Mainos

Eri pankkien väliset tilisiirrot kohta mahdollisia reaaliajassa – "Kätevä kirpputoreilla"

Ensi vuonna rahaa voi siirtää pankkien välillä reaaliaikaisesti uudella pikasiirtopalvelulla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Raha siirtyy tililtä toiselle ilman viivettä maaliskuun alusta alkaen. Tähän asti pankkien väliset tilisiirrot ovat kestäneet seuraavaan pankkipäivään.

Uusi pikasiirtopalvelu eroaa vastaavista muun muassa siten, että sillä rahaa voi siirtää suoraan tililtä tilille kännykkänumeroa käyttämällä, maksukorttia ei tarvita.

Uutta palvelualustaa kehittää Automatia. Palvelua käytetään pankkien mobiilisovelluksilla.

Henkilöasiakasliikenteen johtaja Jussi Mekkonen Nordeasta sanoo palvelun olevan valmiina maaliskuussa, jolloin applikaation voi ladata omaan puhelimeensa.

– Me tietysti toivomme, että tämä leviää kuin Pokemon Go. Se jää nähtäväksi kuinka moni lopulta ottaa sovelluksen käyttöön.

– Uusi palvelu on kätevä esimerkiksi kirpputorilla, kun raha pitää saada heti toisen pankin tilille, Mekkonen kuvailee.

Suomi tulee muiden maiden perässä

Vastaava järjestelmä on ollut käytössä jo pitkään muun muassa Ruotsissa. Helsingin Sanomien mukaan hanke on viivästynyt Suomessa kilpailuviranomaisten selvitysten takia. 

Uutta pikasiirtopalvelua kehittävän Automatian asiakkuusjohtaja Jyri Marviala sanoo yhtiön ottavan mallia lähinaapurista.

– Ilmeisesti Suomessa ei ole löytynyt tahoa, joka olisi lähtenyt vastaavaa toteuttamaan, joten me päätimme tarttua toimeen. Meille palvelun esikuva löytyy Ruotsissa käytössä olevasta palvelusta, Marviala sanoo.

Jo nyt on olemassa nettisivuja, joilla rahaa voi siirtää reaaliaikaisesti, mutta palvelut ovat melko hintavia. Marvialan mukaan Automatian kehittämä palvelu on kuitenkin paljon laajempi sekä myös edullisempi.

– Tällaista palvelua, mitä me nyt kehitämme, ei ole Suomessa. Saman tyyppisiä ideoita on kyllä toteutettu, mutta jos katsoo niiden kustannuksia kuluttajalle, niin siitäkin huomaa, että ne on toteutettu eri tavalla. Uskallan sanoa, että uusi palvelu on kustannustehokas.

Hän on muutoin vaitonainen siitä, kuinka heidän kehittämänsä palvelualusta käytännössä toimii.

– Tulemme julkistamaan palvelun 16.11.

Danske empii vielä

Vielä ei ole varmaa lähtevätkö kaikki pankit mukaan uuteen palveluun. Helsingin Sanomien mukaan osan mobiilisovelluksista voi kuitenkin ottaa käyttöön minkä tahansa pankin asiakas.

Danske Bankista kerrotaan pankin kehittävän omaa MobilePay-sovellustaan, joka perustuu korttimaksamiseen, ei suoraan tililtä tilille -siirtoon.

– Danske tutkii myös mahdollisuutta lähteä mukaan Automatian kehittämään palveluun. Lähtökohtana on, että rahan siirtäminen pitää olla kuluttajalle mahdollisimman helppoa, sanoo MobilePay-tiimin johtaja Anniina Heinonen Danske Bankista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.