Erdoganin neuvonantaja: Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-kokous sujui hyvässä hengessä

Mitä lähiaikoina on odotettavissa Nato-prosessiin liittyen? 1:39
Mitä lähiaikoina on odotettavissa Nato-prosessiin liittyen?

Ibrahim Kalin antoi ymmärtää, ettei Turkki odota ratifioivansa ainakaan Ruotsin jäsenyyttä ennen kesäkuuta.

Turkin, Suomen ja Ruotsin virkamiesten Nato-kokous Brysselissä tänään sujui hyvässä hengessä, sanoi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin neuvonantaja Ibrahim Kalin.

Kokouksessa Turkkia edustaneen Kalinin kommentista uutisoi Turkin valtiollinen Anadolu-uutistoimisto sen jälkeen, kun kokous oli päättynyt illalla.

Se, jatkavatko Suomi ja Ruotsi Nato-jäsenyysprosessia yhdessä vai erikseen sekä se, miten prosessi tästä eteenpäin jatkuu, riippuu maiden omista toimista, Kalin sanoi.

Kalinin mukaan Ruotsin edustajat sanoivat Ruotsin voivan nopeuttaa toimia omalta osaltaan vasta kesäkuun alussa sen jälkeen, kun Ruotsin uusi terrorismilaki on astunut voimaan – antaen ymmärtää, ettei Turkki odota ratifioivansa ainakaan Ruotsin jäsenyyttä ennen kesäkuuta.

– Voin sanoa, että yleisesti ottaen kokous sujui hyvässä hengessä. Korostimme jälleen kerran Turkin turvallisuushuolia ja odotuksia, joita olemme ilmaisseet ruotsalaisille ja suomalaisille kollegoillemme. Naton pääsihteeri osallistui myös osaan tästä kokouksesta, ja ilmaisimme odotuksemme avoimesti, Kalin sanoi turkkilaisille toimittajille kokouksen jälkeen.

– Kerroimme kokouksessa, että jotkut (Suomen ja Ruotsin toimista) olivat tyydyttäviä ja että edistystä oli tapahtunut joillakin alueilla, ja ilmaisimme keskustelukumppaneillemme tyytyväisyytemme heidän ponnisteluihinsa ja työhönsä tällä saralla. Mutta prosessi ei tietenkään ole vielä ohi, Kalin sanoi.

Kalinin mukaan Turkin terroristijärjestöihin liittyvät turvallisuushuolet ovat myös Naton turvallisuusongelmia. Hän viittasi kurdien PKK-järjestöön sekä saarnaajaimaami Fethullah Gülenin seuraajien verkostoon, jota Turkki syyttää vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Maiden virkamiehet kokoontuivat Brysselissä Naton päämajassa tänään torstaina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Turkki katkaisi keskustelut Ruotsin kanssa tammikuussa.

Suomen pääneuvottelija: Turkki haluaa nähdä edistystä terrorismin vastaisessa työssä

Suomen pääneuvottelija Jukka Salovaara ulkoministeriöstä pitää tärkeänä, että Suomi ja Ruotsi ovat jäseniä Naton Vilnan heinäkuun kokoukseen mennessä. Turkin, Ruotsin ja Suomen keskusteluja Naton päämajassa Brysselissä hän kuvasi rakentavaksi.

Salovaara kertoi STT:lle, että Turkki haluaa nähdä edistymistä yhteistyössä ja terrorismin vastaisessa työssä. Hänen mukaansa kokouksessa ei neuvoteltu ratifioinnin aikataulusta, vaan se ratkaistaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

Salovaaran mukaan tämän päivän keskustelun aiheena ei ollut myöskään se, minkälaisessa tahdissa Suomi ja Ruotsi voitaisiin ratifioida.


Lue myös:

    Uusimmat