Mainos

Erdogan: Kurdien YPG-taistelijoiden vetäydyttävä Turkin vaatimalta "turvavyöhykkeeltä" – alue laajentunut aikaisemmasta sopimuksesta

4:55
Video: Turkki ei aio lopettaa operaatiotaan Syyriassa, länsimaat etsivät kuumeisesti ratkaisua kriisiin - tutkija kertoo, mitä Yhdysvallat voi enää tehdä.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan kurdien YPG-taistelijoiden on aseineen poistuttava 150 tunnin kuluessa Syyriassa alueelta, joka ulottuu 32 kilometrin päähän Turkin vastaiselta rajalta. Kurdeilla on aikaa vetäytymiseen reilut kuusi vuorokautta keskiviikon puolestapäivästä lähtien.

Alue on laajempi kuin mistä Turkki ja Yhdysvallat viime viikolla sopivat.

Erdogan keskusteli Syyrian tilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Sotshissa tiistaina.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan kertoi, että Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa. Lisäksi Venäjä ja Syyria tukevat hänen mukaansa kurdijoukkojen vetäytymistä pohjoisessa.

Erdogan ylisti Turkin ja Venäjän "historiallista sopimusta".

–  Tämän sopimuksen mukaan Turkki ja Venäjä eivät salli mitään separatistista toimintaa Syyriassa, hän sanoi.

Erilaisia sopimuksia solmittu eri maiden välillä

Erdoganin ja Putinin tiistaina sopimalla alueella on Venäjän tukeman Syyrian hallinnon joukkoja. Näin siksi, että Syyria on sopinut tästä kurdien kanssa Turkin hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

Turkki ja Yhdysvallat puolestaan pääsivät aikaisemmin sopimukseen, jossa kurdijoukkojen odotettiin vetäytyvän Turkin ehdottaman "turvavyöhykkeen" keskiosasta. Tiistaina amerikkalainen viranomaislähde kertoi, että Syyrian kurditaistelijat ilmoittivat Yhdysvalloille poistuneensa tältä alueelta. Turkin vaatima poistuminen oli ehto viiden päivän tulitauolle, josta Turkki ja Yhdysvallat sopivat viime viikolla.

Nimettömänä pysynyt lähde kertoi tiistai-iltana, että asiasta oli ilmoittanut kurdien SDF-joukkojen komentaja Mazlum Abdi kirjeessä Yhdysvaltain varapresidentille Mike Pencelle, joka sopi tulitauosta Erdoganin kanssa.

Myöhemmin myös Syyrian kurdien edustaja Redur Khalil välitti saman tiedon AFP:lle ja sanoi kurdien nyt täyttäneen tulitauon ehdon.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja