalossa. Poliisikomentaja Jukka Riikonen marssi mielenosoituksellisesti ulos, kun krp:stä ei tullut ketään johtoon lukeutuvaa. Ilmapiiri oli epäluuloinen.

- Se oli saunavaatteet päällä -tyyppinen palaveri.

Lohi kertoi, että he olivat hakemassa selvitystä Pasilan miehen puhelimiin. - Helsinki koki, että tutkimme huumepoliisia.

Krp ei kuitenkaan luovuttanut huumepoliisille koko Pasilan miehen televalvonta-aineistoa.

- Pyrkimys oli tasavertaiseen yhteistyöhön. Kun syntyi epäilyksiä, että kyse voi olla heidän operaatiostaan niin lähdimme siitä, että poliisiyksikkö avaa tietoa.

Syksyllä mukaan tuli poliisihallituskin ja riitoja yritettiin ratkoa - turhaan. Marraskuussa 2012 televalvonta-aineisto päätyi Helsingin poliisille. Ei kyllä suoraan krp:stä, vaan poliisihallituksesta.

- Joulukuussa Aarnio sanoi, että näyttää siltä, että Pasilan miehen puhelimet osa Helsingin pakkaa, Lohi kertoi. - Pasilan mies ei liittynyt huumerikoksiin, vaan oli osa rikosten selvittämistä.

Krp lopetti tutkinnan Pasilan miehen suhteen, kunnes asia syksyllä 2013 tuli jälleen ajankohtaiseksi.

- Yleisjohtajana tässä oli peiliin katsomisen paikka, Lohi summasi operaatio Duoa.

Muut todistajat

Salissa kuultiin tiistaina myös kahta muuta todistajaa. Neljänteen, krp:n rikosylikomisario Ari Karvoseen ei aikapulan takia ehditty.

Rikosylikomisario Janne Pentti krp:stä kertoi tietolähdetoiminnasta ja puhelimista. Hänen mukaan kukin tietolähde oli yhden poliisin hoidettavana, kuten myös tietolähteiden prepaidit. Lähteen tapasi aina kaksi poliisia. Tämä oli krp:n käytäntö, Helsingistä hän ei tiennyt.

Pentti kertoi myös, että jutussa syytteessä oleva Aarnion alainen oli aikanaan hänen alaisenaan, mutta hänet siirrettiin pois. Syynä oli se, että rikosylikonstaapeli vääristeli ja liioitteli tietoja.

- Hän kävi myös tapaamassa tietolähteitä yksin, mikä oli vastoin sääntöjä.

Nyttemmin eläkkeelle siirtyneeltä Ilta-Sanomien uutispäällikkö Hannes Markkulalta kysyttiin uhkailutapauksesta.

Aarnio on kuulusteluissa kertonut tavanneensa Keijo Vilhusen keväällä 2012 nimenomaan Markkulaan kohdistuneen uhkailun takia.

Markkulan mukaan mitään uhkailua ei ollut.

Ei tietoja puhelimista

Lohi ihmetteli sitä, että Helsingin poliisissa ei lainkaan kirjattu operaatioissa käytettyjä yhteyspuhelimia.

- Puhelimet pitää kirjata, jotta jälkikäteen voidaan arvioida oliko kyse poliisitoiminnasta tai muusta.

- Minun on vaikea ymmärtää sitä, ettei yhteyspuhelimia kirjattaisi. Se on parempi poliisin oman oikeusturvankin kannalta, Lohi totesi.

Lohelta kysyttiin myös telepaikannustietojen luotettavuudesta.

- Niissä voi olla virheitä. Liittymät ja telepäätteet vaihtelevat mastojakin. Niihin ei saa silmittömästi luottaa, vaan ne pitää käydä kriittisesti läpi

Ruokakauppalaskut

Rikosylikomisario Lohi on ollut mukana myös Aarnio-tutkinnassa. Hän kertoi lähinnä järjestäneensä resursseja tutkintaan.

Lohelta kysyttiin kuitenkin kauppalaskuista, jotka hän oli hyväksynyt. Kyse oli siitä, kun krp:n tutkija oli ostanut poliisiin piikkiin Malmin naiselle kahteen otteeseen ruokaa.

Tutkija oli kertonut Malmin naisen hädänalaisesta tilasta.

- Ruokakassien ostaminen epäillylle tai todistajalle on poikkeuksellista. Kun asiaa harkitsin, niin sen hyväksyin. Koska näin oli tapahtunut, niin se piti kirjata, Lohi kertoi.

- Sanoin ettei näin saa tehdä. Jos hän on hädässä, niin sitä varten on sosiaalitoimisto.

Lohi oli sattumalta toisella kertaa nähnyt tutkijan ja Malmin naisen Prismassa Helsingissä, muttei tiennyt tuolloin krp:n miehen maksaneen ostokset.

Lohi sanoi, ettei tiennyt tutkijan antaneen Malmin naiselle rahaa ja ostaneen skootterin.

Lohen mukaan syksyllä 2014 oli pohdittu sitä jaksaako tutkija jatkaa, mutta tutkija oli itse sanonut voivansa jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat