Erdogan lupasi lunastaa lupauksensa Suomelle, kun on tavannut Niinistön Istanbulissa

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen Turkin Suomen Nato-hakemuksen ratifioinnista: "Uskon sitten kun näen" 0:48
Näin Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen kommentoi Turkin ilmoitusta Suomen Nato-hakemuksen ratifionnista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa työvierailulle Turkkiin ja tapaa Erdoganin perjantaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo lunastavansa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän on tavannut presidentti Sauli Niinistön Istanbulissa.

Erdogan puhui asiasta turkkilaisille toimittajille Turkin parlamentissa pääkaupunki Ankarassa. Turkin virallinen Anadolu-uutistoimisto julkaisi Twitterissä videon Erdoganin vastauksesta.

Turkki on useampaan otteeseen antanut ymmärtää voivansa hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyden, mutta ei vielä Ruotsin.

Erdoganin mukaan prosessia Suomen Nato-jäsenyydestä jatketaan normaaliin tapaan, Turkki tekee oman velvollisuutensa asiassa ja lunastaa lupauksensa Suomelle tavattuaan Niinistön.

–  Teemme oman velvollisuutemme asiassa. Pidämme sanamme. Kun herra presidentti (Niinistö) tulee perjantaina, tapaamme hänet ja lunastamme lupauksemme, Erdogan muotoili.

Turkin parlamentti ratifioi Suomen Nato-hakemuksen luultavasti ennen huhtikuun puoliväliä.

Asiasta kertovat Turkin viranomaislähteet uutistoimisto Reutersille. Lähteiden mukaan Turkki käsittelee Ruotsin hakemuksen irrallaan Suomen hakemuksesta.

Lähteet kertovat, että Suomen Nato-hakemus tullaan ratifioimaan erittäin todennäköisesti ennen Turkin parlamentin siirtyessä vaaleja edeltävälle tauolle. 

Niinistö vierailee myös maanjäristysalueella

Presidentin kanslia kertoi aamupäivällä, että Niinistö tekee työvierailun Turkkiin 16.–17. maaliskuuta ja tapaa ylihuomenna Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Istanbulissa. Presidentin kanslian mukaan Niinistön ja Erdoganin keskustelunaiheina ovat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. Lisäksi tarkoitus on puhua Kaakkois-Turkin maanjäristyksen jälkeisestä jälleenrakennuksesta, geopoliittisesta tilanteesta sekä Suomen ja Turkin kahdenvälisistä suhteista.

Matkan aluksi presidentti Niinistö vierailee Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Presidentti Niinistön seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Presidentin kansliasta kerrotaan STT:lle, että aloite vierailuun tuli Turkista. Niinistö ja Erdogan ovat tavanneet edellisen kerran YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Kokous pidettiin viime syyskuussa Yhdysvalloissa.

Nato esillä myös Niinistön USA:n vierailulla viime viikolla

Suomen Nato-jäsenyys oli presidentti Niinistöllä yhtenä keskustelunaiheena myös viime viikolla, kun hän tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Biden kertoi tapaamisen jälkeen Twitterissä, että hän teki selväksi tukensa Suomen ja Ruotsin pikaiselle liittymiselle Natoon.

Samoin Nato-jäsenyysprosessin eteneminen oli aiheena presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokouksessa, joka pidettiin poikkeuksellisesti viime sunnuntaina. Samalla Niinistö kertoi Yhdysvaltojen-vierailullaan käymistään keskusteluista.

Alkuviikolla Turkin hallintoa lähellä olevan Daily Sabah -lehti kertoi, että Erdoganin neuvonantaja ja tiedottaja Ibrahim Kalin tapasi maanantaina Washingtonissa yhdysvaltalaisen kollegansa Jake Sullivanin. Tässäkin tapaamisessa keskusteltiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson puolestaan sanoi tiistaina, että Ruotsin ja Suomen liittyminen Naton jäseniksi eri aikaan on tullut entistä todennäköisemmäksi. Hän kertoi saaneensa tämän suuntaisia viestejä Turkista, jonka mukaan liittymisasia on valmiimpi Suomen kuin Ruotsin kanssa.

"Turkkilaiset jäsenyysehdot"

Vielä vajaa kuukausi sitten Suomen ja Turkin presidenttien tapaaminen ei näyttänyt olevan millään tapaa näköpiirissä tai ajankohtainen. Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistunut presidentti Niinistö kertoi, ettei hän ole ollut – eikä aiokaan olla – yhteyksissä presidentti Erdoganin kanssa.

Muutamaa päivää myöhemmin Ruotsin Harpsundissa Niinistö myötäili Norjan pääministeriä Jonas Gahr Störeä, jonka mukaan Ruotsi ja Suomi täyttävät jo kirkkaasti kaikki Naton jäsenyyskriteerit.

–  Mutta nyt näyttää siltä, että meillä on lisäksi jotkut turkkilaiset kriteerit. Niistä me emme tienneet, enkä usko Naton sääntöjen tuntevan sellaisia, Niinistö sanaili tasan kolme viikkoa sitten.

Lue myös:

    Uusimmat