Mainos

Erikoinen kiista karppilammesta Kokkolassa – kaupunki haluaa siitä luistelukentän: "Kalat tukehtuvat hapenpuutteeseen"

Kokkolan kaupunki on päättänyt, että kaupungin hoitamaa karppilampea ei ilmasteta tänä talvena. Eläinsuojeluliitto Animalia varoittaa, että lampeen istutetut kalat saattavat tukehtua sen takia hapen puutteeseen.

Kokkolan kaupunki on pitänyt karppeja vuosikausia Pikiruukin lammessa ilahduttamassa kaupunkilaisia ja pitämässä lammen pohjaa puhtaana. Kolme vuotta sitten talvella lammen karpit tukehtuivat hapen puutteeseen, ja kaupunki hankki ilmastimen pitämään lammen happipitoisuutta yllä talvisin.

Viime viikolla Kokkolan kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Juha Ritamäki kuitenkin päätti, että ilmastinta ei käytetä tänä talvena. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

"Jos kalat kuolevat, hankitaan uusia tilalle"

Kaupungin vs. teknisen johtajan Heikki Penttilän mukaan nykyisten karppien tilalle hankitaan uusia, jos ne tukehtuvat talven aikana.

Päätöstä perustellaan halulla käyttää lampea luisteluun talven aikana. Tähän asti luistelu on onnistunut, kun sulana oleva paikka on aidattu.

Eläinsuojeluliitto Animalia paheksuu kaupungin toimia.

– Kalat huomioidaan päätöksenteossa erityisen heikosti. Kalojen oikeuksille tulisi kuitenkin antaa sama painoarvo kuin muidenkin eläinten oikeuksille, Animalian varapuheenjohtaja Roope Kanninen toteaa liiton tiedotteessa.

– Kaloja aliarvioivat asenteet elävät sitkeinä siitäkin huolimatta, että viime vuosina tiede on osoittanut muun muassa sen, että kalat tuntevat kipua kuten muutkin eläimet ja masentuvat kalakasvattamo-oloissa.

Animalia on ollut Kannisen mukaan tapauksesta yhteydessä Kokkolan valvontaeläinlääkäriin.

– Hän kertoi, että asiasta on jo annettu kritisoiva lausunto Heikki Penttilälle. Valvontaeläinlääkärin mielestä asiassa rikotaan eläinsuojelulakia, Kanninen kertoo.

Myös Evira on paheksunut päätöstä ja muistuttanut, että eläintenpidossa ei saa aiheuttaa eläimille tarpeetonta tuskaa.

Animalia tehnyt asiasta rikosilmoituksen

Animalia on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Ilmoitus tehtiin kuitenkin ilman rangaistusvaatimusta.

– Päätavoitteemme on karppien asianmukainen kohtelu. Toivomme viranomaisilta toimia oikean ratkaisun saamiseksi. Mikäli katsotaan, että karppien pito haittaa lammen käyttöä muihin tarkoituksiin, asia tulee hoitaa siirtämällä karpit muualle lajityypillisiin oloihin.

Animalian tietojen mukaan asiaa käsitellään vielä tämän viikon aikana Kokkolassa. Animalia vaatii, että aiempi päätös pyörretään ja karppien lampi ilmastetaan talven yli.

"Ilmastin aiheuttanut läheltä piti -tilanteita luistelijoille"

Ylen haastatteleman Heikki Penttilän mukaan ilmastimesta luopumisessa on kyse kaupunkilaisten turvallisuudesta.

– Siinä oli ollut läheltä piti -tilanteita edellisinä päivinä. Pienet lapset olivat luistelleet hyvin lähelle avantoa, missä ilmastus tapahtuu, Penttilä sanoo Ylellä.

Kalastusyrittäjä Markus Sällinen, joka oli hankkimassa karppeja Pikiruukin lampeen, arvioi Ylellä, että karppien kuoleminen on todennäköinen uhka erityisesti silloin, jos lampi saa paksun jääkerroksen eikä jään päälle ei tule eristävää lumikerrosta. Se on Sällisen mukaan lähellä eläinrääkkäystä.

Penttilä ei usko, että kaupunki syyllistyy eläinrääkkäykseen.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.