Maistuvia erikoiskahveja voi mainiosti valmistaa omassa keittiössä. Eikä sen tarvitse edes olla kallista, jos tietää oikeat menetelmät.
Espressokoneita on myyty kotikäyttöön jo vuosia. Hintahaitari on todella laaja: halvimmat välineet maksavat alle sata euroa, kalleimmat useita tuhansia. Ammattikäyttöön tarkoitettu, nykyaikainen espressokone maksaa jopa 20 000 euroa.
Halvimpia espressokoneita ei välttämättä kannata ostaa, sillä huokea hinta vaikuttaa myös lopputulokseen. Halvoissa malleissa paine ei ole kunnossa, ja kone ei jaksa valuttaa vettä liian tiiviin espressokakun läpi.
Miten siis menetellä, jos haluaa nauttia sunnuntaiaamuisin cappuccinon perinteisen pannukahvin sijaan, muttei välitä ostaa kallista laitetta? Alla luettelo välineistä ja nikseistä, jotka saattavat auttaa.
Maitovaahto
Maitovaahto on tärkeä osa erikoiskahvia. Baristat valmistavat vaahdon kuumentamalla maitoa teräskannussa kuumalla vesihöyryllä. Kannua kuuluu liikutella oikeaan tahtiin maidon kuumetessa. Muuten vaahtoa ei tule tarpeeksi. Lisäksi on tarkkaa, ettei maito kuumene liikaa. Liian kuumaksi vaahdotettu maito maistuu jäähtyessään mannapuuromaiselta ja hiukan makealta.
Kotioloissa ei kannata lähteä pelaamaan vesihöyryllä. Maitoa voi hyvin kuumentaa pienessä kasarissa sen verran, että siitä nousee kevyt höyry. Sitä ei saa missään nimessä kiehauttaa. Kuumennuksen jälkeen ovela keino vaahdon aikaansaamiseksi on sähköisen maitovispilän käyttö. Tällaisia pienenpieniä sähkövispilöitä saa alle kymmenellä eurolla.
Espresson valmistaminen kotona
Espresso on tärkein osa erikoiskahvia. Valitettavasti kovin lähelle ammattimaista espressoa et pääse ilman hintavaa espressokonetta.
