Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Erikoiskahveja edullisesti kotona: Ota nämä niksit avuksi

Sievän sydänkuvion voi tehdä myös kotikonstein
Sievän sydänkuvion voi tehdä myös kotikonsteinShutterstock
Julkaistu 11.01.2014 10:00

Maistuvia erikoiskahveja voi mainiosti valmistaa omassa keittiössä. Eikä sen tarvitse edes olla kallista, jos tietää oikeat menetelmät.

Espressokoneita on myyty kotikäyttöön jo vuosia. Hintahaitari on todella laaja: halvimmat välineet maksavat alle sata euroa, kalleimmat useita tuhansia. Ammattikäyttöön tarkoitettu, nykyaikainen espressokone maksaa jopa 20 000 euroa.

Halvimpia espressokoneita ei välttämättä kannata ostaa, sillä huokea hinta vaikuttaa myös lopputulokseen. Halvoissa malleissa paine ei ole kunnossa, ja kone ei jaksa valuttaa vettä liian tiiviin espressokakun läpi.

Miten siis menetellä, jos haluaa nauttia sunnuntaiaamuisin cappuccinon perinteisen pannukahvin sijaan, muttei välitä ostaa kallista laitetta? Alla luettelo välineistä ja nikseistä, jotka saattavat auttaa.

Maitovaahto

Maitovaahto on tärkeä osa erikoiskahvia. Baristat valmistavat vaahdon kuumentamalla maitoa teräskannussa kuumalla vesihöyryllä. Kannua kuuluu liikutella oikeaan tahtiin maidon kuumetessa. Muuten vaahtoa ei tule tarpeeksi. Lisäksi on tarkkaa, ettei maito kuumene liikaa. Liian kuumaksi vaahdotettu maito maistuu jäähtyessään mannapuuromaiselta ja hiukan makealta.

Kotioloissa ei kannata lähteä pelaamaan vesihöyryllä. Maitoa voi hyvin kuumentaa pienessä kasarissa sen verran, että siitä nousee kevyt höyry. Sitä ei saa missään nimessä kiehauttaa. Kuumennuksen jälkeen ovela keino vaahdon aikaansaamiseksi on sähköisen maitovispilän käyttö. Tällaisia pienenpieniä sähkövispilöitä saa alle kymmenellä eurolla.

Espresson valmistaminen kotona

Espresso on tärkein osa erikoiskahvia. Valitettavasti kovin lähelle ammattimaista espressoa et pääse ilman hintavaa espressokonetta.

Laadukkaalla pressopannulla tai mutteripannulla voi kuitenkin valmistaa kotioloissa hyvää, tummaa kahvia, josta voi tehdä myös erikoiskahveja.

Sydänkuvio kahvin pintaan

Baristat tekevät kahvin pintaan kuvioita kaatamalla maitovaahtoa kannusta sopivalla rytmillä. Kuvioiden oikeaoppisen tekemisen opetteluun menee kuukausia, tai jopa vuosia. Kotona voi tehdä helpon sydänkuvion hieman eri tavalla. Pudota kahvin pinnalle pyöreä maitovaahtopisara, siten, että pisara ei peitä koko kuppia. Vedä tikulla suora viiva ympyrän halki, niin se muistuttaa sydäntä. Myös kahvilatyöntekijät sortuvat tähän tekniikkaan joskus.

Kuppien lämmitys

Kupit kannattaa täyttää kiehuvalla vedellä ennen kahvin valmistusta. Siten kuppi lämpenee sillä aikaa, kun valmistat kahvia. Kahvin kaataminen kylmään kuppiin huonontaa kahvin makua ja rakennetta.

Kahvin säilytys

Kahvipavut olisi hyvä piilottaa valolta, lämmöltä ja kosteudelta. Ideaali ratkaisu on ilmatiivis rasia ja viileä kaappi.

Joidenkin baristojen mukaan pavuista jauhettu espresso säilyy vain viisitoista minuuttia jauhamisen jälkeen parhaimmillaan. Sen jälkeen sen maku alkaa pikkuhiljaa hiipua. Kotioloissa samaa kahvijauhetta voi kuitenkin huoletta käyttää ainakin kaksi viikkoa pakkauksen avaamisen jälkeen.

Vaikka kahvin maku olisi ehtinyt hieman hiipua ajan saatossa, niin kahvi ei varsinaisesti mene pilalle. Ei siis ole vaarallista nauttia kahvia, joka on ollut vähän pidempään kaapissa odottelemassa.

Papumylly

Jos haluat panostaa kotikahviisi enemmän kuin mutteripannun ja maitovispilän verran, niin papumylly on mukava hankinta kotiin. Hyvän papumyllyn saa noin 70 eurolla. Papumyllyn etu on, että papuja voi huoletta ostaa kotiin reippaan erän kerralla. Sitten niistä voi jauhaa pienissä osissa itselleen sopivan määrän espressojauhetta.

Kokonaisten papujen säilyminen on lajikekohtaista, ja viimeistä käyttöpäivää kannattaa kysyä myyjältä, mutta ainakin ne säilyvät huomattavasti pidempään, kuin valmiiksi jauhettu kahvi.

Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen

Lisää aiheesta:

Kahvi jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Älä tee pahinta mokaa säilytyksessä: "Kahvin pahin vihollinen"Onko tässä paras tapa valmistaa kahvia? Testasimme ruotsalaisen kananmunakahvin: "Totaalinen yllätys" Kahvi, joka säilyy kotonasi "huomattavasti paremmin" – oletko jo testannut?Saako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksiTeethän suodatinpussille aina näin? Vaikuttaa merkittävästi kahvin makuunYleisimmät virheet, jotka pilaavat kahvin – sorrutko sinäkin?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:37
    Juomat

    Tiesitkö? Linnan juhlien alkuperäinen booliohje vuosi julkisuuteen 1970-luvulla

  • 06:45
    Marjat

    Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?

  • Eilen21:01
    Tiede

    Tutkimus: Tulivuorenpurkaus saattoi käynnistää yhden maailmanhistorian pahimmista tappotaudeista

  • Eilen18:55
    Verkkohuijaukset

    Nyt tarkkana! Verohallinnolta tuleva viesti voi olla huijaus

  • Eilen16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"