Erdogan: Ei tukea Ruotsin Nato-jäsenyydelle – Yhdysvaltojen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat valmiita liittymään Natoon

Erdoganilta suorasanainen viesti Ruotsille –katso koko kohua aiheuttanut Nato-uhkaus 1:15
Erdoganilta suorasanainen viesti Ruotsille – katso kohua aiheuttanut Nato-uhkaus.

"He, jotka aiheuttivat tällaisen häväistyksen maamme lähetystön edessä, eivät voi odottaa meiltä mitään hyväntahtoisuutta Nato-jäsenyyshakemuksensa suhteen."

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Ruotsin ei pidä odottaa Turkin tukea jäsenyydelleen sotilasliitto Natossa viikonloppuna tapahtuneen muslimien pyhän kirjan, Koraanin, polttamisen jälkeen.

–  Ruotsin ei pidä odottaa meiltä tukea Natoa varten. On selvää, että he, jotka aiheuttivat tällaisen häväistyksen maamme lähetystön edessä, eivät voi odottaa meiltä mitään hyväntahtoisuutta Nato-jäsenyyshakemuksensa suhteen, Erdogan sanoi.

–  Te annatte terroristijärjestöjen jatkaa amok-juoksuaan ja odotatte sen jälkeen tukea päästäksenne Natoon. Sitä ei tule tapahtumaan, presidentti jatkoi.

Erdoganin mukaan Koraanin polttaminen on loukkaus kaikkia ihmisiä kohtaan, ei pelkästään muslimeja. Presidentti kritisoi myös sitä, että Ruotsin viranomaiset ovat sallineet kurdiryhmien käyttää kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n lippuja mielenosoituksissaan.

Äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin mielenilmauksessaan Turkin suurlähetystön lähellä lauantaina. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on tuominnut teon.

"Oli heti nähtävissä, että siitä tulee iso asia"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo MTV Uutisille, että Koraanin polttamisen jälkeen oli heti nähtävissä, että siitä tulee iso asia Turkissa.

– Erdogan ei voinut jättää käyttämättä tätä jännitteistä tilannetta, kun vaaleihin on muutama kuukausi aikaa.

Turkki oli raivoissaan jo perjantaina, kun tieto Paludanin mielenosoituksen sallimisesta tuli. Turkki perui Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin tälle viikolle suunnitellun vierailun Turkkiin ja kutsui Ruotsin Turkin-suurlähettilään puhutteluun.

Alarannan mukaan käänne siirtää Suomen ja Ruotsin jäsenyyskysymykset Turkin kesän vaalien yli ja voi merkitä maiden Nato-polkujen eroa.

– Kieltämättä tämä luo sellaisen tilanteen, että varmasti kesän vaalien jälkeen täytyy katsoa miltä Ruotsin ja Turkin suhde alkaa vaikuttamaan, että meneekö se ihan solmuun.

– Sen jälkeen Suomen on varmasti pakko miettiä että miten edetään.

Ruotsin ulkoministeri ei kommentoinut

Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ei ole halunnut kommentoida asiaa tällä hetkellä.

– En voi antaa lausuntoa tänä iltana. Haluan ymmärtää mitä hän tarkalleen sanoi.

– Ruotsi kunnioittaa Ruotsin, Suomen ja Turkin välistä sopimusta Nato-jäsenyydestä, Billström kirjoittaa kommentissaan.

Turkin lisäksi useat muutkin muslimimaat ovat olleet tyrmistyneitä Koraanin polttamisesta. Muun muassa Istanbulissa ja Bagdadissa osoitettiin maanantaina mieltä Ruotsin suurlähetystöjen lähellä.

Paludan itse kommentoi Koraanin polttamistaan iltapäivälehti Expressenille toteamalla, ettei se sujunut niin kuin hän oli ajatellut. Paludan vakuutti kuitenkin, ettei kadu tekoaan, koska siihen olivat syynä "tärkeät poliittiset syyt".

Haavisto: Onneton tapahtuma

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Koraanin polttaminen Ruotsissa oli "onneton tapahtuma", jota ei olisi tarvittu. Haavisto huomautti, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa on ollut monia vaikeuksia jo ilman sitäkin.

Haavisto antoi kommenttinsa asiaan tiedotustilaisuudessa EU:n ulkoministerien kokouksen jälkeen.

Haavisto kertoi käyneensä maanantaina puhelun Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Haaviston mukaan kolmenkeskinen tapaaminen Ruotsin, Suomen ja Turkin välille olisi hyvä saada koolle niin pian kuin mahdollista.

Haavisto totesi, että tärkeintä on nyt koko Nato-alueen turvallisuus. Tämä on hänen käsityksensä mukaan ollut myös se argumentti, jonka Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on esittänyt Turkille.

"Suomen ja Ruotsin on päästävä Turkin kanssa yhteisymmärrykseen"

Yhdysvaltojen mukaan Koraanin polttaminen voi olla tarkoituksellinen provokaatio, jolla pyritään saamaan aikaa juopaa Ruotsin ja Turkin välille.

– Hän saattoi tarkoituksellisesti yrittää etäännyttää toisistaan kaksi läheistä kumppaniamme, Turkin ja Ruotsin, Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja Ned Price arvioi.

Price sanoi Erdoganin pitämän puheen jälkeen uutistoimisto Reutersille, että pyhien kirjojen polttaminen on syvästi epäkunnioittavaa, mutta kauheat asiat voivat silti olla laillisia.

Pricen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat valmiita liittymään Natoon, mutta kieltäytyi kommentoimasta sitä, että merkitsikö Erdoganin kommentit Naton-oven lopullista sulkeutumista Suomelta ja Ruotsilta.

– Viime kädessä Suomen ja Ruotsin on päästävä Turkin kanssa yhteisymmärrykseen.

Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmerin mukaan sen eteen on päättetty tehdä kaikki, että Ruotsin, Suomen ja Turkin välinen sopimus toteutuu, kirjoittaa SVT.

SVT:n kirjeenvaihtaja Tomas Thorénin mukaan Erdogan ei ole aiemmin kuulostanut näin järjettömältä. Thorén katsoo, että Erdogan ei sulkenut ovea kokonaan ja suuntasi sanansa ensisijaisesti kotiyleisölleen.

Lue myös:

    Uusimmat