Erikoiskahveja edullisesti kotona: Ota nämä niksit avuksi

Maistuvia erikoiskahveja voi mainiosti valmistaa omassa keittiössä. Eikä sen tarvitse edes olla kallista, jos tietää oikeat menetelmät.

Espressokoneita on myyty kotikäyttöön jo vuosia. Hintahaitari on todella laaja: halvimmat välineet maksavat alle sata euroa, kalleimmat useita tuhansia. Ammattikäyttöön tarkoitettu, nykyaikainen espressokone maksaa jopa 20 000 euroa.

Halvimpia espressokoneita ei välttämättä kannata ostaa, sillä huokea hinta vaikuttaa myös lopputulokseen. Halvoissa malleissa paine ei ole kunnossa, ja kone ei jaksa valuttaa vettä liian tiiviin espressokakun läpi.

Miten siis menetellä, jos haluaa nauttia sunnuntaiaamuisin cappuccinon perinteisen pannukahvin sijaan, muttei välitä ostaa kallista laitetta? Alla luettelo välineistä ja nikseistä, jotka saattavat auttaa.

Maitovaahto

Maitovaahto on tärkeä osa erikoiskahvia. Baristat valmistavat vaahdon kuumentamalla maitoa teräskannussa kuumalla vesihöyryllä. Kannua kuuluu liikutella oikeaan tahtiin maidon kuumetessa. Muuten vaahtoa ei tule tarpeeksi. Lisäksi on tarkkaa, ettei maito kuumene liikaa. Liian kuumaksi vaahdotettu maito maistuu jäähtyessään mannapuuromaiselta ja hiukan makealta.

Kotioloissa ei kannata lähteä pelaamaan vesihöyryllä. Maitoa voi hyvin kuumentaa pienessä kasarissa sen verran, että siitä nousee kevyt höyry. Sitä ei saa missään nimessä kiehauttaa. Kuumennuksen jälkeen ovela keino vaahdon aikaansaamiseksi on sähköisen maitovispilän käyttö. Tällaisia pienenpieniä sähkövispilöitä saa alle kymmenellä eurolla.

Espresson valmistaminen kotona

Espresso on tärkein osa erikoiskahvia. Valitettavasti kovin lähelle ammattimaista espressoa et pääse ilman hintavaa espressokonetta.

Laadukkaalla pressopannulla tai mutteripannulla voi kuitenkin valmistaa kotioloissa hyvää, tummaa kahvia, josta voi tehdä myös erikoiskahveja.

Sydänkuvio kahvin pintaan

Baristat tekevät kahvin pintaan kuvioita kaatamalla maitovaahtoa kannusta sopivalla rytmillä. Kuvioiden oikeaoppisen tekemisen opetteluun menee kuukausia, tai jopa vuosia. Kotona voi tehdä helpon sydänkuvion hieman eri tavalla. Pudota kahvin pinnalle pyöreä maitovaahtopisara, siten, että pisara ei peitä koko kuppia. Vedä tikulla suora viiva ympyrän halki, niin se muistuttaa sydäntä. Myös kahvilatyöntekijät sortuvat tähän tekniikkaan joskus.

Kuppien lämmitys

Kupit kannattaa täyttää kiehuvalla vedellä ennen kahvin valmistusta. Siten kuppi lämpenee sillä aikaa, kun valmistat kahvia. Kahvin kaataminen kylmään kuppiin huonontaa kahvin makua ja rakennetta.

Kahvin säilytys

Kahvipavut olisi hyvä piilottaa valolta, lämmöltä ja kosteudelta. Ideaali ratkaisu on ilmatiivis rasia ja viileä kaappi.

Joidenkin baristojen mukaan pavuista jauhettu espresso säilyy vain viisitoista minuuttia jauhamisen jälkeen parhaimmillaan. Sen jälkeen sen maku alkaa pikkuhiljaa hiipua. Kotioloissa samaa kahvijauhetta voi kuitenkin huoletta käyttää ainakin kaksi viikkoa pakkauksen avaamisen jälkeen.

Vaikka kahvin maku olisi ehtinyt hieman hiipua ajan saatossa, niin kahvi ei varsinaisesti mene pilalle. Ei siis ole vaarallista nauttia kahvia, joka on ollut vähän pidempään kaapissa odottelemassa.

Papumylly

Jos haluat panostaa kotikahviisi enemmän kuin mutteripannun ja maitovispilän verran, niin papumylly on mukava hankinta kotiin. Hyvän papumyllyn saa noin 70 eurolla. Papumyllyn etu on, että papuja voi huoletta ostaa kotiin reippaan erän kerralla. Sitten niistä voi jauhaa pienissä osissa itselleen sopivan määrän espressojauhetta.

Kokonaisten papujen säilyminen on lajikekohtaista, ja viimeistä käyttöpäivää kannattaa kysyä myyjältä, mutta ainakin ne säilyvät huomattavasti pidempään, kuin valmiiksi jauhettu kahvi.

Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat