Mainos

Erikoinen häirikkö piinannut helsinkiläiskauppaa jo viikkoja – poistamiseen tarvitaan erikoislupa

Röyhkeä orava on koitunut todelliseksi riesaksi helsinkiläisessä ruokakaupassa. Tunkeilija on käynyt lähes päivittäin availemassa elintarvikepakkauksia.

Oravien tunkeutumiset koteihin ja kauppoihin ovat herättäneet paljon keskustelua viime aikoina. Tunkeileva orava on kuitenkin ongelma, johon ei saa koskea. Oravat ovat rauhoitettu, eikä niitä saa ottaa kiinni omin päin. Kiinni ottamiseen on haettava erikseen lupa viranomaisilta.

Antti Piironen Suomen riistakeskuksesta kertoo, että lupia on myönnetty tänä vuonna aivan normaali määrä.

– Lupien käsittelyssä menee usein aikaa, koska meillä ei yksinkertaisesti ole resursseja aina hoitaa samalta istumalta papereita eteenpäin, Piironen kertoo.

Oravien pyydystyslupa toimii samalla myös tarvittaessa lupana tappaa kyseinen eläin. Kauppisen mukaan oravan poistamiseen tai lopettamiseen ei kuitenkaan tarvitse hankkia erillistä apua, vaan luvan haltia saa toimia tilanteessa oikein näkemällään tavalla.

– Oravat ovat rauhoitettuja helmikuusta marraskuuhun, eikä niitä saa rauhoitusaikana pyydystää tai vahingoittaa. Samalla tavalla toimitaan muidenkin rauhoitettujen eläinten kanssa. Eli vain tiettynä aikana saa metsästää, Piironen sanoo.

Jyrsijän hygieenisyys mietityttää

Puotilan Valintatalossa vierailleet asiakkaat ovat todistaneet oravan juoksentelua hyllyillä. Kaupassa asiointiin jyrsijän juoksentelu ei kuitenkaan vaikuttanut, vaikkakin hygieniakysymykset olivat asiakkaita mietityttäneet.

Kaupoille annetaan tarvittaessa ohjeet oravien ja muiden kauppaan tunkeutuneiden eläinten kanssa toimimiseen. Lähikauppa Oy:n tiedotuksesta kerrottaan, että oravien karkottamiseen on käytetty ensikädessä myös kotikonsteja, mutta oravat ovat vikkeliä eivätkä tahdo lähteä pelkällä hätistelyllä.

Vaikka oravaa ei ilman lupaa saa pyydystää, sitä saa eläinsuojelun nojalla kuitenkin auttaa jos se on jumissa tai esimerkiksi pudonnut kaivoon. 

Useimmiten tilanne, missä orava joudutaan lopettamaan, on sellainen, jossa orava on jo kuljetettu aiemmin pois alueelta, mutta se palaa takaisin häiriköimään.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.