Mainos

Syyte käsitellään salassa – Vuosiko Aarnio tiedon krp:n peitepoliisi "Mikestä"?

Vuosiko Jari Aarnio asianajajalle tietoja krp:n peitepoliisista ja tietolähteestä vahingoittaakseen krp:tä vuonna 2009? Syyttäjien mielestä näin kävi, mutta puolustuksen mukaan ei.

Viimeisellä Aarnio-oikeudenkäyntiviikolla puidaan tätä vuotoa. Helsingin käräjäoikeus julisti käsittelyn heti päivän 126 alkumetreillä salaiseksi.

Esitutkinta-aineistosta selviää kuitenkin mistä tapauksessa on kyse.

Rikosasioita pidempään seuranneet muistavat tämän niin sanottuna Marianna Semi -tapauksena, jossa poliisirikosten tutkintaa johtanut syyttäjä yritti vuonna 2008 tehdä kotietsinnän krp:n kassakaappiin.

Tapahtumien kulku

Vantaan poliisi tutki 2005-2006 ekstaasijuttua, jossa epäiltyinä olivat Juha ja Ville.

Syyskuussa 2006 Vantaan poliisi tilasi krp:ltä valeoston, jossa saadun kartan avulla Vantaan Vaskimetsästä takavarikoitiin 10500 ekstaasitablettia. Juha ja Ville saivat pitkät vankeustuomiot.

Valeosto salattiin ekstaasijutun käsittelyssä, mutta Juha ja Ville alkoivat epäillä sellaista.

Valeosto ravintola Bakersissä

Aarnio-jutun esitutkinnassa huumeista tuomitut Ville ja Juha kertoivat versionsa valeostosta. Krp:n poliisien kuulustelut aiheesta on sen sijaan mustattu.

Kertomusten mukaan krp:n tietolähteenä toiminut GG-nimellä kutsuttu mies oli tilannut Juhalta ja Villeltä 1000-2000 ekstaasitablettia.

Viikkoa ennen Bakersin tapahtumaa Juha, GG ja peitepoliisi Mikke olivat tavanneet kerran Itä-Helsingissä. Mikke oli tuolloin kysynyt pystyttäisiinkö hänelle toimittamaan 5000-10000 erä. Huumeet oli sitten hankittu.

Valeostotilanteessa ravintola Bakersin kakkoskerroksessa Mikellä oli apunaan toinen peitepoliisi, jota kuvattiin "pitkätukkaiseksi arpinaamaksi". Mikke sai huumekätkön kartan ja lähti etsimään tabletteja Vantaan Vaskimetsästä. Hän ei löytänyt niitä ja palasi Bakersiin.

Juha ja Ville halusivat lähteä näyttämään paikan, mutta Mikke halusi juoda ensin oluen. Pian sen jälkeen virkapukuiset poliisit tulivat Bakersiin ottamaan Miken ja pitkätukkaisen arpinaaman kiinni vanhan etsintäkuulutuksen takia.

Poliisi vei ekstaasit. Juha ja Ville otettiin parin päivän sisällä kiinni.

Kesällä 2008 Juha ja Ville tekivät tutkintapyynnön, jossa he pyysivät selvittämään oliko poliisin menettely lainmukaista. Heidän käsityksensä mukaan poliisi oli käyttänyt valeostossa siviilihenkilöitä ja heidät oli yllytetty hankkimaan ekstaasitabletteja. 

Huumausainerikokseen yllyttämistä tutki tässä vaiheessa Espoon syyttäjä Marianna Semi, joka yritti tehdä kolmasti kotietsinnän krp:n kassakaappiin selvittääkseen keitä operaatiossa oli mukana. Kolmannella kerralla kassakaapin ovi aukenikin, mutta se oli tyhjä.

Sittemmin Semi vaihdettiin tutkinnasta pois ja uusi tutkinnanjohtaja Sakari Tiilikainen lopetti huumeyllytyksen tutkinnan. Enää selvitettiin poliisin virkarikoksia.

Ville ja Juha olivat vielä vuoden 2008 loppuun saakka siinä käsityksessä, että Mikke ja pitkätukka olivat siviilejä. Tosin aivan loppuvuodesta Juhan avustaja pyysi selvittämään GG:n osuutta. Hän ei ollut joutunut ekstaasijutussa syytteeseen.

Tietovuoto?

Alkuvuodesta 2009 Villen asianajajaksi tuli Paul Perovuo.

Aarnio-tutkinnan aikana Aarnion tietokoneelta löytyi sähköposteja Perovuon ja Aarnion välillä.

Syyttäjien mukaan Aarnio olisi kertonut asianajajalle krp:n salaisia tietoja. Aarnio puolestaan sai syyttäjien mukaan tiedot silloin krp:ssä työskennelleeltä, sittemmin huumepoliisiin siirtyneeltä ylikonstaapelilta.

Huhtikuussa 2009 Perovuo lähetti lisätutkintapyynnön, jossa Mikke ja pitkätukka – nyt tosin häntä kutsuttiin rahasäkiksi – nimettiin poliiseiksi.

Myöhemmin selvisi, että asianajajan lisätutkintapyyntö oli kiertänyt Aarnion kautta, joka oli tehnyt siihen korjauksia.

Niin Aarnio kuin asianajaja Perovuo totesivat kuulusteluissa, että tiedot eri henkilöiden roolista olivat peräisin huumeista tuomituilta Juhalta ja Villeltä.

Kaksi krp:n miestä syytteeseen

Vyyhti johti lopulta siihen, että valtionsyyttäjä Jukka Rappe nosti maaliskuussa 2009 syytteet kahta krp:n päällystön miestä vastaan. Syytteiden mukaan valeostossa käytettiin tietolähde GG:tä ja sitä että tälle paljastettiin salaisia taktisia menetelmiä.

Juhan ja Villen väitteet heidän yllyttämisestään eivät koskaan johtaneet oikeuteen.

Sittemmin sekä käräjäoikeus että hovioikeus hylkäsivät krp:n kaksikon syytteet. Juttua käsiteltiin molemmissa suljetuin ovin. Hovin julkisen selosten mukaan syytteet hylättiin, koska krp:llä ei ollut ohjeita ulkopuolisten käytöstä valeostossa.

Toinenkin syytetty

Jutussa on syytteessä myös aiemmin huumepoliisissa työskennellyt rikostarkastaja Petri Rainiala. Syyttäjien mukaan Rainialan olisi pitänyt ilmoittaa poliisirikos syyttäjille, kun hän oli saanut tietää Aarnion ja Perovuon yhteydenpidosta. Rainiala kiisti syytteet.

Sittemmin 2011 korkein oikeus linjasi, että asianosaisilla on oikeus päästä tutustumaan valeostoon liittyviin tietoihin. Myös poliisille on sallittu tietolähteen ohjattu käyttö.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.