Erikoishaastattelussa tuore valtakunnansovittelija Anu Sajavaara: "Haasteet ovat suuret verrattuna normaaliin tilanteeseen"

15:28
Katso videolta koko haastattelu.

Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa oli elokuussa valtakunnansovittelijana aloittanut Anu Sajavaara.

Sajavaara kertoo viihtyneensä edellisessä työssään hyvin, mutta pohti, onko vielä mahdollisuuksia tehdä jotain muuta. Tilaisuuden tullessa ja valtakunnansovittelijan paikan auetessa Sajavaara kertoo pohtineensa työn hakemista vakavasti.

– Aina jännittävää avata uusi ovi ja katsoa, mitä sen takaa löytyy.

Sajavaara sanoo jokaisen valtionsovittelijan tehneen töitä omalla persoonallaan ja kertoo jokaisen edellisen sovittelijan olleen mieleenpainuva.

Hän muistelee vuosituhannen vaihdetta ollessaan ensimmäistä kertaa mukana sovitteluissa. Lennonjohtajien lakossa sovittelijana toimi Juhani Salonius. 

– Ensimmäinen kokemus jää aina mieleen, Sajavaara sanoo.

Hän kertoo olleensa mukana sovittelussa myös Minna Helteen kanssa.

– Prosessin johto oli selkeää ja hyvää, se eteni kuin juna.

 Valtakunnansovittelijan tavoitteena on löytää yhteinen ratkaisu

Sajavaara kertoo valtakunnansovittelijan aktivoituvan, kun työehtosopimuksien osapuolilla on kiista tai jos ilmassa on isompi kriisi.

Kun varsinainen työtaisteluilmoitus tulee, on valtakunnansovittelija yhteydessä osapuoliin ja alkaa sovitella riitaa. Tavoitteena on löytää yhteinen ratkaisu.

Sajavaaran uusi pesti on vasta alkanut, mutta hän kertoo jo käyneensä mielenkiintoisia keskusteluja sekä työntekijöiden että työnantajien kanssa.

– Tärkein tehtäväni tässä vaiheessa on kuunnella maisemaa.

Viime vuosien kiistat periaatteellisia

Syksyn lakkoja on Sajavaaran mukaan turha ennakoida. Hän sanoo neuvotteluihin lähtemisen olevan aina vaikeaa, mutta maailman tilanne on antanut uusia vaikeuksia. Sajavaara sanoo, että työehtosopimuksia tehdään tulevaisuutta varten.

– Sen pitäisi olla instrumentti, jolla selvitään tulevista haasteista. Nyt haasteet ovat suuret verrattuna normaaliin tilanteeseen.

– Tässä on moninkertaisesti vaikeuksia ja ulkoisia shokkeja, kuten korona, joka kohteli eri aloja hyvinkin eritasoisesti.

Viime vuosien kiistat ovat Sajavaaran mukaan olleet periaatteellisia. Hän toivoo osapuolilta erilaisten skenaarioiden ja mahdollisten erilaisten etenemistapojen miettimistä.

Hoitajien työehtosopimukset ovat olleet pitkään puheenaiheena. Niihin Sajavaara kaipaa vakautta. Alalla käy läpi isoja muutoksia kuntapuolen uusien hyvinvointialueiden myötä ja ehdot olisi Sajavaaran mukaan hyvä saada pakettiin mahdollisimman pian.

Katso koko haastattelu ylhäältä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja