Mainos

Erikoisartikkeli: Ponnistelut kantavat hedelmää – skannaukset paljastivat Egyptin suurimman pyramidin salaisia kammioita

Egyptin pyramideja tarkastellaan teknisten menetelmien avulla joka kantilta, jotta niiden viimeisetkin salaisuudet saataisiin esiin. Tuoreimmat skannaukset osoittavat, että kaikkein suurimmassa pyramidissa on kaksi salakammiota.

MTV Uutiset julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen Kuvalehden Historia-julkaisun kanssa.

Egyptiläiset rakensivat 4500 vuotta sitten Kheopsin pyramidin, joka kuuluu maailman seitsemän ihmeen joukkoon. Valtavasta rakennuksesta ei silti tiedetä kaikkea vielä tänäkään päivänä.  

Kaksi uutta löytöä

ScanPyramids-hanke pyrkii kaivamaan Kheopsin ja muidenkin pyramidien salaisuudet esiin esimerkiksi kosmisen säteilyn, infrapunalämpökuvauksen, 3D-laserteknologian ja röntgenkuvauksen avulla.

Pitkälliset ponnistelut näyttäisivät nyt kantavan hedelmää. ScanPyramids-hankkeen asiantuntijat sanovat tiedotteessaan voivansa vahvistaa, että Kheopsin pyramidin pohjois- ja koillisreunoilta on löytynyt kaksi tähän mennessä tuntematonta kammiota.

Toistaiseksi kyseisten kammioiden ei ole havaittu liittyvän toisiinsa, mutta toinen niistä näyttäisi olevan yhteydessä pyramidin sisuksiin kiemurtelevaan käytävään.

Pienet hiukkaset paljastavat kammiot

Tutkijat löysivät kammiot niin kutsutun myonitomografian sekä tarkkojen 3D-kuvantamisten avulla.

Maahan kohdistuu kaiken aikaa avaruudesta tulevia myoneja, jotka ovat tietyntyyppisiä raskaita elektroneja. Röntgensäteiden tapaan ne läpäisevät esimerkiksi kudoksia ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta imeytyvät kovempiin materiaaleihin ja raskaisiin alkuaineisiin.

Myonien kertyminen auttaa tutkijoita muodostamaan kuvan esimerkiksi pyramidien sisäisestä rakenteesta.

Juuri tällä menetelmällä nyt löytyneet kammiot saatiin esiin. Tulevat tutkimukset kertovat lisää kammioiden koosta ja mahdollisista käyttötarkoituksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.