Erikoinen tilanne oikeudessa: Gangsteri Janne "Nacci" Tranberg pyysi virkavallalta apua sähköpostiinsa – "Toivon, että poliisi vaihtaa salasanan!"

3:14
Näin Tranbergin ja Ranta-ahon johtama liiga oli syyttäjän mukaan järjestäytynyt.

Helsingin käräjäoikeudessa on jälleen puitu jälleen massiivista huumevyyhtiä, jossa entistä Cannonball-jengiläistä Janne ”Nacci” Tranbergia ja liikemies Niko Ranta-ahoa syytetään valtavien huumemäärien järjestelystä Suomeen ja levityksestä käyttäjille. Syytteessä on myös lukuisia muita henkilöitä.

Kun oikeudessa käytiin läpi Tranbergia ja tämän entistä puolisoa koskevaa todistusaineistoa, kuultiin Tranbergilta erikoinen pyyntö.

Tranberg nimittäin oli sitä mieltä, että julkiseksi tulleessa esitutkintamateriaalissa on luettavissa hänen sähköpostinsa salasana, minkä seurauksena kuka tahansa voisi kirjautua hänen henkilökohtaiseen sähköpostiinsa. Sähköpostissa olisi hänen mukaansa muun muassa viestinvaihtoa puolustuksen kanssa.

– Toivon, että poliisi vaihtaa salasanan, hän ilmoitti.

Salasanalla ei oltu päästy tilille "enää aikoihin"

Jo julkiseksi tulleen materiaalin salaamistakin ehdotettiin ja oikeudenkäynnissä pidettiin ylimääräinen tauko asian selvittelemiseksi.

Hetken selvittelyjen päätteeksi oikeus sai kuitenkin asian tutkinnasta tiedon, ettei kyseisellä salasanalla ole päässyt kirjautumaan Tranbergin sähköpostiin "enää aikoihin".

Ammattirosvon sähköinen kirjeenvaihto oli siis virkavallan mukaan suojassa.

Jaakko Tuutti kertoo, miksi oikeudessa esitettyjä todisteita löytyy hänen päämiehensä Janne Tranbergin kännykästä ja koneelta. Juttuj jatkuu videon jälkeen.

1:57

Tranbergin laitteet paljastivat huumekätkön ja raskauttavia valvontakamerakuvia

Tietoturva nousi merkittävään osaan syyttäjän asiaesittelyssä muutenkin.

Oikeudessa käsiteltiin tapauksen niin sanottua Tranbergin haaraa, jossa syytetyn penkillä on joukko henkilöitä, joista monilla on yhteyksiä Cannonball-jengiin joko jengin jäsenyyden tai sen lähipiiriin kuulumisen kautta.

Haaran jäsenten uskotaan hankkineen käyttöönsä tiloja, joita käytettiin hankittujen laittomien aineiden säilytykseen ja postittamiseen ostajille salatussa verkossa tehtyjen huumekauppojen päätteeksi.

Syyttäjän mukaan tiloihin oli asennettu valvontakameroita, joiden kautta Janne Tranberg pystyi valvomaan tiloja etänä Espanjasta käsin.

Ratkaisu johti kuitenkin harmilliseen tilanteeseen Tranbergin syytettyjen rikostovereiden osalta.

Kun Tranberg jäi kiinni ja miehen laitteet päätyivät viranomaisille, löytyi niistä kuvia nyt syytteessä olevista miehistä huumepostitukseen käytetyissä tiloissa. Miesten käyttämistä kumihankoista päätellen he olivat paraikaa valmistelemassa huumelähetyksiä.

Liiga kärsi heikosta tietoturvasta

Kaikkia tämän tovereita asia ei hätkähdyttänyt. Syyttäjän mukaan eräällekin syytetyistä oli esitetty hänestä kuva työskentelystä kumihanskojen kanssa ja kysytty, tunnistaako hän itsensä kuvasta.

– En kommentoi, mies oli vastannut.

Syyttäjän mukaan muutenkin koko liiga kärsi heikosta tietoturvasta.

Tranbergin laitteet paljastivat syyttäjän mukaan esimerkiksi kadoksiin jääneen 8,8 kilon MDMA-kätkön Vihdin maastosta, mikä osaltaan sitoi hänet tiukemmin tutkittuihin huumerikoksiin. Kännykät sisälsivät myös kuvia kauttaaltaan tatuoidusta Tranbergista poseeraamasta suurten käteissummien kanssa.

Syyttäjä: Nacci on pelimies

Syyttäjä kuvaili oikeudessa Tranbergia "pelimieheksi", joka vaikeni kuulusteluissa, mutta aikoo kertoa oman versionsa oikeudessa. Syyttäjä pitää tätä valittuna taktiikkana.

– Tranberg on varsin osaava entisyydestään johtuen, syyttäjä arvioi.

Syyttäjä myös viittasi jo yhden muistelmateoksen julkaiseen Tranbergin kirjallisiin pyrkimyksiin, sillä oikeudessa käytetään todisteina myös miehen omia, uutta kirjaa varten tehtyjä muistiinpanoja.

Hivenen sarkastisesti syyttäjästä muistiinpanot sopivat "oudosti" tutkinnassa paljastuneisiin rikoksiin.

– Onko (kirja) tässä vaiheessa jo valmistunut, syyttäjä pohti.

MTV Uutiset raportoi oikeudenkäynnistä.

5:24

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja